تاريخ: ۱۴۰۰ چهارشنبه ۲۹ دي ساعت ۱۷:۲۲ | بازدید: 1071 نظرات: 0 کد مطلب: 17457 |
دوشنبه این هفته، کره شمالی دو موشک به سمت دریای ژاپن، پرتاب کرد. این پرتابها چهارمین اقدام این کشور از آغاز سال ۲۰۲۲ است که هنوز فقط 18روز از آن سپری شده است.
موشکها به فاصله ۴ دقیقه از یکدیگر پرتاب شدند و مسافتی حدود ۳۸۰ کیلومتری را در ارتفاع ۴۲ کیلومتر پیموده و درنهایت در آبهای نزدیک سواحل شمال شرق این کشور فرود آمدند.
کره جنوبی و ژاپن پرتاب این موشکها را تایید کردند.
گفته شده که کره شمالی در این آزمایش موشکی دو موشک بالستیک کوتاهبرد را از فرودگاهی واقع در پایتخت این کشور پرتاب کرده است.
کره جنوبی و ژاپن از پیونگ یانگ انتقاد کردند و فرماندهی نیروهای آمریکایی در منطقه نیز این پرتابها را «بیثباتکننده» خوانده است.
پیشتر نیز ارتش کره شمالی در پانزدهم و بیستویکم دیماه اقدام به آزمایش موشکهای مافوق صوت کرده بود. این موشکها یک روز پس از اعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه ۵ شهروند کره شمالی بهدلیل ارتباط با برنامه موشکی این کشور، شلیک شده بودند.
پیونگیانگ ساعاتی قبل از پرتاب این موشکها به واشنگتن هشدار داده بود که اقدامهای قویتری را در پیش خواهد گرفت.
سخنگوی کرهشمالی آمریکا را متهم کرده که به شکل گانگسترها رفتار میکند و آزمایشهای اخیر صرفاً برای نوسازی ارتش بوده و به منظور تهدید هیچ کشوری انجام نشده است.
ناظران سیاسی میگویند هدف از این آزمایشها، نشان دادن قدرت نظامی این کشور آنهم در زمان توقف گفتگوهای دیپلماتیک با ایالات متحده، وضع تحریمهای جدید از سوی آمریکا و همزمان بسته بودن مرزهای این کشور به دلیل همهگیری ویروس کروناست.
تلاشهای دیپلماتیک ایالات متحده برای متقاعد کردن کره شمالی به کنار گذاشتن برنامههای هستهای خود در سال ۲۰۱۹ میلادی متوقف شد؛ یعنی زمانی که دولت ترامپ درخواستهای پیونگیانگ برای کاهش تحریمها در ازای توقف برخی فعالیتهای هستهای را رد کرد.
دولت کیم جونگ اون تاکنون بارها درخواست دولت بایدن برای از سرگیری بدون پیششرط گفتگوها را رد و اعلام کرده است که واشنگتن ابتدا باید «سیاست خصمانه» خود را کنار بگذارد. منظور پیونگیانگ از این سیاستهای خصمانه، وضع تحریم از سوی ایالات متحده و اجرای رزمایشهای نظامی مشترک این کشور با کره جنوبی است.
آزمایشهای اخیر کره شمالی، بهویژه پرتاب موشکهای فراصوت که نشانه پیشرفت کره شمالی در زمینه موشکی است، موجب نگرانیهای تازهای را در آمریکا و نیز در کره جنوبی و ژاپن شده است. کره شمالی با آزمایش موشکهای فراصوت به شمار کشورهای دارای اینگونه موشکها، از جمله آمریکا و روسیه و چین، پیوسته است.
مقامات چینی هم سال گذشته یک موشک فراصوت با قابلیت هستهای را دو بار آزمایش کردند. پکن این موضوع را تکذیب کرد، ولی نماینده آمریکا در امور خلع سلاح، با اشاره به نگرانیهای عمیق کشورش از این جهش تکنولوژیکی چین، گفت «چارهای جز واکنش مشابه نیست.»
روسیه هم در اکتبر گذشته از دو آزمایش موفقیتآمیز موشکهای فراصوت از یک زیردریایی خبر داده بود. هند، استرالیا، بریتانیا و ژاپن هم برنامه تسلیحات فراصوت خود را آغاز کردهاند و احتمال میرود که بهزودی به این گروه از کشورها بپیوندند. قدرتهای بزرگ، با توجه به فناوریهای فراصوت، مسابقه تسلیحاتی تازهای را آغاز کردهاند و برخی دیگر از کشورها با تلاش مضاعف برآناند که از این قافله عقب نمانند.
موشکهای بالیستیک کلا پس از پرتاب از جو خارج میشوند و پس از طی مسافتی در فضا دوباره به جو برمیگردند و در مرحله نهایی به طرف هدف مربوط شیرجه میروند، اما موشکهای فراصوت، چه نوع گلایدر و چه نوع کروز، در مقایسه با این موشکها در ارتفاع پایینتری به سوی هدف پرواز میکنند و سرعت آنها به پنج برابر سرعت صوت یا حدود ۶۲۰۰ کیلومتر در ساعت میرسد. مسیر این موشکها پیشبینیپذیر نیست و از این رو رهگیری آنها بسیار مشکل است و کلاهک آنها میتواند متعارف یا هستهای باشد.
آمریکا، همپیمان کره جنوبی و ژاپن، هنوز سلاحهای فراصوت خود را در منطقه مستقر نکرده و بهتازگی اعلام کرده که از سال ۲۰۲۸ ساختن ناوهای مجهز به موشکهای فراصوت و سلاحهای لیزری با ده برابر توان سلاحهای لیرزی موجود در ارتش آمریکا را آغاز خواهد کرد.
در حال حاضر سامانهها و جنگافزارهای استقراریافته آمریکا در شرق آسیا و حتی ناوهای هواپیمابر این کشور نمیتوانند بهطور قاطع در مقابل تسلیحات فراصوت بایستند. آمریکا یک نیروی ۲۸ هزار نفره در کره جنوبی دارد و برنامهاش این است که در صورت درگیری در شبهجزیره کره، با افزایش کمی و کیفی این نیرو، به کمک دولت سئول بشتابد.
سقوط اتحاد جماهیر شوروی، مهمترین حامی کره شمالی، و بلایای طبیعی منجر به قحطی و فقر فراگیر در کشور شد. این رویدادها که آغاز بازنگری استراتژی کره شمالی بود، توأم با یک رشته عملیات و حملات نظامی آمریکا در منطقه خاورمیانه، استراتژی این کشور را دگرگون کرد و بقای کشور به اولویت تبدیل شد.