تاريخ: ۱۴۰۰ شنبه ۱۱ دي ساعت ۱۱:۳۵ | بازدید: 1411 نظرات: 0 کد مطلب: 17296 |
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده و ویلادمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه پنجشنبه گذشته در رابطه با وضعیت اوکراین پیامهای هشدارآمیزی رد و بدل کردند.
بایدن در یک تماس 50 دقیقهای تلفنی که دومین گفتگوی آنها در ماه جاری بود، گفت که باید روسیه میزان حضور نظامی خود را در نزدیکی مرز اوکراین کم کند و حمله به اوکراین تحریمهای سنگینی در پی خواهد داشت. پوتین نیز گفت تحریمهای تهدید شده توسط واشنگتن و متحدان میتواند منجر به گسست در روابط شود. این تماس توسط پوتین درخواست شده بود.
علیرغم صحبت از دیپلماسی، لحن این تماس از سوی مقامات دو طرف «جدی» توصیف شد و هیچ کدام از این کشورها پیشرفت قابل توجهی را در جهت دستیابی به یک قطعنامه یا خطوط کلی ارائه نکردند.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید از زبان بایدن گفته که تنها در محیطی که منجر به کاهش تنشها شود این گفتگوها میتواند ادامهدار باشد.
یوری اوشاکوف، مشاور پوتین نیز اظهار داشته که این تماس «پس زمینه خوبی» برای مذاکرات آینده ایجاد کرد.
دولت اوکراین از تجمع نیروهای ارتش روسیه در مرز دو کشور خبر داده است و کشورهای غربی در پاسخ به مسکو درباره حمله نظامی به همسایه خود هشدار داده اند.
در این رابطه بیشتر بخوانید:
روسیه در سال ۲۰۱۴ با حمله به اوکراین، شبهجزیره کریمه را به خاک خود ضمیمه کرد و آمریکا و اعضای ناتو نگران تکرار اقدام مشابهی از سوی کرملین هستند.
در درگیریهای سال ۲۰۱۴، روسیه توانست شبه جزیره کریمه را به خاک خود ضمیمه کند. مقامات روسی دلیل این مداخله نظامی را، حفظ حقوق شهروندان روستبار و روسزبان شرق اوکراین، بیان کردند. برخی از کشورها از جمله آمریکا، این واقعه را اشغال نظامی کریمه توسط روسیه نامیدند.
جو بایدن هشدار داده که در صورت ادامه تنشها، کمک به اوکراین افزایش مییابد و این کمک شامل تقویت نیروهای مسلح این کشور نیز خواهد شد.
برآورد میشود در حال حاضر حدود ۱۰۰ هزار سرباز روسی در نزدیکی مرز مشترک روسیه و اوکراین مستقر شده باشند.
واشنگتن با گزارشی بر اینکه روسیه حدود 10 هزار سرباز خود را عقب میکشد قانع نشده و مقامات می گویند که شواهد کمی از این عقب نشینی دیده اند. ایالات متحده اوایل این هفته برای اولین بار هواپیمای نظامی JSTARS خود را در حریم هوایی اوکراین مستقر کرد.
روسیه برنامهریزی برای حمله به اوکراین را رد میکند و میگوید این حق را دارد که نیروهای خود را هر طور که دوست دارد در خاک خود جابجا کند.
مسکو که از تسلیح اوکراین توسط غرب نگران است، گفته است که خواهان تضمین های الزام آور قانونی است که از نفوذ نفوذ ناتو به کشورهای شرق اروپا و نزدیک مرزهای این کشور جلوگیری کند.
تنش میان مسکو و کشورهای غربی پس از آن بالا گرفته که اوکراین بیش از پیش برای عضویت در اتحادیه اروپا و پیوستن به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ابراز تمایل کرده است.
این کشور تقاضای عضویت خود را در سال ۲۰۰۸ تقدیم کرده اما کشورهای عضو ناتو از ترس افزایش تنش با روسیه، از آن استقبال نکردهاند.
درباره گفتوگوهای بایدن و پوتین جزئیات بیشتری منتشر نشده اما هر دو طرف امیدوارند گفتوگوهای ماه ژانویه به کاهش تنشها منجر شود. مقامهای دو کشور قرار است در دیدارشان در دهم ژانویه در سوییس راههای خروج از بحران را بررسی کنند.