تاريخ: ۱۳۹۹ يکشنبه ۱۰ اسفند ساعت ۱۲:۱۶ بازدید: 1427      نظرات: 0      کد مطلب: 15883

نامزدهای احتمالی 1400


 

 
 
 
سیزدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ همزمان با انتخابات ششمین دورهٔ شوراهای اسلامی شهر و روستا برگزار خواهد شد.

تازه‌ترین بازیگر انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم، علی مطهری نماینده پیشین مجلس است که پنج‌شنبه گذشته در نشست خبری به صورت رسمی از قصد خود برای کاندیداتوری خبر داد. دو روز پیش از اعلام قصد وی، محسن رهامی نماینده ادوار مجلس و از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب هم آمادگی رسمی خود را به عنوان نامزد انتخاباتی اعلام کرد. محمد غرضی از نامزدهای دوره‌های قبل انتخابات ریاست جمهوری و حسین دهقان وزیر سابق دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح  پیش از این و در آذر و بهمن ماه امسال از عزم خود برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری خبر داده بودند.

در این بین گمانه‌زنی‌ها نسبت به گزینه‌های احتمالی صندلی ریاست پاستور نیز بیشتر شده و حضور و یا عدم حضور برخی از چهره‌های سیاسی ایران به کارزار انتخاباتی، به سوژه‌ی اصلی رسانه‌های خبری تبدیل شده است.

در این بین پیش‌بینی انتخابات 1400 با وجود چهره‌های جدید مقداری دشوار به نظر می‌رسد هر چند که فعالیت‌های انتخاباتی هر دو جناح به نوعی شروع شده است. در این گزارش برخی از گزینه‌های احتمالی را به همراه سوابق آنان بررسی خواهیم کرد.

 
 

 

علی اردشیر لاریجانی

 رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی که سابقه‌ی 3 دوره ریاست مجلس را نیز در کارنامه دارد. لاریجانی که در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در سال 1384 به عنوان یکی از نماینده‌های جناح اصول‌گرا شرکت کرد با کسب یک‌هزار 700 رای پس از محمود احمدی نژاد، آیت الله هاشمی رفسنجانی، مهدی کروبی، محمدباقر قالیباف و مصطفی معین قرار گرفت.

عدم شرکت او در انتخابات مجلس یازدهم، گمانه‌زنی‌ها را برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری 1400 بر سر زبان‌ها آورد. از سوی دیگر افراد بسیار نزدیک به لاریجانی با تشکیل «حزب رفاه ملت» که دبیرکلی آن را بهروز نعمتی بر عهده دارد، موجب شدند تا گمانه‌زنی‌ها درباره ورود جدی علی‌اردشیر لاریجانی به انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ تقویت شود.

 
 

محمدجواد ظریف

محمدجواد ظریف خوانساری، هم‌اکنون در دولت دوازدهم سمت وزیر امور خارجه را بر عهده دارد. مشاور سرکنسول‌گری ایران در سانفرانسیسکو و سفیر ایران در سازمان ملل متحد مسئولیت‌هایی هستند که ظریف در کارنامه دارد. برجام و تصدی پست وزارت خارجه نام او را در رسانه‌ها بر زبان آورد. او توانست به یکی از مهره‌های کلیدی دولت‌های یازدهم و دوازدهم تبدیل شود.

با پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده، اصلاح‌طلبان و گروه‌های سیاسی میانه‌رو نزدیک به دولت بر این باورند، مردم برای آنکه شخصیتی میانه‌رو در پاستور مستقر شود و مذاکرات دامنه‌داری را برای رفع تحریم‌ها با دولت جدید آمریکا آغاز کند، پای صندوق‌های رأی حاضر خواهند شد. همین نگرش سبب شده است بسیاری از اصلاح‌طلبان، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه را گزینه مناسبی برای نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری پیش رو بدانند. اما ظریف بار‌ها از قبول این مسئولیت اجتناب کرده است.

 

 

محمود احمدی نژاد

ششمین رئیس جمهور ایران از سال 1384 تا 1392،  اولین استاندار اردبیل، شهردار تهران، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام مسئولیت‌هایی هستند که در کارنامه‌ی سیاسی او قرار دارند. خدمات او در دولت‌های نهم و دهم هم‌چون یارانه و مسکن مهر باعث شده هنوز طرفدارانی در کشور داشته باشد. موضع‌گیری‌های سیاسی و اجتماعی او در چند سال اخیر کم نبوده‌اند.

محمدرضا عباسی‌فرد، عضو سابق شورای نگهبان در مصاحبه‌ای امکان تائید صلاحیت احمدی‌نژاد برای نامزدی در انتخابات سال ۱۴۰۰ را منتفی ندانسته بود و گفته بود از آنجا که «ملاک حال فعلی اشخاص است» امکان دارد تائید صلاحیت شده‌ای در یک دوره دیگر رد شود یا بر عکس.

 

 

اسحاق جهانگیری

نمایندهٔ جیرفت در ادوار دوم و سوم مجلس شورای اسلامی، وزیر معادن و فلزات در کابینه نخست سیدمحمد خاتمی، معاون اول رئیس‌جمهور در دولت یازدهم و دوازدهم کارنامه‌ی سیاسی جهانگیری را تشکیل می‌دهند.

جهانگیری در انتخابات سال 96 به عنوان نامزد پوششی حسن روحانی حضور پیدا کرد. مخالفان جهانگیری می‌گویند که او سفرهای استانی را با هدف تبلیغ انتخابات سال آینده آغاز کرده و کمرنگ شدن او در دولت دوازدهم، با هدف فاصله گرفتن از روحانی و تلاش برای حضور مستقل در انتخابات 1400 است.

 

 

سعید جلیلی

عضو شورای راهبردی روابط خارجی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران از مسولیت‌های جلیلی بوده است.

جلیلی پیش‌تر نیز یکبار شانس خود را انتخابات 92 امتحان کرده و و با کسب حدود ۴ میلیون رای بعد از حسن روحانی و محمدباقر قالیباف قرار گرفت.

در سال‌های گذشته نیز  در قالب مجموعه‌ای تحت عنوان دولت سایه سعی کرده تا با سفر به استان‌های مختلف از نزدیک جویای برخی مشکلات کشور شود. تاکنون اخبار فعالیت‌های جلیلی در این زمینه کم و بیش منتشر می‌شود.

 
 

سورنا ستاری

 سورنا ستاری، دانشیار دانشگاه صنعتی شریف، معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری ایران و رئیس بنیاد ملی نخبگان است.

سفرهای سورنا ستاری در مدت اخیر با تبلیغات بسیاری همراه بود و او را عازم شیراز، اردبیل، بوشهر، بیرجند و بسیاری شهرهای دیگر کرد. علاوه بر این او در این سفرها وعده‌های فراوانی درباره رشد استارت‌آپ‌ها در آینده داد. رویدادهایی که باعث گمانه زنی‌های فراوانی درباره احتمال نامزدی ریاست جمهوری او شد و بسیاری از چهره‌های سیاسی کشور اعم از اصولگرا و اصلاح‌طلب را به واکنش وا داشت.

 

 

مهرداد بذرپاش

مهرداد بذرپاش، هم‌اکنون رئیس دیوان محاسبات کشور ایران است. او همچنین صاحب‌امتیاز روزنامهٔ وطن امروز می‌باشد. پیش از این بذرپاش نمایندهٔ مردم تهران عضو هیئت‌رئیسهٔ مجلس نهم شورای اسلامی، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان ملی جوانان بوده است.

مهرداد بذرپاش پیش از این تأکید کرده بود برنامه‌ای برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری 1400 ندارد، ولی اخیراً از حضورش در انتخابات سخن گفته است. بذرپاش در انتخابات سال 96 نیز جزو گزینه‌های جبهه مردمی نیروهای انقلاب بود که قرار بود در انتخابات ثبت‌نام کند اما درنهایت از این اقدام منصرف شد.

 



برچسب ها:

ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد