تاريخ: ۱۳۹۹ چهارشنبه ۱۰ دي ساعت ۲۳:۱۰ بازدید: 1425      نظرات: 0      کد مطلب: 15591

مهاباد؛ بحران سرانه فرهنگی در شهر خلاق کتاب


هاژه-  شهر نویسندگان و شاعران، شهر خلاق کتاب و دوستدار کتاب عنوان شهری است که با بحران کمبود سرانه فضای فرهنگی دست به گریبان است، مهاباد در چند سال گذشته در بیشتر حوزه‌های فرهنگی و هنری خوش درخشیده، با این حال با کمبود شدید فضاهای فرهنگی همچون کتابخانه، مجتمع فرهنگی، نگارخانه، سالن سینما و تئاتر و... مواجه است.
صبح امروز شهرستان مهاباد میزبان مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌غربی بود تا ضمن بازدید از چند مکان و بررسی مشکلات کتابخانه‌های شهرستان، برای انتقال کتابخانه مجتمع فرهنگی و فراهم کردن فضای کافی برای انجمن‌های هنری و فرهنگی شهرستان تصمیم گیری شود.
خدیجه معصومی مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان در جلسه‌ای با حضور مسوولان شهرستان اظهار کرد: درحال حاضر 71 باب کتابخانه عمومی تحت نظارت نهاد کتابخانه‌های عمومی استان درحال فعالیت هستند که سهم مهاباد از آن 3 کتابخانه است.
 
وی افزود: درحالیکه بر اساس سرانه استاندارد، به ازای هر 25 هزار نفر 1 کتابخانه عمومی و به ازای هر 100 نفر 8 متر مربع سرانه کتابخانه باید وجود داشته باشد، اما در شهر مهاباد به ازای هر 78 هزار نفر یک کتابخانه و به ازای هر 100 نفر 1.1 متر مربع فضای کتابخانه‌ای وجود دارد.
معصومی تصریح کرد: شهرهای خلیفان و گوک تپه نیز فاقد کتابخانه هستند و برای شهر مهاباد که 2 دوره جزو شهرهای خلاق کتاب بوده و چندین روستای آن جزو روستاهای دوستدار کتاب هستند، این وضعیت بسیار متناقض است.
وی اضافه کرد: نهاد کتابخانه‌های عمومی فاقد بودجه لازم برای احداث کتابخانه یا توسعه فضا است و تأمین اعتبار اجرای طرح‌ها و یا توسعه زیرساخت‌ها از محل نیم درصد درآمد شهرداری است که شهرداری مهاباد در این زمینه در مقایسه با سایر شهرداری‌ شهرهای همجوار بسیار ضعیف عمل کرده است.
مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌غربی در ادامه اظهار کرد: در شهرهای خلیفان و گوک تپه می‌توان از ابنیه‌های مازاد دولتی و یا خصوصی با شرط عدم تغییر تا چند سال به عنوان کتابخانه و یا پیشخوان کتاب استفاده کرد.
چیا قادری مسوول کتابخانه‌های عمومی شهرستان مهاباد نیز در این جلسه با ارائه گزارشی از وضعیت کتابخانه‌های این شهر اظهار کرد: مهاباد دارای 3 کتابخانه عمومی با 4 هزار و 400 عضو است و 41 هزار و 300 عنوان کتاب در 75 هزار نسخه در این کتابخانه‌ها در دسترس عموم قرار گرفته است.
 
وی افزود: در سالجاری 3 هزار جلد کتاب به اعضا امانت داده شده و برای رعایت حقوق افراد، عضویت تمامی اعضای سال گذشته بمدت 1 سال تمدید شده است.
قادری تصریح کرد: شیوع ویروس کرونا فعالیت کتابخانه‌های عمومی را به فضای مجازی سوق داده و ضمن ارائه خدمات در فضای مجازی چندین پویش نقاشی، کارگاه‌های تفکر خلاق برای کودکان و فعالیت‌های مختلف فرهنگی صورت گرفته است.
وی عمده‌ترین مشکلات کتابخانه‌های شهرستان را تعداد کم آنها و عدم برخورداری از بودجه نیم درصدی درآمد شهرداری اعلام کرد و گفت: کتابخانه‌های عمومی شهرستان توانایی توسعه و یا صرف هزینه را ندارد، لذا ساختمانی که قرار است کتابخانه مجتمع به آن انتقال یابد، باید دارای استانداردهای لازم و شرایط انتقال فراهم باشد.
سیامند جوانبخت رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مهاباد نیز در این جلسه اظهار کرد: شهرستان مهاباد از لحاظ فرهنگی و رسانه‌ای جزو شهرهای مطرح کشور و استان است به نحوی که انجمن‌های این شهرستان در سطح کشور و شناخته شده هستند و از بعد رسانه‌ای نیز مهاباد دومین شهر استان آذربایجان غربی است. 
 
وی افزود: با این حال میانگین برخورداری از سرانه فضاهای فرهنگی در شهرستان مهاباد از میانگین ملی و استانی بسیار پایینتر می‌باشد. مجتمع فرهنگی شهرستان جزو قدیمی‌ترین و فرسوده‌ترین مجتمع‌های استان است.
جوانبخت تصریح کرد: در سال‌های گذشته تلاش‌های زیادی برای مکانیابی مجتمع فرهنگی در شهر مهاباد صورت گرفته و در نهایت مشکل زمین برای احداث مجتمع رفع شده و علی‌رغم اینکه هر سال بودجه‌ای کلان برای بخش فرهنگ مصوب می‌شود اما اعتباری اختصاص داده نمی‌شود.
عارف خدرلو فرماندار شهرستان مهاباد نیز ضمن انتقاد از عدم حضور شهردار در جلسه و تأکید بر حضور مدیران و روسا در جلسات رسمی فرمانداری اظهار کرد: مهاباد خواستگاه شعرا، ادبا و نویسندگان مطرح است و سرانه مطالعه در این شهرستان با بسیاری از شهرها قابل مقایسه نیست و موفقیت‌های کسب شده در حوزه‌های فرهنگی گواهی بر این قضیه است.
 
وی افزود: ضعیف عمل کردن شهرداری مهاباد در اختصاص نیم درصد درآمد به کتابخانه‌های عمومی پذیرفتنی نیست و نمی‌توان پذیرفت شهرداری اشنویه 50 میلیون تومان و شهرداری بوکان 80 میلیون تومان سهم کتابخانه‌های عمومی از درآمد را بپردازند و شهرداری مهاباد تنها 17 میلیون تومان پرداخت نماید، لذا شهرداری مهاباد نیز مکلف می‌شود تا 50 میلیون تومان را تا پایان سال به کتابخانه‌های عمومی شهر پرداخت نماید.
خدرلو در پایان با بیان اینکه ایجاد کتابخانه‌های عمومی ضمن افزایش آگاهی به شهروندان، به کاهش آسیب‌های اجتماعی نیز منجر می‌شود تصریح کرد: ابنیه‌های مازاد در شهرهای گوک تپه، خلیفان و سایر مرکز دهستان‌ و روستاهای شهرستان مهاباد باید شناسایی شود تا کتابخانه و یا پیشخوان کتاب در آنها تأسیس گردد.



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد