تاريخ: ۱۴۰۰ پنج شنبه ۱۹ فروردين ساعت ۱۸:۳۳ بازدید: 2417      نظرات: 1      کد مطلب: 16052
نیم قرن بی‌خیالی مسوولان

بی تدبیری سد یوسفکند مهاباد را نابود کرد


به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، درحالیکه سد تنظیمی یوسفکند مهاباد در طول 5 دهه نقش مهمی در تخصیص آب کشاورزان و جلوگیری از سیلاب داشته، بدلیل عدم لایروبی برنامه‌ریزی شده آخرین نفس‌های خود را کشید و در معرض نابودی کامل قرار دارد.

 

فرسودگی زیرساخت‌های شهر مهاباد موضوع جدید نیست و در سالیان گذشته بسیاری از زیرساخت‌های این شهرستان ازجمله کانال‌های انتقال آب کشاورزی، مسیر رودخانه‌ها و این بار سد یوسفکند مهاباد با گنجایش 1 میلیون و 300 هزار متر مکعب آب بدلیل عدم برنامه مشخصی برای نگهداری و تعمیر آخرین نفس‌های خود را می‌کشند تا در معرض نابودی کامل قرار گیرند.

به گفته مسوولان شهرستان مهاباد بیش از 80 درصد سد یوسفکند بدلیل تلنبار رسوبات رودخانه مهاباد ازبین رفته و از نظر فنی بدلیل حجم بالای هزینه باید آن‌را نابود شده تلقی کرد.

انباشت رسوبات تنها به نابودی سد تنظیمی یوسفکند خاتمه نیافته به نحوی که ایجاد نیزارها و تبدیل آن به باتلاق، موجب شده تا 150 هکتار از اراضی همجوار آن به زهکش تبدیل شوند که ادامه این روند می‌تواند به مرور زمان خسارات بیشتری به بار آورد.

در سال‌های اخیر بدلیل زهدار شدن زمین و مشکلات دفع فاضلاب و صدمه دیدن خاک مشکلاتی را برای تعدادی از منازل مسکونی همجوار در حاشیه خانگی و روستای یوسفکند نیز ایجاد کرده است.

گفته شده که برای لایروبی و یا مرمت این سد بودجه‌ای بیش از 10 میلیارد تومان نیاز است که تقریبا با ساخت یک سد دیگر برابری می‌کند.

پیگیری‌ها حاکی از آن است که مرمت و یا ساخت سد جدیدی در این مکان بدلیل عدم تخصیص بودجه در دستور کار قرار ندارد و مسوولان نیز تنها به لایروبی بخشی از رودخانه و سد اکتفا کرده‌اند.

رضا جهین مدیر امور آب شهرستان مهاباد در اولین جلسه مدیریت بحران شهرستان مهاباد در این خصوص اظهار کرد: ظرفیت 1 میلیون و 300 هزار متر مکعبی سد تنظیمی یوسفکند به 300 هزار متر مکعب رسیده و برای جلوگیری از بروز خسارات بیشتر لایروبی بخش از مسیر منتهی رودخانه مهاباد به این سد لازم و ضروری است.

 

وی افزود: هزینه لایروبی کامل این سد بسیار بالا است، لذا با همکاری شهرداری و سایر ادارات و بخش خصوصی، لایروبی بخشی از این مسیر برای سهولت جریان آب لایروبی می‌شود.

جهین تصریح کرد: در سال‌های گذشته لایروبی رودخانه مهاباد از حدفاصل حوضچه آرامش سد مهاباد( باغ مکائیل) تا ابتدای تالاب یوسفکند و 80 درصد رودخانه یرغو مهاباد نیز لایروبی شده است.

وی اضافه کرد: لایروبی رودخانه یرغو با همکاری شهرداری نیز برای زیباسازی و پاکسازی آن از زباله، امسال نیز در دستور کار قرار گرفته و درآینده نزدیک اجرایی می‌شود.

مدیر امور آب شهرستان مهاباد در ادامه نسبت به کاهش چشمگیر آب در مهاباد ابراز نگرانی کرد و گفت: بر اساس پایش‌های صورت گرفته حجم ذخیره برف در حوضه‌های بالادست سد مهاباد به صفر رسیده و در صورت عدم بارش‌های مطلوب بهاری شاهد کاهش حجم آب ذخیره شده در سد مهاباد خواهیم بود.

وی افزود: درحال حاضر حجم آب ذخیره شده در مخزن سد مهاباد به 159 میلیون متر مکعب رسیده که نظیر آن در سال گذشته بیش از 177 میلیون متر مکعب آب بوده است.

وی با اشاره به کاهش ارتفاع 2 متری آب ذخیره شده در سد مهاباد نسبت به سال گذشته تصریح کرد: از اداره جهادکشاورزی شهرستان و کشاورزان خواسته شده نسبت به اتخاذ تمهیداتی برای کاهش مصرف وصرفه جویی در مصرف آب اقدام نمایند.

جعفر ایمانیان مدیر جهاد کشاورزی مهاباد هم با انتقاد از کاهش سهمیه آب کشاورزان مهابادی و عدم آینده‌نگری در خصوص رهاسازی آب از سد مهاباد به سوی دریاچه ارومیه اظهار کرد: کاهش سهمیه آب کشاورزی خطری جدی برای محصولات کشاورزی داشته و با طولانی شدن بازه آبدهی امکان خشکی و از بین رفتن محصول دور از انتظار نیست.

 

وی با بیان اینکه در سالیان گذشته 140 میلیون متر مکعب برای مصارف کشاورزی از مخزن سد آب رهاسازی می شد، گفت: هم اکنون این میزان به زیر 90 میلیون متر مکعب رسیده و نوبت آبدهی از هشت مرتبه به چهار مرتبه کاهش یافته است.

ایمانیان تصریح کرد: با کاهش 50 میلیونی سهمیه بخش کشاورزی، پرتی آب در کانال‌های فرسوده و افزایش طول آبیاری از 15 روز به 45 روز، شاهد بروز بحران در تولید محصولات کشاورزی در دشت مهاباد خواهیم بود.

 




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

1
0
پاسخ به این اظهارنظر

ن ا ۱۴۰۰/۱/۲۰
در سایەی بی تدبیری مسئولان مربوطە با انباشت رسوبات زمیتهای بالادست سد مهاباد در ایندەی نزدیک شاهد نابودی سد مهاباد خواهیم بود.

نظر خود را براي ما ارسال كنيد