بخشی از مشکلات سیلاب اخیر مربوط به تغییر اقلیم و تغییر شکل نوع بارش بدلیل افزایش حداقل دمای روزانه در فصول سرد سال میباشد. بررسی آمار بارش درازمدت مهاباد و نوع بارش ها نشان میدهد که الگوهای بارش رگباری بیشتر در فصل بهار، تابستان و اوایل پاییز در منطقه حاکم بوده، اکنون این سوال مطرح است که چگونه گرم شدن کره زمین و بدنبال آن تغییر اقلیم سبب تغییر جهت سیلاب در مناطق شمالی شهرستان مهاباد شده است.
بارش های رگباری بیشتر از ابرهای کومه ای ریزش میکنند، در بارش های رگباری در مدت زمان کوتاهی حجم زیادی از نزولات آسمانی در یک منطقه ریزش میکند. بررسی آمار درازمدت شهرستان مهاباد نشان میدهد که بیشتر بارش های رگباری در بهار، تابستان و اوایل پاییز رخ میدهد.
سیستم های حاکم بر الگوهای بهار، تابستان و ماههای اول پاییز بیشتر در جهت جنوب و جنوب غرب شهرستان و از سمت سردشت جهت گیری دارند، بعبارت دیگر توده های شکل گرفته از سمت مدیترانه در فصول گرم و معتدل سال تمایل دارند از سمت جنوب و جنوب غرب به منطقه نفوذ کنند، بنابراین در طول سالیان و بصورت تاریخی شاهد سیلاب از سمت محلات جنوبی شهرستان بودیم که نمونه تاریخی آن سیلاب تابستان سال ۱۳۱۵ و سیلاب بهار سال ۹۸ است. امسال و به طبع آن در سالهای آتی با افزایش حداقل دمای روزانه در ماههای آخر پاییز که ناشی از تغییر اقلیم جهانی میباشد بوضوع شاهد غرش ابرهای کومه ای در ماههای انتهایی پاییز و اوایل زمستان هستیم، که این مورد در نوع خود متاسفانه بینظیر و کم سابقه است، افزایش دمای حداقل روزانه سبب تغییر شکل بارش های برف و باران غیر رگباری معمول در منطقه در این فصل از سال بصورت رگبارهای متوسط و شدید شده است. از طرفی هسته اصلی بارش ها، در فصول و ماههای سرد سال از سمت کوهستان های پیرانشهر به سمت شمال شهرستان میباشد، لذا با توسعه بارشهای رگباری باران بدلیل تغییر اقلیم و افزایش دمای حداقل روزانه شاهد ریزش حجم زیادی از باران در مدت زمان کوتاهی در مناطق شمالغرب و محلات شمالی مهاباد هستیم که بدلیل زیرساخت های ضعیف شهری در برابر سیلاب، حجم سیلاب گاهی بصورت خسارت به محلات شمالی شهرستان خودنمایی میکند.
از قدیم الایام چون بیشتر بارشهای نفوذی به شهرستان در فصول و ماههای سرد سال بصورت برف و باران غیررگباری در مدت زمان طولانی تری ریزش داشت، لذا در نواحی کوهستانی شمالغرب شهرستان و به طبع آن محلات شمالی شهرستان، کمتر شاهد سیلاب و ریزش حجم زیادی از بارش در مدت زمان کوتاهی بودیم.