تاريخ: ۱۴۰۰ يکشنبه ۲۶ ارديبهشت ساعت ۲۲:۱۱ | بازدید: 1847 نظرات: 1 کد مطلب: 16151 |
زاگرس عبدالهی
مهلت ثبت نام برای کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری و تصدی صندلی پاستور دیروز پایان یافت. با گذشت 5 روز از روند ثبت نام 592 نفر به وزارت کشور آمدند.
مقرر شده که سیزدهمین انتخابات ریاستجمهوری ایران روز جمعه 28 خرداد سال جاری برگزار شود.
نزدیک به 60 چهره سیاسی شناخته شده وارد میدان شدند و حضور پرشمار وزرای دولت احمدی نژاد و همچنین نامزدهای اصولگرا از نکات قابل توجه روند ثبتنام بود.
از میان 592 نفری که ثبتنام کردهاند، 552 نفر آقا و 40 نفر خانم هستند. 320 نفر با مدرک کارشناسی ارشد به بالا و 272 نفر نیز با مدرک کارشناسی و کمتر ثبتنام کردهاند.
از میان چهرههای اصولگرا میتوان به محمد خوشچهره نماینده اسبق مجلس، مسعود زریبافان رئیس پیشین بنیاد شهید و امور ایثارگران، رامین مهمانپرست دیپلمات پیشین و سخنگوی وزارت خارجه در دولت دهم، امیر سرتیپ محمدحسن نامی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت دهم، سردار علیرضا افشار از فرماندهان پیشین نظامی و معاون سیاسی وزارت کشور دولتِ نهم، شاهین محمدصادقی مسئول سازمان بسیج جامعه پزشکی کشور، سید ابوالقاسم رئوفیان دبیرکل حزب اسلامی ایران، سید عباس نبوی استاد حوزه و دانشگاه، محمدحسن قدیریابیانه دیپلمات پیشین، وهاب عزیزی دبیرکل حزب جهادگران ایران اشاره کرد.
از نامزدهای اصلاحطلب نیز میتوان به محمود صادقی نماینده تهران در مجلس دهم و دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها، محمدجواد حقشناس عضو شورای شهر تهران، زهرا شجاعی دبیرکل مجمع زنان اصلاحطلب، رسول منتجبنیا دبیرکل حزب جمهوریت ایران اسلامی، محسن رهامی فعال سیاسی و محمد زارع فومنی دبیر کل حزب مردمی اصلاحات اشاره کرد.
از بین اعتدالگرایان و مستقلین نیز محمدرضا صباغیان نماینده مردم مهریز در مجلس یازدهم، ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی، قدرتعلی حشمتیان رئیس جبهه مستقلین و اعتدالگرایان، بهمن لامعیرامندی عضو سابق هیئتمدیره و معاون پیشین اتکایی و بینالملل بیمه ایران، علیرضا متانی دبیر کل حزب ایثارگران و دفاع از قانون اساسی و خسرو نصیریزاده دبیر کل ادوار مجمع متخصصین شانس خود را برای تکیه بر صندلی پاستور امتحان کردهاند.
در این گزارش سعی شده است به معرفی و بررسی رزومهی چهرههای بیشتر شناخته شده که شانس بیشتری در کارزار انتخابات ریاست جمهوری دارند پرداخته شود. این لیست بر اساس ترتیب حروف الفبا نگارش شده است.
عباس آخوندی
عباس آخوندی استادیار دانشکدۀ مطالعات جهان دانشگاه تهران است و 64 سال سن دارد. آخوندی که با شعار «یک ملت، یک دولت» به میدان آمده در کابینه دوم هاشمی رفسنجانی و همچنین در دولت یازدهم و دوازدهم، وزیر راه و شهرسازی بوده است. او از نظر سیاسی اصلاحطلب است و شهرت او به دلیل تهیه پیشنویس لایحه خصوصیسازی ایران که به اصل ۴۴ قانون اساسی معروف است بوده است.
محمود احمدینژاد
احمدینژاد که هماکنون عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام است، 65 سال سن دارد. او دکتری مدرک مهندسی عمران خود را از دانشگاه علم و صنعت اخذ کرده و به عنوان دانشیار در همین دانشگاه مشغول به کار است. او در دهه شصت فرمانداری ماکو و خوی را بر عهده داشت. در سال ۱۳۷۲ به عنوان اولین استاندار اردبیل منصوب شد. در ۱۳۸۲ او به عنوان شهردار تهران برگزیده شد و در این مقام در انتخابات نهم ریاستجمهوری ایران شرکت کرد و پیروز شد. احمدینژاد که در انتخابات ریاستجمهوری دور قبل نیز نامزد شده بود، صلاحیت وی مورد تأیید شورای نگهبان قرار نگرفت.
علیاردشیر لاریجانی
علی لاریجانی هماکنون عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام است و 64 سال سن دارد. او که دکترای فلسفه دارد با شعار «حکمرانی مطلوب در گرو شعار کمتر و قدرت اجرایی قوی» به میدان آمده است. اگرچه او روابط نزدیکی با اصلاحطلبان دارد ولی خود را عضو هیچ حزب سیاسی نمیداند. علی لاریجانی از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۱ رئیس واحد مرکزی خبر بود سپس از سال ۱۳۶۱ به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد و به عنوان جانشین رئیس ستاد مشترک سپاه پاسداران فعالیت میکرد. در دولت پنجم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود و برای مدت بیش از یک دهه، در فاصله سالهای ۱۳۷۲ تا ۱۳۸۳ ریاست سازمان صدا و سیما را برعهده داشت.
مسعود پزشکیان
مسعود پزشکیان که متولد مهاباد است، سیاستمداری اصلاحطلب و هماکنون نماینده نمایندهی مردم تبریز، آذرشهر و اسکو است. او 66 سال سن دارد و با شعار «صداقت، عدالت، انصاف» نامزد این دوره از انتخابات ریاستجمهوری شده است. او در دهمین دوره مجلس شورای اسلامی، نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی بوده است. وی مدرک فوق تخصص جراحی قلب را از دانشگاه علوم پزشکی اخذ کرده و در دور دوم ریاستجمهوری سیدمحمد خاتمی به عنوان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مشغول به کار بوده است.
سیدمصطفی تاجزاده
مصطفی تاجزاده فعال سیاسی اصلاحطلب و دارای مدرک کارشناسی ارشد علوم سیاسی است. او 63 سال سن دارد و با شعار «زنده نگاه داشتن رویای آزادی و عدالت» نامزدی خود را در انتخابات ریاستجمهوری اعلام کرد. او در دولت محمد خاتمی معاون سیاسی وزیر کشور بود و در دولت میرحسین موسوی نیز معاون امور بینالملل وزیر ارشاد بود.
سعید جلیلی
سعید جلیلی سیاستمدارِ اصولگرا و از دیپلماتهای پیشین است. او عضو شورای راهبردی روابط خارجی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است. جلیلی 56 ساله دکترای علوم سیاسی دارد و با شعار «دولتِ طیبه» اعلام کاندیداتوری کرده است. جلیلی که در انتخابات سال 1396 که از نامزدهای احتمالی به حساب میآمد حمایت خود را از سید ابراهیم رئیسی اعلام کرد.
اسحاق جهانگیری
حسین دهقان
حسین دهقانِ 64 ساله سیاستمدار و نظامی عضو سپاه پاسداران است که هماکنون به عنوان مشاور فرمانده کل قوا در صنایع دفاعی فعالیت میکند. وی در دولت یازدهم، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بود. دهقان که دکترای مدیریت دارد با شعار «دولت سازنده» به کارزار انتخابات آمده است. معاون رئیسجمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولتهای هشتم و نهم و قائممقام وزیر دفاع در دولتهای هفتم و هشتم از دیگر سوابق اجرایی ایشان است.
محسن رضایی میرقائد
محسن رضایی که 66 سال سن دارد هماکنون دبیر مجمع تشخیص نظام و دارای مدرک دکترای اقتصاد است. او که با سابقه چهار بار کاندیداتوری (۱۳۸۴، ۱۳۸۸، ۱۳۹۲ و ۱۴۰۰) بیشترین حضور در انتخابات را تجربه کرده، این بار با شعار « تحول ساختاری در اداره کشور» پا به انتخابات گذاشته است. رضایی از سال 1360 تا 1376 فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده است.
سید ابراهیم رئیسالساداتی
ابراهیم رئیسی نایبرئیس اول مجلس خبرگان رهبری و رئیس قوه قضائیه است. او 61 سال سن دارد و دارای مدرک دکترای فقه و مبانی حقوق است. اگرچه رئیسی را نزدیک به جریان اصولگرا میدانند اما او در روز ثبت نام گفته که مستقل آمده است. او با شعار «دولت مردمی برای ایران قوی» میخواهد برای دومین بار شانس خود را برای کسب صندلی پاستور امتحان کند.
محمد شریعتمداری
شریعتمداری 61 ساله هماکنون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. او پیشتر نیز در دولت دوازدهم وزیر صنعت، معدن و تجارت بودهاست. او که از نظر سیاسی اصلاحطلب است دارای مردک کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی است و با شعار «دولتِ گفتوگوی اجتماعی فراگیر، اصلاحگر و کارآفرین با توان حل منازعات» اعلام کاندیداتوری کرده است.
سید عزتالله ضرغامی
ضرغامی سیاستمداری اصولگراست که هماکنون بهعنوان یکی از اعضای شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت میکند. وی برای مدت ۱۰ سال ریاست سازمان صدا و سیما را برعهده داشته است. ضرغامی 61 سال سن دارد و دارای مدرک کارشناس ارشد مدیریت صنعتی است.
سعید محمد
سعید محمد 53 سال سن دارد و هماکنون به عنوان مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران فعالیت دارد و پیش از این نیز فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا بودهاست. محمد اصولگراست و با شعار «تحول بزرگ در جامعه» کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شده است. او دکترای مهندس عمران دارد و در فاصله سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۳ مدیرعاملی «سپاسد» یکی از زیرمجموعههای قرارگاه خاتم را برعهده داشته است.
علی مطهری
مطهری از سیاستمداران اعتدالگرا است که در ادوار هشتم، نهم و دهم مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده تهران در مجلس حضور داشته است. او 63 سال سن دارد و هماکنون عضو هیئتمدیره انتشارات صدراست. او دکترای فلسفه دارد و با شعار «آزادی اظهار نظر تا بینهایت» اعلام کاندیداتوری کرده است.
محسن هاشمی بهرمانی
محسن هاشمی رفسنجانی هماکنون رئیس شورای اسلامی شهر تهران است و پیشتر ۱۳ سال ریاست هیئتمدیره و مدیرعاملی شرکت متروی تهران را بر عهده داشته است. او 60 سال سن دارد و از نظر سیاسی اصلاحطلب است. هاشمی دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک است و با شعار «دولت رفاه و عدالت» وارد کارزار انتخاباتی شده است.
بر اساس قانون، شورای نگهبان از امروز (یکشنبه ۲۶ اردیبهشت) به مدت ۵ روز صلاحیت ثبتنامکنندگان را بررسی میکند و پس از آن، ۵ روز فرصت شکایت به کسانی که صلاحیتشان احراز نشده است داده خواهد شد و از پنجم خرداد، اسامی قطعی کاندیداهای نهایی احراز صلاحیت شده اعلام خواهد شد.