به گزارش پایگاه خبری هاژه مراسم بزرگداشت یاد قرآن پژوه، مفسر و محقق فقید مهابادی مرحوم دکتر مصطفی خرمدل روز پنج شنبه ۳۰ مهر به همت اداره ی فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان مهاباد و در آمفی تئاتر این شهرستان با حضور تعدادی از مسئوان استانی و شهرستانی برگزار شد.
ماموستا عبدالسلام امامی امام جمعه شهرستان مهاباد در این مراسم با اشاره به شخصیت والا، تواضع و وحدت طلبی مرحوم مصطفی خرمدل گفت: اثر تفسیر نور استاد خرمل میهمان اکثر خانههای مردم بویژه در منطقهی موکریان است.
امام جمعه مهاباد افزود: برگزاری این مراسم همزمان با هفته وحدت پیام مهمی با خود دارد. همچنانکه که میدانید ما مسلمانان در اصول و فروع دین اشترکات فراوانی با هم داریم که از اشتراکات اصلی قرآن کریم است و از عمده فعالیتهای استاد خرمدل در زمینهی قرآن بود.
ماموستا امامی افزود: مردم داری، خیرخواهی و ساده زیستی دکتر خرمدل از ویژگیهای بی نظیر این شخصیت برجسته بود طوری که همیشه با سادهترین پوشش در بین مردم ظاهر شده و حضور و فعالیت چشمگیر ایشان در مرکز جمعیت نورافزای مهاباد که یک مرکز مهم خیریه شهرستان است موید این موضوع است.
عارف خدرلو معاون استاندار و فرماندار ویژهی شهرستان مهاباد در بخشی از مراسم بزرگداشت مرحوم خرمدل گفت: در هر جامعهای برای توسعهی پایدار سرمایه هایی چون سرمایه های اقتصادی، علمی، اجتماعی و نیروی انسانی لازم است، برای توسعهی پایدار همچنین یک سرمایه وجود دارد تحت عنوان سرمایهی نمادین که سرمایهی نمادین می تواند یک فرهنگ، سازه و یا یک شخصیت انسانی باشد که استاد مصطفی خرمدل برای شهر مهاباد یک سرمایهی نمادین به حساب می آید که شاید نتوانستیم آنها را به درستی بشناسانیم.
خدرلو افزود: یکی از راههای شناساندن سرمایههای نمادین و ارج نهادن آنها، برگزاری چنین بزرگداشت ها و همچنین نامگذاری میادین و معابر شهر به اسم این بزرگان است که از شورا و شهرداری درخواست داریم اسامی بزرگان و سرمایه های نمادین این شهر در زمینههای دینی، فرهنگی موسیقی و ... را جایگزین اسامی نامانوس با فرهنگ ملی و بومی شهر کنند.
ناصر خدایاری مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان غربی نیز در بخشی از سخنان خود در مراسم بزرگداشت دکتر مصطفی خرمدل با اشاره به میلاد نبی اکرم(ص) و هفتهی وحدت گفت: ولادت حضرت محمد(ص) تنها ولادت یک شخص نبود بلکه ولادت یک عقیده، یک راه، یک جهان بینی و یک راە و رسم زندگی بود. که آنچه در مورد مرحوم مصطفی خرمدل اهمیت دارد راهی است که دنبال کرده است.
در پایان این مراسم از خانواده مرحوم مصطفی خرمدل تقدیر بعمل آید.
مصطفی خرمدل قرآن پژوه کورد که سال ۱۳۱۵ در روستای دیبوکر مهاباد متولد شد سال ۴۷ مدرک لیسانس خود را در رشتهی ادبیات عرب دریافت کرده و در سال ۵۲ فوق لیسانس خود را در همان رشته اخذ کرد و در سال ۱۳۵٨ به اخذ دانشنامهی دکتری فرهنگ و علوم قرآنی از دانشکده الهیات تهران نایل آمد.
وی از سال ٤۳ به عنوان دبیر در دبیرستانهای مهاباد و سپس تهران و از سال ۵۴ در دانشکده تربیت دبیر سنندج مشغول به تدریس بوده است.
استاد مصطفی خرمدل مدتی نیز به عنوان ریاست دانشکده تربیت دبیری سنندج مشغول به فعالیت بوده تا آنکه از سال ۷۶ و بازنشستگیاش از دانشگاه کوردستان به زادگاهش مهاباد برگشته و پس از مدتی به عنوان هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد تا سال ۱۳۹۴ به فعالیت دانشگاهی خود ادامه میدهد.
مصطفی خرمدل در طول دوران فعالیت علمی و پژوهشی خود تالیفات زیادی چون نماز فرمان خدا، مکالمه روزمره زبان کوردی، صرف دستور زبان کوردی سورانی، گلبن دانش،نحو زبان فارسی، گنجینهی صرف و نحو زبان عربی، نگاهی به اعجاز علمی قرآن، تفسیر نور، تفسیر شنهی رحمت و... داشته است.
الله، عنایت یزدان یا غریزه حیوان، تفسیر فی الظلال القرآن ۱۵ جلد، فقه به زبان ساده، مفصل فقه اسلامی مستدل و گردنبندهای زرین از جمله ترجمه های این قرآنپژوه و مفسر کورد بود.
دکتر مصطفی خرمدل سرانجام روز ۴ خرداد ۱۳۹۹ و بر اثر ابتلا به بیماری کرونا در سن ٨۴ سالگی در زادگاهش مهاباد جان به جان آفرین تسلیم کرد و در مقبرهالشعرای این شهر بە خاک سپردە شد.