تاريخ: ۱۳۹۹ شنبه ۱۳ دي ساعت ۱۲:۱۷ | بازدید: 1459 نظرات: 1 کد مطلب: 15595 |
ممکن است بعد از زایمان، همسر مهربان و مسئولیت پذیرتان به طور ناگهانی به مردی بیتوجه و عصبانی تبدیل شود. افسردگی بعد از زایمان در مردان یک مساله کمتر شنیده شده است اما در هرحال وجود دارد. از دست دادن توجه كامل همسر به خود و پدر شدن مسائل آسانی نیستند كه بتوان به سادگی با آنها كنار آمد. ولی لازم است بدانید که با ورود یک نفر جدید به خانواده و تولد فرزندتان، همسر شما نیز دچار تغییرات و مشکلاتی میشود که حمایت و همراهی شما نیز در این بین لازم است.
افسرگی پس از زایمان در مردان چیست؟ علائم و دلایل آن چه چیزهایی هستند؟ چگونه میتوان از بروز آن جلوگیری کرد و آن را درمان کرد؟
برای پاسخ به این سوالات هاژه گفتگویی با یعقوب خضری، روانشناس داشته است که در ادامه از نظر مخاطبان گرامی میگذرد.
آقای خضری بفرمایید که افسردگی بعد از زایمان در مردان به چه وضعیتی اطلاق میشود؟
در واقع ما میپنداریم که افسردگی پس از زایمان، پدیدهایی است که صرفا برای بانوان رخ میدهد، در حالی که این نوع افسرگی برای مردان نیز اتفاق میافتد. در رابطه با میزان ابتلای مردان به این نوع افسردگی آماری دقیقی وجود ندارد اما برخی از منابع میگویند که از هر 10 مرد یک نفر به افسردگی پس از زایمان دچار میشوند. این نوع افسردگی معمولا با تولد فرزند جدید شروع میشود. هنگامی که فرزندی متولد میشود به عنوان یک خردهسیستم وارد یک سیستم بزرگتر مانند خانواده میشود و باعث تغییراتی در روابط و ارتباطات خانوادگی میشود. این تغییرات بر تمامی رفتارها و تصمیمهای فردی اعضای خانواده تاثیر میگذارد. مشکل از اینجا آغاز میشود که ساختارها و سنتهای جامعهی ما به مرد این اجازه را نمیدهند که حالات روحی و روانی خود را بروز دهد. زمانی که این امر میسر نشد مردان ممکن است استرس و دلهرههای ناشی از موقعیت را در خود سرکوب کنند. استرسهایی که ممکن است ناشی از بیشتر شدن هزینههای اقتصادی و برنامهریزی برای وضعیت جدید باشد. معمولا در این وضعیت مردان بیشتر عصبانی خواهند شد و فراموشکار میشوند.
هر چند ممکن است نوع اختلالهایی که در این زمینه پیش میآید برای هر فردی متفاوت باشد اما در این حالت، میل جنسی مرد کاهش مییابدو انرژی او در رابطه با انجام امور روزانه تحلیل میرود. در برخی از مردان نیز که قبلا تمایلی به استعمال سیگار و یا مصرف الکل نداشتهاند، علاقه به مصرف این مواد افزایش مییابد، ممکن است منزوی شوند تا میزان ارتباطات خود را به کمترین حالت برسانند.
چه عواملی باعث ایجاد افسردگی در مردان بعد از زایمان خواهد شد؟
در این رابطه، عواملی زیادی میتوانند دخیل باشند. برای نمونه مردان در هنگام تولدِ نوزاد، میزان خوابشان در شب نسبت به قبل کمتر خواهد شد. با تولد فرزند جدید نوع و شیوهی ارتباط بین زوجین نیز تغییر میکند که به نوعی میتواند به منبع استرس تبدیل شود. همچنین سازگار شدن با نقش جدیدِ پدر شدن میتواند یکی از عوامل باشد. این سازگار شدن به زمان احتیاج دارد و ممکن است در این بین مشکلاتی ایجاد شود. اگر در سطح کلان به این موضوع ورود کنیم یکی از عوامل مهم ساختار و انتظارات جامعه از مرد است به گونهای که مرد باید تمام مسئولیتها را به عهده بگیرد. زمانی که مرد با هجمهای از انتظارات روبهرو میشود که اجتماع برای او تعریف کرده است، این روند به عاملی برای استرس تبدیل خواهد شد.
چه مردانی بیشتر در خطر ابتلا به افسردگی بعد از زایمان قرار دارند؟
مردانی که به این نوع افسردگی مبتلا میشوند معمولا دارای ویژگیهای رفتاری خاصی هستند. برای نمونه اگر در رابطه با فرزند دوم باشد، ممکن است مرد از افسردگی پس زایمان همسر خود خاطرهی خوشی نداشته باشد و این امر باعث خواهد شد که مرد دچار استرس شود. یا اینکه مثلا مرد در دوران کودکی خود زندگی سختی را گذرانده و نگران فرزند خود باشد. مردانی نیز ممکن است دچار خود کمبینی باشند و عزت نفس کمی داشته باشند. این خصلتها میتواند میزان آسیبپذیری در برابر افسردگی را بیشتر کند. کسانی که به این نوع افسردگی مبتلا میشوند ممکن است پیشینهی افسردگی نیز داشته باشند.
آیا افسردگی پدر بر کودک تاثیر دارد؟
با توجه به این که پژوهشها در زمینهی افسردگی مردان پس از زایمان، نسبت به مردان بسیار کمتر انجام شده است به شیوهای قطعی نمیتوان در این مورد رای کلی صادر کرد منتها با عنایت به تجاربی که در زمینهی افسردگی وجود دارد میتوان گفت که پاسخ به این سوال مثبت است و میتواند بر رفتار کودک نیز تاثیر بگذارد. اگر این افسردگی تداوم داشته باشد و درمان نشود میتواند موجب نابهنجاریهایی در کودک شود و تاثیری منفی در شخصیت و ساختار فکری او داشته باشد.
نقش همسر در این بین چیست؟
همسر باید حمایتهای روانی و معنوی را که در این رابطه به منظور کمتر شدن میزان افسردگی ضرورت دارد انجام دهد. لازم است همسر این اطمینان را به فرد بدهد که همراه با هم از این وضعیت عبور خواهند کرد. رفتار همسر باید به گونهای باشد که مرد بداند که همسر او این این وضعیت را درک کرده و قبول کند که برای مرد نیز این شرایط میتواند سخت باشد. هم مرد و هم همسر او، باید از جانب مشاور و یا روانشناس، مهارتهایی که در رابطه با تربیت کودک و چگونگی مسئولیتپذیری لازم است یاد بگیرد. زمانی که این مسائل را فرا گرفته شدند، استرس ناشی از برخورد اولیه با این موضوع کمتر خواهد شد.