تاريخ: ۱۴۰۰ دوشنبه ۶ ارديبهشت ساعت ۱۸:۲۹ بازدید: 3068      نظرات: 0      کد مطلب: 16093
سال سختی در پیش است

احتمال تخلیه چند روستای مهاباد بدلیل کم‌آبی


به گزارش هاژه، کاهش بی سابقه بارش باران در سال زراعی به ویژه فروردین سال 1400، میزان دخیره آب سد مهاباد را به کمترین میزان خود در شش سال گذشته رسانده و مسوولان شهرستان مهاباد نسبت به بروز بحران آب و حتی احتمال تخلیه برخی روستاهای فاقد آب پایدار هشدار دادند.

 

کاهش بی سابقه ماه گذشته موجب شد تا فروردین سال 1400 به یکی از کم‌بارش‌ترین فروردین‌های یک یا چند دهه اخیر در مهاباد تبدیل شود، همزمان با آن ذخیره برفی در این شهرستان به صفر رسیده است.

رضا جهین مدیر امور آب شهرستان مهاباد در جلسه مقابله با کم‌آبی شهرستان مهاباد در خصوص آخرین وضعیت منابع آبی شهرستان اظهار کرد: میزان آب ذخیره شده مخزن سد مهاباد در مقایسه با سال گذشته 27 میلیون متر مکعب کاهش یافته و به 159 میلیون مترمکعب آب رسیده است. 

وی با بیان اینکه ارتفاع آب ذخیره شده در پشت سد مهاباد 3 متر کاهش یافته افزود: درحالیکه ذخیره برفی در سال گذشته بیش از 41 درصد بود، امسال میزان ذخیره برفی از ماه گذشته به صفر رسیده و همزمانی آن با کاهش بی سابقه بارش در چند ماه گذشته به ویژه فروردین ماه، سال سختی را برای بحران آب در شهرستان رقم زده است.

جهین تصریح کرد: به علت کاهش بارش باران مجبور به رهاسازی حقابه کشاورزان قبل از زمان مرسوم شده‌ایم و از حجم 85 میلیون متر مکعب آب تخصیص داده شده برای کشاورزی 75 میلیون آن باقی مانده که در نوع خود کم سابقه است.

وی با بیان اینکه در صورت رهاسازی سهمیه کشاورزی تنها ۷۹ میلیون متر مکعب آب در مخزن سد باقی خواهند ماند، اضافه کرد: بر اساس اعلام کارشناسان 30 میلیون متر مکعب آب سد مهاباد مرده و غیرقابل مصرف برآورد شده و نزدیک به 30 میلیون متر مکعب آن نیز برای برداشت آب شرب در نظر گرفته شده است.

مدیر امور آب شهرستان مهاباد در پایان با اشاره به تبخیر 10 میلیون متر مکعب آب و برداشت غیرمجاز آب دریاچه با حجم بیش از 10 میلیون متر مکعب از نظر آماری با بحرانی تمام عیار در حوزه تأمین آب روبرو خواهیم بود.

محمد معروفی مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان مهاباد نیز در این جلسه نسبت به تخلیه برخی روستاهای بخش خلیفان در صورت ادامه روند کاهش بارش در شهرستان هشدار داد و گفت: از تعداد 194 روستای شهرستان مهاباد 107 روستا تحت پوشش، 62 روستا غیر برخوردار هستند که از این تعداد 25 روستا غیر برخوردار و تحت پوشش امور آب و فاضلاب شهرستان نیستند که چشمه‌های تأمین آب این روستاها خشک شده است.

 

وی افزود: با افتتاح بخشی از پروژه آبرسانی به 141 روستای شهرستان، تأمین آب پایدار برای 90 درصد روستاهای بخش مرکزی فراهم شده، با این حال بیشترین نگرانی‌ها مربوط به روستاهای بالادست بخش خلیفان است که در سال‌های گذشته با بحران آب در فصل تابستان و پاییز روبرو بوده‌اند.

معروفی تصریح کرد: با راه‌اندازی 6 شناور جدید در برج آبگیر مهاباد، ظرفیت تصفیه‌خانه جدید شهرستان به بیش از 95 درصد رسیده، اما برداشت آب از سد مهاباد تا در ارتفاع کمتر از 1 هزار 339 متر امکان‌پذیر نیست، لذا باید تدابیری جدی برای صرفه‌جویی در مصرف آب کشاورزی اندیشه شود.

وی اضافه کرد: اگرچه افتتاح پروژه آبرسانی به 10 روستای بخش مرکزی سهم بزرگی در تأمین آب پایدار این بخش داشته، اما قطعی‌های برق در فصل گرم سال تأمین پایدار آب شرب در این بخش را با مشکل مواجه می‌کند.

جعفر ایمانیان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مهاباد نیز با انتقاد از سیاست‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه اظهار کرد: درحالیکه وضعیت بارش‌ها در شهرستان مهاباد پیش بینی شده بود، رهاسازی 25 میلیون متر مکعب آب از سوی دریاچه مهاباد به سوی دریاچه ارومیه در این وضعیت به بروز مشکلات جدی در بخش کشاورزی و تأمین آب شهرستان منجر شده است.

 

وی با بیان اینکه سیاست‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه به اقتصاد شهرستان مهاباد که عمدتا کشاورزی است لطمه وار کرده، افزود: اگرچه مقرر بود متناسب با اجرای طرح‌های آبیاری تجمیعی در دشت مهاباد، میزان حقابه آب کشاورزی کاهش یابد، شاهد کاهش حقابه آب کشاورزان مهابادی بدون توجه به اجرای طرح‌های تجمعی هستیم.

ایمانیان تصریح کرد: درحال حاضر به مزارع دیمی شهرستان نزدیک به 50 الی 60 درصد خسارت جدی وارد شده و اگر اقدامی برای حمایت از مزارع آبی صورت نگیرد شاهد بحرانی جدی در بخش کشاورزی خواهیم بود.




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد