تاريخ: ۱۳۹۵ يکشنبه ۱۲ دي ساعت ۲۳:۳ | بازدید: 2281 نظرات: 0 کد مطلب: 2656 |
تلاش همگانی برای ایجاد اشتغال در کشور ضروری است /به شرایط آینده اقتصادی کشور بسیار خوشبینم/مردم مطمئن باشند نرخ ارز جهت گیری افزایشی ندارد /بازار ارز به نرخ متعادل باز می گردد/ فعالیت هسته ای ما با همکاری بین المللی ادامه دارد.
رییس جمهوری در گفت و گوی زنده و مستقیم تلویزیونی، ضمن ارائه گزارشی از مهمترین موضوعات روز کشور و اقدامات دولت در بخشهای مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، درباره مهمترین مسایل منطقه ای و بین المللی با مردم سخن گفت.
رییس جمهوری یکشنبه شب و در ابتدای این گفت وگو ، در پاسخ به پرسشی درباره اشتغال و برنامه های دولت گفت: اشتغال مهمترین مساله کشور است و بیکاری می تواند معضل بسیار بزرگی برای جامعه و کشور ما باشد.
دکتر روحانی ، یک تلاش همگانی برای ایجاد اشتغال در کشور را ضروری خواند و با اشاره به شمار گسترده فارغ التحصیلان دانشگاهی و نیاز آنان به اشتغال، اظهارداشت: کل شاغلین ما در سال 92 بیش از 21 میلیون و 300 هزار نفر بوده که این رقم امروز به 23 میلیون نفر رسیده است.
رییس جمهوری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شما زیاد درباره بیکاری صحبت کردید، اما چرا این روزها حجم بیکاری تا این حد بالا زیاد شده است، گفت: مسأله اشتغال مهمترین مسأله کشور است، یعنی در میان همه مسایل که حائز اهمیت، اشتغال مهمترین است و بیکاری میتواند معضل بسیار بزرگی برای جامعه و کشور ما باشد.
دکتر روحانی با بیان اینکه وجود یک یا حتی دو نفر بیکار در یک خانه خیلی می تواند نگرانکننده باشد، افزود: این مساله که یک جوان که به سن 25 الی 30 سال رسیده و عمدتا به دلیل نداشتن اشتغال، هنوز توان مالی برای ازدواج و شروع زندگی خانوادگی ندارد، خیلی مهم است. برای ما حیاتی است که برای اشتغال جوانان تلاش جدی انجام دهیم.
رییس جمهوری اظهار داشت: از آغاز دولت در جلسات اقتصادی یکی از مسایل اصلی، بحث اشتغال و سرازیر شدن جوانهای عزیز تحصیلکرده از دانشگاهها به بازار کار بود. دانشگاهها تأخیری را برای اشتغال ایجاد کرد. جمعیت محصل دانشگاه ما چند سال پیش حدود 2 میلیون بود و امروز به 4 میلیون و 800 هزار نفر رسیده و سالانه 800 الی 900 هزار نفر فارغ التحصیل می شوند که نیاز به شغل دارند. به اضافه افراد دیگری هستند که کار نیاز دارند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه تراکمی از افراد جویای کار در سالهای گذشته داریم، تصریح کرد: از سال 85 تا 90، وقتی به آمار اشتغال نگاه کنید، تقریباً اشتغال ثابت و خالص ما ثابت است. یعنی سالانه حدود 14 هزار شغل خالص ایجاد شده است. بیکاری در جامعه متراکم شده است.
رییس جمهوری با اشاره به اینکه در دو سال گذشته آمار نسبتاً مناسبی برای اشتغال داریم، خاطرنشان کرد: کل شاغلین ما در سال 92، 21 میلیون و 300 هزار بوده است. بعد از آن در دو سال گذشته شرایط اشتغال بهتر شده و امروز کل شاغلین ما 23 میلیون نفر هستند. یعنی امروز تعداد شاغلین ما 2 میلیون و 700 هزار نفر بیشتر شده اند.
دکتر روحانی در پاسخ به این سوال که البته رقم بیکاری هم اضافه شده است، گفت: افزایش تعداد متقاضیان کار، امسال تقریبا یک رکورد بوده است. امسال یک میلیون و 200 هزار نفر خواستار شغل بودند. امسال و پارسال ما سالی 700 هزار شغل ایجاد کردیم. 700 هزار رقم بسیار بالایی است. کشورهایی که در طول دهه گذشته توانستند به طور متوسط بالای 600 هزار شغل در سال ایجاد کنند، 5 کشور بودند.
رییس جمهوری اضافه کرد: البته در عین حال بیکارهای قبلی هم هستند، بیکارهای جدید هم به آنها اضافه میشوند. یعنی اگر سالی یک میلیون نفر وارد بازار کار شوند و ما 700 هزار شغل ایجاد کنیم باز 300 هزار نفر به آمار بیکاران اضافه شده است.
دکتر روحانی اظهار داشت: در دو سال گذشته به طور نسبی وضع اشتغال ما خوب بوده اما نسبت به تقاضا باز هم فاصله داریم. باید حداقل سالی یک میلیون شغل ایجاد کنیم. برای این کار همه باید دست به دست هم دهیم، یعنی دولت، کارآفرینان، بخش خصوصی، قوا و نهادهای دیگر. علت اینکه ما میگوییم باید از خارج سرمایه جذب کنیم و سرمایههای داخل را هم باید جذب کنیم، یکی از دلایلش همین بحث اشتغال است.
رییس جمهوری با طرح این سوال که اگر بخواهیم اشتغال درست کنیم راهش چیست؟، تصریح کرد: راه ایجاد اشتغال، سرمایهگذاری و ایجاد فضای مناسب برای فعالیت جوانهاست. یکی از فضاهایی که میتواند اشتغال کند فضای مجازی است. در فضای مجازی مردم میتوانند شغلهای مناسب داشته باشند.
دکتر روحانی ادامه داد: در یک سال گذشته وزارت ارتباطات اعلام کرد که صد هزار شغل در بخش فناوری ارتباطات بوجود آمده است. این بخش یک فضای مناسبی برای اشتغال است و برای گسترش اشتغال در این حوزه، فضای مجازی ما به لحاظ ایجاد باندها و پهنباندهای مناسب باید آماده باشد.
روحانی در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه برخی کارشناسان شرایط اقتصادی کشور را شبیه شرایط رکود میدانند و نرخ رشد اقتصادی که از طرف دولت اعلام شده با احتساب درآمد های نفتی 6.5 بدون آن 4.5 است، چطور میشود این را توجیه کرد آیا ما به سمت پیشرفت حرکت میکنیم؟، گفت: دو مرکز آمار ایران و بانک مرکزی مسوول بررسی و اعلام رشد اقتصادی در کشور هستند. از ابتدای سال و در پیام نوروزی به مردم عزیز اعلام کردم که برای سال جاری رشد 5 درصدی را هدفگذاری کرده ایم و همانموقع بعضی از دوستان گفتند که این اعلام زود بود چون معلوم نیست به رشد 5 درصد برسیم ولی در ماههای اولیه حرکتهایی که در جامعه بود نشان می داد که ما به سمت این میزان رشد خواهیم رفت.
رییس جمهوری با بیان اینکه از یک طرف رشد در بخش تولیدات نفتی، گازی و میعانات و از سویی از شرایط محصول گندم معلوم بود ، اظهار داشت: ستاد اقتصاد مقاومتی از ابتدای سال تلاش کرد در راستای راه اندازی و تقویت واحدهای صنعتی کوچک و متوسط، تسهیلات بانکی را در اختیار آنهایی که نیاز دارند، قرار دهد و تا یکی دو ماه پیش بر اساس آمار 15 هزار واحد از تسهیلات بانکی استفاده کرده بودند که البته این رقم اکنون بالاتر و حدود 17 هزار واحد صنعتی کوچک و متوسط است.
دکتر روحانی ادامه داد: با افزایش صادرات نفتی و غیرنفتی در سه ماهه اول سالجاری شاهد رشد بودیم، البته رشدی که در سه ماهه اول از سوی مرکز آمار اعلام شد حدود 4.5 بود و ما انتظار داشتیم در سه ماهه دوم رشد بالاتری داشته باشیم که امروز رشد 6 ماهه اول امسال طبق محاسبات بانک مرکزی 7.4 و طبق محاسبات مرکز آمار 6.4 است.
رییس جمهوری در بیان دلیل تفاوت این دو آمار خاطرنشان کرد: معمولاً سال پایه ای که در آمار این دو مرکز لحاظ می شود، متفاوت بوده و در بعضی از محاسبات و آیتمها اختلاف دارند که اگر سال پایه را یکی کنیم، این اختلافات بسیار کمتر خواهد شد و دستور دادم که تا پایان امسال بانک مرکزی و مرکز آمار ایران سال پایه را یک سال واحد قرار دهند تا این اختلافات کمتر شود.
دکتر روحانی با بیان اینکه در 6 ماهه اول در بخش کشاورزی بر اساس محاسبات مرکز آمار ایران، 5.9 درصد رشد داشتیم، گفت: این رشد اقتصادی در بخش کشاورزی به نظرم ملموس است و امسال حدود 15 هزار میلیارد تومان معادل 11.5 میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری کردیم و کشاورزان گندم کار رشد اقتصادی را در بخش خودشان شاهد هستند و میبینند.
رییس جمهوری با اشاره به اینکه در بخش گردشگری نیز شاهد رشد هستیم، افزود: امروز برخی از هتلهای کشور که قبلاً نصف اتاقهای آنان خالی بوده، برای ماهها جا ندارند و از پیش رزرو هستند.
دکتر روحانی با بیان اینکه بخش تولیدات صنعتی رشد مناسبی داشته است، اظهار داشت: رشد در بخش کشاورزی 4.1 ، در بخش خدمات 4.8 و در بخش نفت 2.1 است و مجموعاً رشد اقتصادی کشور 6.4 است که در شرایط منطقهای امروز بسیار خوب است.
رییس جمهوری با اشاره به اینکه پیشبینی بانک جهانی هم سال آینده هم رشد 6.6 است، گفت: بنابراین رشد امسال ما بیش از آنچه آخر پارسال هدفگذاری کردهبودیم ، می باشد و حتماً تا پایان سال بیشتر خواهد بود.