تاريخ: ۱۴۰۰ شنبه ۱۳ شهريور ساعت ۱۱:۲۰ | بازدید: 1822 نظرات: 0 کد مطلب: 16500 |
طالبان میگوید پنجشیر سقوط کرده است، جبهه مقاومت رد میکند
نیروهای طالبان میگویند که شبهنظامیانشان روز جمعه، دره پنجشیر را که در شمال کابل واقع شده تصرف کردهاند. هرچند که یکی از رهبران مقاومت سقوط این منطقه را تکذیب کرده است.
یکی از فرماندهان طالبان میگوید: «به لطف خداوند متعال، ما کنترل کل افغانستان را در دست داریم. آشوبگران شکست خوردهاند و پنجشیر اکنون تحت فرمان ما است.»
از روزی که این خبر مخابره شده صدای شلیکهای جشن تیراندازی در سراسر کابل طنین انداز شده و کاربران شبکههای اجتماعی از سقوط پنجشیر سخن میگویند.
تأیید این گزارشها امکان پذیر نیست. اگر این موضوع صحت داشته باشند طالبان کنترل کامل افغانستان را در اختیار خواهند داشت، چیزی که آنها در زمان حکومتشان بر این کشور بین سالهای 1996 تا 2001 به آن دست نیافتند.
امرالله صالح، معاون رئیس جمهور سابق، از رهبران نیروهای مخالف طالبان گفته که نیروهای مقاومت تسلیم نشده است.
او در یک ویدئو کلیپ که توسط خبرنگار بیبیسی ورلد در توییتر ارسال شده بود، گفت: «شکی نیست که ما در شرایط سختی قرار داریم. ما تحت حمله طالبان هستیم. ما خاک را حفظ کردهایم، مقاومت کردهایم».
چند تن دیگر از رهبران مقاومت نیز گزارشهای سقوط پنجشیر را که هزاران جنگجوی شبهنظامی و بقایای نیروهای دولت قدیم در آن حضور داشتهاند، رد کردهاند.
احمد مسعود، که فرماندهی نیروها را بر عهده دارد، میگوید: «اخبار سقوط پنجشیر که در رسانههای پاکستانی پخش میشود. دروغ است».
گزارشهایی در رابطه با نبردهای سنگین و تلفات در این دره گزارش شده است، جایی که کوهها به جز یک ورودی باریک کاملا آن را احاطه کردهاند و علیه اشغالگری شوروی و همچنین دولت قبلی طالبان که در سال 2001 برکنار شده بود، مقاومت کرده است.
پیشتر، منابع طالبان گفته بودند ملا عبدالغنی برادر، بنیانگذار این گروه، رهبری دولت جدید افغانستان را بر عهده خواهد داشت که این خبر قرار است به زودی اعلام شود.
افغانستان نه تنها با فاجعه بشردوستانه بلکه با تهدیدی علیه امنیت خود از سوی گروههای جهادی رقیب، از جمله شاخه محلی داعش مواجه است.
سه منبع به خبرگزاری رویترز گفتاند که برادر با ملا محمد یعقوب، پسر ملاعمر بنیانگذار فقید طالبان و شیر محمد عباس استانکزی همراه خواهد شد.
یک مقام طالبان که خواسته نامش فاش نشود، گفته: «همه رهبران ارشد به کابل وارد شدهاند، جایی که مقدمات برای اعلام دولت جدید در مراحل پایانی است.»
بنابر گزارشها هیبت الله آخوندزاده، رهبر مذهبی طالبان، بر مسائل مذهبی و حکومت تمرکز خواهد کرد.
در حالی که مقامات طالبان از تشکیل دولتی فراگیر صحبت کردهاند، یک منبع نزدیک به رویترز گفته که دولت موقت فقط از اعضای طالبان تشکیل خواهد شد. این منبع اضافه کرده که دولت موقت شامل 25 وزارتخانه همراه با شورای مشورتی متشکل از 12 عالم مسلمان خواهد بود.
همچنین بنابر گزارشها مقرر شده که طی شش الی هشت ماه آینده یک «لویه جرگه» یا مجمع بزرگ برگزار شود که این مجمع نمایندگان سراسر جامعه افغانستان را گرد هم میآورد تا درباره قانون اساسی و ساختار دولت آینده بحث کنند.
به هر حال به نظر میرسد بدون کمکهایی که سالها به افغانستان شده است، طالبان برای مدیریت وضعیت اقتصادی با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد.
قدرتهای غربی می گویند که آماده همکاری با طالبان و ارسال کمکهای بشردوستانه هستند، اما به رسمیت شناختن رسمی دولت و کمکهای اقتصادی گستردهتر به اقدامات و «نه فقط وعدهها» برای حفظ حقوق بشر بستگی دارد.
هنگامی که طالبان از 1996 تا 2001 بر سر قدرت بودند، مجازاتهای خشونت آمیزی وضع کردند و مانع حضور زنان و دختران در مدرسه و محل کار میشدند.
این بار ، این گروه سعی کرده است چهره ای منعطفتری به جهان ارائه دهد، اگرچه وعده حفاظت از حقوق بشر و اجتناب از انتقام جویی را میدهد، اما هنوز توضیح نداده است که چه قوانین اجتماعی را اعمال خواهد کرد.