تاريخ: ۱۳۹۹ سه شنبه ۲۰ آبان ساعت ۱۲:۵۶ بازدید: 3645      نظرات: 4      کد مطلب: 15404
تعطیل کردن بازار پاک کردن صورت مساله است

عروسی، عزا و رقص تابوت‌ها در مهاباد


به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، شیوع ویروس کرونا از اسفندماه سال گذشته بازار شهرستان و اقتصاد مهاباد را فلج کرده، با این‌حال دود مراسمات عروسی، عزا و دورهمی‌ها هر بار به چشم بازار می‌رود.
کرونا تنها یک اپیدمی در مهاباد، کشور و یا منطقه نیست بلکه سراسر جهان را دربرگرفته و تا این لحظه بیش از 50 میلیون نفر را مبتلا و 1 میلیون و 269 هزار نفر را قربانی کرده است.
آمار رسمی تعداد مبتلایان به کرونا در مهاباد به سرعت به عدد نگران کننده 5 هزار نفر نزدیک می‌شود و طبق آمار رسمی تعداد فوتی‌های این شهرستان از 210 نفر فراتر رفته، هرچند آمار غیر رسمی حاکی از قربانی شدن نزدیک به 400 نفر است که بیشتر آنها سرپرستان خانواده یا به عبارتی واضح‌تر پدران و مادرانی هستند که بنیان خانواده به وجود آنها وابسته است.
عدم استفاده از ماسک، حضور در تجمع‌های بیش از چند نفر و در مجموع عدم رعایت برخی دستورالعمل‌های تعیین شده از دلایل عمده افزایش شیوع ویروس کرونا است، اما بررسی‌های دقیقتر و بومی در کشور و به ویژه مهاباد حاکی از آن است که بیشتر عدم رعایت‌ دستورالعمل‌های کرونایی در مراسم عروسی، عزا و دورهمی‌های خانوادگی اتفاق می‌افتد.
علی‌رغم اینکه برگزاری مراسمات از هر نوع به پاشنه آشیل افزایش شمار مبتلایان و قربانیان تبدیل شده، اما نگاه مسوولان شهرستان بیشتر به بازار و اجرای دستورالعمل‌های چکشی مبنی بر تعطیلی و تخته کردن بازار است.
امری که در موج اول شیوع کرونا در مهاباد با همکاری تمامی آحاد از جمله بازاریان به نحو احسن اجرا گردید، اما با مشخص شدن این موضوع که "برگزاری مراسمات بیش از بازار بر شیوع کرونا موثر است"، موجب شد تا شهروندان و بازاریان از مسوولان بخواهند رویکرد خود را برای کنترل این بیماری تغییر دهند.
درخواستی که تا این لحظه موجب تغییر نگرش در بین مسوولان شهرستان، استان و حتی کشور نشده و شرایطی پیش آورده که بازاریان با دیده شک و تردید به تصمیمات ستاد کرونا بنگرند.
ستاد کرونای شهرستان مهاباد همواره خود را اجرا کننده دستورات مراجع بالاتر از خود می‌داند و بر تعطیلی بازار به عنوان یک دستور پافشاری می‌کند، امری که موجب شد اعضای آن با چند هزار بازاری رو در روی هم قرار بگیرند و در سایه نافرمانی بازاریان در تعطیلی، مسدود کردن خیابان‌ها و کوچه‌ها را در دستور کار قرار دهند و در سیکل روتین و بدون نتیجه اعمال قانون برای مغازه‌ها قرار بگیرند.
بازاریان و شهروندان نیز عملا مسدود کردن خیابان‌ها و کوچه‌ها را پاسخ ستاد کرونا به عدم تعطیلی بازار و تنبیه شهروندان تلقی می‌کنند، اقدامی که از سوی ستاد کرونا اعمال فشار برای کاهش مراجعه به مرکز شهر و ایجاد تلنگر خوانده می‌شود.
در جریان این کشمکش بین بازاریان و ستاد کرونا، برگزاری مراسمات عروسی، عزا و دورهمی‌های خانوادگی همچنان به قوت خود باقیست و علی‌رغم اثبات این موضوع، تاکنون برخورد چکشی با این مراسمات همانند تخته کردن گسترده بازار اعمال نشده است.
بسیاری از شهروندان و رسانه‌ها مسوولان را به پنهان کردن مشکلات و پاک کردن صورت مساله و همچنین عدم جدیت در اجرای اقدامات موثرتر جهت کنترل و جلوگیری شیوع کرونا متهم می‌کنند.
کم نیستنند افرادی که برای برگزاری مراسم باشکوه حاضر به قربانی کردن چندین خانواده هستند و یا برخی نیز بدلیل رودربایستی  با شرکت در مراسمات عزا و دورهمی به استقبال مرگ می‌روند.
با توجه به بررسی‌های صورت گرفته و وضعیت موجود به نظر می‌رسد ممنوعیت انجام آزمایشات ازدواج و ثبت ازدواج یکی از بهترین راه‌کارها برای مقابله با مراسمات عروسی است و هزینه‌های آن به مراتب کمتر از تخته کردن کل بازار یک شهر است.
جامعه آماری افرادی که قصد ازدواج دارند به مراتب کمتر است و تأخیر در آن صدمات جبران ناپذیری در مقایسه با جامعه چند هزار نفری بازاریان نخواهد داشت.
بازرسین و اعضای ستاد کرونا نیز بجای تشکیل اکیپ و صرف زمان و وقت زیاد برای اعمال قانون بازاریان که آنهم ضرر رساندن به اقتصاد آنها است، می‌توانند با داشتن آدرس خانواده‌هایی که عزادار هستند که برای هر شخص فوت شده در بیمارستان ثبت می‌گردد، بصورت روزانه بازدید نمایند تا دستورالعمل‌های کرونایی در آنها اجرا گردد.
بجای مسدود کردن خیابان‌ها که نتیجه‌ای جز بروز تصادفات، ترافیک و روانه کردن افراد بصورت پیاده به خیابان‌ها نداشته می‌توانند کنترل رفت و آمد و با حفظ فاصله‌گذاری را اجرا نمایند.
ضمن اینکه سازمان‌های مردم نهاد و رسانه می‌توانند پویش‌هایی برای تحریم مراسمات در شهر ایجاد کنند، شهروندان نیز می‌توانند با پیوستن به پویش تحریم مراسمات عروسی، عزا و دورهمی نقش پر رنگی در این بحران داشته باشند.
اگرچه پیشنهادهای مطرح شده شاید به مزاق برخی افراد خوش نیاید اما هزینه‌های آن به مراتب کمتر و نتایج آن بیشتر خواهد بود، اجرایی کردن این اقدامات ضمن کوچک کردن جامعه آماری که ستاد کرونا باید بر آن نظارت داشته باشد، اقدامی موثرتر در کنترل و کاهش شیوع کرونا خواهد داشت. 
گزارش و عکس: حسین خالندی 



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

0
0
پاسخ به این اظهارنظر

سلطانی ۱۳۹۹/۸/۲۰
به نظربنده هم بستن بازارکفایت نمیکندوفقط براقتصادخانواده های زیادی که تنهانان آورخانه شان مغازه داراست لطمه میزنددرحالیکه دربسیاری مواردمراسم عزاوعروسی برگزارمیشودومسولان بااینکه خبردارمیشوندولی عکس العمل موردنیازراندارندعده ای هم چون هنوزعزیزخودراازدست ندادهاند عمق فاجعه راجدی نمیگیرند
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

کریم خدا بنده ۱۳۹۹/۸/۲۰
حال که خیابان زند از ملاجامی به ترمینال بسته شده چرا ستاد کرونا خیابان قاضی را باز نمی‌کند تا گره کور ترافیک را در خیابان سه آسیاب کمی باز نمایند
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

جمال ۱۳۹۹/۸/۲۰
کم هزینه ترین کار برای ستاد کرونا همین سد معابر است نه نفعی برای پیشگیری از کرونا دارد ونه برای شهروندان. شاید تنها نفع آن ارائه ی گزارش به مقامات ما فوق و افکار عمومی باشد وآن اینکه ستاد کرونا بیکار ننشسته است. شاید هم راهی برای بروز بعضی از عقده های افراد یک جامعه ی جهان سومی باشد. من خودم از ساکنین زمینهای کارکنان شهرداری روبروی تاناکورا هستم و ستاد کرونا برای تعطیلی تاناکورا هردو طرف خیابان را مسدود می کند که اوایل صبح باید پیاده از منزل خارج شویم تا به مسیر تاکسی برسیم تا ساعت۱۰ صبح به لطف مغازه داران تاناکورا راه باز میشود ومی توان ماشین را بیرون برد و این داستان هرروز تکرار می شود
6
0
پاسخ به این اظهارنظر

کریم قادرزاده ۱۳۹۹/۸/۲۰
وللا گل گفتی آفرین به دیدگاهتون

نظر خود را براي ما ارسال كنيد