به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد ضمن اعلام دستگیری 4 شارچی در این شهرستان از مشاهده گونه «شنگ» یا همان سمور آبی در حیات وحش تالاب بینالمللی کانیبرازان برای نخستین بار خبر داد.
فاروق سخنور در گفتگو با خبرنگار هاژه اظهار کرد: مامورین یگان حفاظت محیط زیست شهرستان مهاباد موفق به کشف 4 قبضه اسلحه شکاری در پناهگاه حیات وحش تالاب کانی برازان شدند.
وی افزود: از متخلفان یک قبضه اسلحه شکاری، دو دستگاه موتور سیکلت و لاشه یک قطعه خوتکا کشف و پرونده آنها جهت سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی ارجاع شد.
سخنور تصریح کرد: حکم جلب برای یکی از شکارچیان که بهمراه اسحله از تالاب فرار کرده بود نیز صادر شده و در نهایت وی نیز دستگیر و به مراجع قضایی معرفی میگردد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد در ادامه از از مشاهده گونه «شنگ» یا همان سمور آبی در حیات وحش تالاب بینالمللی کانیبرازان برای نخستین بار خبر داد و گفت: شنگ یا همان سمور آبی از خانواده راسوها بوده و در اطراف رودخانهها، نهرها، کانالهای آبیاری، دریاچهها و تالابها با پوشش گیاهی مناسب زیست میکند.
وی با بیان اینکه این پستاندار از نظر تغذیهای وابسته به ماهیها و جانوران متعددی است، افزود: مشاهده این گونه با ارزش را میتوان به عنوان یک شاخص مهم اکوسیستم تالاب کانی برازان محسوب کرد.
سخنور با بیان اینکه این حیوان دارای بدنی دراز و نسبتا باریک و دم بلند و سر مسطح، پوزه کوتاه و رنگ قهوهای بوده و طول بدن آن تا ۷۵سانتی متر و طول دم آن تا ۵۰سانتی متر هم میرسد، تصریح کرد: شناسایی این گونه در تالاب بینالمللی «کانیبرازان» این شهرستان میتواند خبر بسیار خوبی برای دوستداران محیط زیست و پرندهنگاران باشد و نشان میدهد که این تالاب از پتانسیل بسیار خوبی برای حفاظت و زیست گونههای مختلف برخوردار است.
به گزارش هاژه، تالاب بینالمللی «کانیبرازان» مهاباد با وسعتی افزون بر ۹۱۰ هکتار یکی از مهمترین تالابهای اقماری جنوب دریاچه ارومیه و با ارزشترین زیستگاههای انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر و بومی در شمالغرب کشور به شمار میرود.
این تالاب که به دلیل موقعیت ویژه و شرایط زیستی منحصربفرد خود در سال ۱۳۸۵ به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شد، به نخستین پناهگاه حیات وحش آذربایجانغربی تبدیل و به این ترتیب به عنوان یکی از مناطق چهارگانه کشور با جایگاه قانونی معرفی شده است.
براساس آخرین بررسیها تعداد ۷۵ گونه پرنده آبزی و کنارآبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شده است که در صورت اضافه کردن گونههای خشکزی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید که همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار میسازد؛ از گونههای مهم پرندگان این تالاب میتوان به فلامینگو، چنگر، اردک بلوطی، اردک سرسفید، حواصیل خاکستری، پرستوی دریایی، اردک مرمری، باکلان کوچک، پلیکان سفید، چوب پا، کشم بزرگ و عروس غاز اشاره کرد.
انواع نادری از پرندگان همچون خروس کولی دمسفید، اردک سرسفید، اردک مرمری نیز که در فهرست پرندگان در خطر انقراض هستند، در این تالاب دیده میشود.
تاکنون ۴۵ گونه گیاهی از ۳۵ جنس و ۱۷ خانواده در کانیبرازان شناسایی شده که بیشتر آنها از خانواده «اسفناج/ Chenopodiaceae» و «گندمیان/ Graminae» است؛ گونههای شناسایی شده در داخل تالاب نیز شامل نی، بوریا، جگن و گز است.
در مهاباد علاوهبر تالاب بینالمللی «کانیبرازان» و «قوپیباباعلی»، تالاب دایمی حسنخان و تالابهای فصلی گروس، داشخانه و قرهقشلاق نیز در این فصل میزبان پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی هستند.