تاريخ: ۱۳۹۹ دوشنبه ۲۴ آذر ساعت ۱۸:۵۸ | بازدید: 2458 نظرات: 0 کد مطلب: 15534 |
روستای بصری در دههی 30 شمسی توسط پزشکان آمریکایی برای قرنطینه و ریشهکن کردن مالاریا ساخته شد. روستایی در شرق مهاباد با آب و هوای تمیز و دور از شهر. در دههی 50 و پس از ریشهکن شدن مالاریا، بیماران مبتلا به جذام از سطح مهاباد و شهرهای همجوار جمعآوری شدند و به بصری آورده شدند.
در دورانی که روستاها به صورت ارباب رعیتی اداره میشد اگر کسی به جذام مبتلا میشد از خانواده رانده میشد و ناچار زندگی خود را از طریق صدقه و خیرات دیگران میگذراندند. از آنجایی که هیچ سرپناهی نداشتند در داخل دخمهها و خانههای گلی زندگی میکردند.
جمعیت حمایت از جذامیان در سال 1355 تاسیس شد. در این بین نیز خانههایی برای جذامیان در روستای سیاقول مهاباد ساخته شد.
این جمعیت در دههی 60 بنابه دلایلی منحل شد تا اینکه انجمن حمایت از جذامیان مهاباد و منطقه تشکیل شد و از آن پس ساکنان روستای سیاقول را به روستاهای بصری و سرچنار منتقل کردند.
جذام ریشهکن شد و اکنون 12 نفر جذامی در بصری زندگی میکنند. ویروس قابل انتقال اکنون در بدنشان نیست و تنها اثر بیماری مانده است.
یکی از فرزندان افراد مبتلا به جذام دل پُری از مسئولان شهر و انجمن حمایت از جذامیان مهاباد دارد و از محدودیتها و مشکلات اهالی این روستا میگوید. او میگوید جذامیان مهابادی هر 3 ماه یک بار 500 تومان حقوق میگیرند و این مبلغ در این شرایط اقتصادی کفاف زندگی این افراد را نمیدهد.
او عملکرد انجمن جذامیان مهاباد را غیر قابل قبول میداند و به هاژه میگوید با توجه به درآمدی که این انجمن از درمانگاه خاتمالانبیا و کمکهای مردمی دارد، خدمات آن ناچیز و در حد بیماران جذامی نیست.
به گفتهی انجمن حمایت از جذامیان کشور، مجموعه درمانی خاتم الأنبياء مهاباد با منابع مالی این انجمن احداث شده و این مجموعه در مالکیت این نهاد است.
مدتی پیش عدم وجود اسناد کافی برای حسابرسی و همچنین مشخص نبودن ریز هزینهها و درآمدهای انجمن حمایت از جذامیان مهاباد خبرساز شده بود.
بر اساس ماده 5 قانون امورمالي سازمانهاي مردم نهاد، سمنها مكلف هستند گزارشِ عملكرد اجرايي و مالي سالانه خود را حداكثر تا دو ماه پس از پايان هر سال مالي به مرجع نظارتی (وزارت کشور، استانداری و فرمانداری) برای حسابرسی و اطلاع عموم در محدوده جغرافيايي فعاليت خود اعلام کنند.
فرمانداری مهاباد به هاژه میگوید که انجمن حمایت از جذامیان مهاباد تاکنون عملکرد مالی خود را گزارش نکرده است.
یکی از ساکنان روستای بصری به هاژه میگوید علیرغم اینکه بسیاری از فرزندان جذامیان مهاباد سالم و تحصیلکرده و حتی در رشتههای مرتبط با درمانگاه و داروخانه تحصیل کردهاند اما موفق به کار در مشاغل مربوط به انجمن و یا درمانگاه نشدهاند و مدیریت خانوادگی این سازمان مانع از اشتغال آنها شده است.
مهرماه امسال و پس از گذشت 30 سال، انجمن جذامیان مهاباد جلسهای را با پیگیریهای فرمانداری مهاباد به منظور برگزاری انتخاب هیات مدیره جدید برگزار کرد.
ایرج شجاعی فرماندار وقتِ مهاباد گفته بود که اعضای پیشین تمایلی برای برگزاری انتخابات و تغییرات نداشتند اما برای «ایجاد تحولات مدیریتی، شفافیت مالی و جلوگیری از مدیریت خانوادگی انجمن» انتخابات برگزار شده است.
انجمن حمایت از جذامیان کشور در واکنش به این اقدام طی جوابیهای گفته بود که مدیران انجمن توسط هیئت امنا در انجمن مرکزی تعیین میشوند و هرگونه انتخاب توسط هر سازمان دولتی دیگر مبنای قانونی ندارد و دخالت در وظایف انجمن محسوب میگردد.
از آن زمان تا کنون اعضای جدید نتوانستهاند مدیریت را بدست بگیرند و اعضای سابق نیز تمایلی به ترک مسند و کرسی خود ندارند.
بنابر بر گزارشها تعطیلی این انجمن بنابر بر شرایط کرونا به تعویق افتاده است. تمدید پروانهی درمانگاه خاتم الأنبياء از سوی شبکهی بهداشت و درمان مهاباد نیز در هالهای از ابهام قرار دارد. اخبار منتشر شده در این زمینه نیز اعتماد خیرین و مردم شهرستان را نسب به انجام امور خیریه و صدقات کمرنگ کرده تا آنجایی که کمکهای مردمی به جذامیان تا حد بسیاری کاهش یافته است.
ماجرا به هر قرار که باشد، قربانیان اصلی مجذومان و خانوادههای آن هستند. شرایط سخت اقتصادی کنونی شرایط دشواری را برای بسیاری فراهم کرده است که در این بین، شرایط نابهسامان برای بیماران جذامی که توانایی کار کردن را ندارند مضاعف شده است. انتظار این است مسئولان چارهای بیاندیشند تا گره از مشکلات این قشر از همشهریهایمان نیز گشوده شود.