تاريخ: ۱۴۰۰ شنبه ۱۰ مهر ساعت ۱۳:۴۸ بازدید: 1668      نظرات: 0      کد مطلب: 16677
کارگران در تنگنا، باغداران در مضیقه

حمایت از سیب را پشت گوش نیندازید


به گزارش پایگاه خبری هاژه، استان آذربایجان غربی و بالاخص شهرستان مهاباد یکی از قطب‌های تولید سیب درختی در ایران و حتی خاورمیانه محسوب می‌شوند.  هرگونه تصمیم اتخاذ شدە (عرفی و قانونی) در حوزه سیب به دلیل میزان دربرگیری و شمولیت بالا، باعث می‌شود تاثیرات مثبت یا منفی زیادی بر روی معیشت اقشار گستردەای از جمعیت این استان یا حتی کشور را درپی داشته باشد.

چندی پیش بود کە نرخ خرید سیب صنعتی (زیردرختی) توسط مراکز جمع‌آوری و کارخانەجات صنایع تبدیلی از طرف باغداران به باد انتقاد گرفتە شد. همین انتقادها باعث شد که مسوولان شهرستانی و استانی پای کار آمدە و همزمان با تصویب نرخ تضمینی ١٤٦٠تومان، مجوز صادرات سیب صنعتی به کشورهای همسایه نیز توسط  وزیر جهاد کشاورزی صادر شود.

اکنون نیز نرخ دستمزد کارگران سیب‌چین به چالشی جدید تبدیل شدە است. کارگرانی که به دلیل نبود یک انجمن صنفی، نمی‌توانند صدای خود را به صورت واحد به گوش مسوولان برسانند. تعدادی از این کارگران فصلی با ارسال پیام‌هایی به هاژه، خواهان آن شدەاند که این پایگاه خبری به بررسی چگونگی تعیین دستمزد در سایه عدم حضور نهادهای متولی بپردازد.

ناصر یکی از این کارگران است که در گفتگو با خبرنگار هاژه از پایین بودن و چند نرخی بودن دستمزد کارگران سیب‌چین گلایه می‌کند. وی میگوید: دستمزد روزانه کارگران میان ٢٢٠ تا ٢٥٠هزار تومان بسته به شرایط محل کار و توافق میان کارگر و کارفرما متغیر است.

به نظر وی نبود یک انجمن صنفی و همچنین عدم نظارت و حمایت دولت از کارگران فصلی در موضوع تعیین دستمزد، باعث شدە که کارگران در شرایط بغرنجی قرار بگیرند.

ناصر می‌افزاید: در شرایط اقتصادی موجود، گرانی و تورم حاکم بر بازار، کارگران فصلی که تنها چندماه در سال می‌توانند امرار معاش کنند، نرخ‌های موجود کفاف گذران زندگی و تامین نیازهای اولیه آنها و خانوادەهایشان را نمی‌دهد.

از آن طرف، یکی از تولیدکنندگان انبوه سیب در مهاباد به هاژه می‌گوید: تمام فاکتورهای تاثیرگذار در تعیین قیمت‌ تمام‌شدە هر کیلو سیب از جمله: نرخ سم، نرخ کود، دستمزد کارگر، قیمت جعبه، نرخ نگهداری سردخانه و همچنین نرخ حمل و نقل با افزایش افسار گسیختەای مواجه بوده و همین امر باعث شدە تا تمام این فشارها در نهایت به باغداران و کشاورزان وارد شود.

این باغدار نمونه‌هایی را با قیمت فاکتور به خبرنگار هاژه نشان می‌دهد و می‌افزاید: برای مثال قیمت یک لیتر حشره‌کش نسبت به سال گذشته از ٣٩هزار تومان به ٢٨٠ هزار تومان، قیمت هر عدد جعبه ١٠کیلویی از ٤هزار تومان به ٧ هزار تومان، نرخ نگهداری هر کیلو سیب در سردخانه از ٥٠٥ تومان به نزدیک به ٢هزار تومان و دستمزد کارگر از ١٤٠ هزار تومان به ٢٥٠ هزار تومان رسیدە است.

به گفته وی قسمت دردناک ماجرا جایی است که بدانید قیمت هر کیلو سیب در مدت مشابه سال گذشته ٨هزار تومان بوده، اما امسال این نرخ به ٦هزار و ٥٠٠ تومان کاهش یافتە است.

این تولیدکننده در مورد نرخ دستمزد کارگران فصلی می‌گوید: من به عنوان یک باغدار می‌گویم که با توجه به شرایط اقتصادی، دستمزد روزانه کارگر باید بسیار بیشتر از نرخ فعلی باشد اما همزمان باید قیمت خرید سیب هم افزایش داشته باشد، راه‌های صادرات باز شوند و از باغداران حمایت اساسی صورت بگیرد.

در این گیر و دار جای مسوولان، نهادهای دولتی و حاکمیتی خالی‌ است. دست‌کم تاکنون هیچ ارگانی تعیین یا نظارت بر دستمزد کارگران فصلی را به عهدە نگرفتە و قیمت‌ها بە صورت عرفی و بدون هیچ پایه و اساسی تعیین می‌شوند. نظارتی بر قیمت سموم، کودهای تقویتی، جعبه و ... وجود ندارد یا دست‌کم بسیار ضعیف است. از تولیدکنندگان و صادرکنندگان سیب به کشورهای همسایه حمایتی نمی‌شود. آنچه ماندە موجب خم‌شدن کمر کشاورزان، باغدارن و کارگران زیر بار فشارهای اقتصادی، گرانی و تورم است. باید دید برنامه وزارت صمت، کمیسیون کشاورزی مجلس و سایر نهادهای مربوطه در راستای حمایت از این اقشار گستردە از جمعیت استان آذربایجان غربی چە خواهد بود؟




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد