تاريخ: ۱۴۰۰ پنج شنبه ۱۳ آبان ساعت ۱۳:۱۴ بازدید: 3236      نظرات: 2      کد مطلب: 16859

سیل دیروز موکریان مهاباد انتقام طبیعت بود؟


به گزارش پایگاه خبری هاژه، روز گذشته (١٢ آبانماه ١٤٠٠)، بارش ٢٠ میلی‌متری باران در فاصله نیم‌ ساعت در مهاباد منجر به جاری شدن سیل در چند منطقه این شهر شد. در منطقه موکریان سیل شدت و قدرت بیشتری داشت. سیل در این منطقه، انسان، حیوان، خودرو و مصالح ساختمانی را چندصدمتر جابەجا کرد. بسیاری از ساختمان‌ها را درنوردید، به خودروهای بسیاری آسیب و دست‌کم چند نفر را مصدوم کرد.

به گفته عارف خدرلو، فرماندار مهاباد «براساس آخرین گزارش‌ها، تاکنون بیش ۳۰ واحد از منازل مسکونی این شهر به علت آبگرفتگی ناشی از سیلاب دچار خسارت شده‌اند».

از قدیم‌الایام و زمانی که منطقه موکریان و فرهنگیان ساخته نشدە بود (دهه ٥٠ شمسی به قبل)، منطقه مذکور حریم رودخانەهای فصلی بود. رودخانەهایی که با بارش باران زندە شدە و گاها بە صورت سیلاب به مزارع و سبزیخانەهای پایین دست آسیب می‌زدند.

 یکی از ساکنان قدیمی مهاباد به خبرنگار هاژه می‌گوید: در «بەری عەلی زەمانیان» یا فرهنگیان فعلی، آب‌های ناشی از نزولات آسمانی و آب چشمەهای بالادست تجمیع و نهایتا به رودخانە مهاباد سرازیر می‌شد.  برخی مواقع که شدت بارندگی زیاد بود این آب‌ها به سیلاب تبدیل می‌شدند و حجم زیادی از گل و لای را به داخل شهر گسیل می‌دادند. بعدها طی پروژەای این منطقه تسطیح و برای ساخت و ساز آمادە شد. محل‌هایی که آب آن‌ها را به حریم خود تبدیل کردە بود، خاکریزی شدە و تفکیک زمین‌ها شروع شد.

با توجه به اظهارات این شهروند، ساخت و ساز در منطقه فرهنگیان و موکریان مصداق تجاوز به طبیعت بدون توجه به عواقب ناشی از آن بوده است. خاکریزی و تسطیح حریم رودخانەهای فصلی و ساخت‌وساز بر روی آن بدون آیندەنگری و ایجاد سیستم هدایت روان‌آب، بیشتر از آنکه به توسعه نزدیک باشد به خودکشی شبیه است.

هرساله بلایای طبیعی در ایران از جمله سیل، جان‌ها و مال‌هایی را می‌ستاند. در خوشبینانەترین حالت مسوولین وعده جبران خسارات را دادە و تنها درپی پاک کردن صورت مسئلە بودەاند. در مهاباد نیز اگر برای حل این معضل چارەای اندیشیدە نشود، این چرخه باطل و هزینەبر ادامه خواهد داشت. بلای طبیعی و پرداخت خسارات.

با توجه به پاسخگونبودن شبکه دفع فاضلاب، احداث یک سیستم جداگانه جهت جمع‌آوری و دفع آب‌های سطحی ناشی از بارندگی و سیلاب در منطقه موکریان و فرهنگیان، اگرچه هزینەهایی درپی خواهد داشت اما از آنجایی که این منطقه‌ها را برای سکونت امن‌تر می‌کند و اثرات زیست‌محیطی و ویرانی‌های ناشی از سیلاب‌ها را کاهش می‌دهد، بسیار بەصرفە است و این معضل را برای همیشه حل خواهد کرد.




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

0
0
پاسخ به این اظهارنظر

۱۴۰۰/۸/۱۳
سلام برادران آنهابا ندیدن بارانی اینجوری درپاییزطبی
عیه حالا کم هم شده .مقصرخودآنهایی که خونه ساختن نخاله خودشونه چون قدیم رودخانه بود اون موقع هزار بار سیلاب آمده سرراهش وبگیری شوخی نداره ...تشکر
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

۱۴۰۰/۸/۱۳
دلایل ایجاد سیل در این منطقه،ساخت وساز در مسیر آبراه های گذشته و ایجاد موانع مصنوعی . پر کردن درههای بالا دست در دو مسیر مکریان شرقی و دره اشکوت( جنوب نیروی انتظامی) و عدم هدایت صحیح هرز آبها . عدم استفاده از جوهای با عمق زیاد در مکریان و کوی فرهنگیان

نظر خود را براي ما ارسال كنيد