تاريخ: ۱۳۹۹ دوشنبه ۱۹ آبان ساعت ۱۹:۸ | بازدید: 1509 نظرات: 0 کد مطلب: 15401 |
در روزهای سختی که قیمت گوجه فرنگی سر به فلک کشیده است و قیمت گوجه به یکباره از 3 هزار تومان به 8 هزار تومان میرود، گزارشها از معدومسازی گوجه فرنگی صادراتی در گذرگاه مرزی پرویزخان خبر میدهند.
گزارشهای موجود دربارهی برگشت و معدومسازی گوجه فرنگی صادراتی به عراق، حکایت از آن دارد که این محصول به دلیل عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی و پایین بودن کیفیت مرجوع شده است. البته سناریوی برگشت محصولات ایرانی، امری جدیدی نیست و طی سالهای اخیر بارها و بارها با این معضل روبرو شدهایم.
این در حالی است که پیش از این، کشور عراق به ازای واردات هر کیلوگرم گوجه فرنگی از ایران ۶۰۰ دینار عوارض دریافت میکرد، اما به یکباره عوارض مربوطه را صفر کرد و مطابق آمارها روزانه نزدیک به دو هزار تن گوجه فرنگی از ایران به عراق صادر میشود.
به گزارش ایرنا، تفاوت قیمت زیاد محصولات کشاورزی مانند گوجهفرنگی در بازار داخلی و صادراتی، باعث صادرات بیرویه به کشورهای همسایه مانند عراق شده است که علاوه بر ایجاد رقابت منفی و اشباع بازار این کشور، باعث پسزدن این محصولات میشود.
صدرالدین نیاورانی نائبرئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در این ارتباط به خبرگزاری تسنیم گفته :هر از گاهی در صادرات محصولات کشاورزی چنین اتفاقاتی روی میدهد. مرز کشور عراق بعضی اوقات بهدلایل مختلف داخلی خود و تعطیلات بسته میشود و اجازه ورود هیچ محصولی را نمیدهند.
او با اشاره به نقش ضعیف دولت گفته: دستگاههای دولتی نهتنها برای تنظیم بازار صادرات برنامهای ندارند، بلکه از صادرات بیش از اندازه که منجر به رقابتِ منفی در بازار هدف میشود، دفاع هم میکنند. استدلال مسئولان آن است که بر اساس قانون هرکسی میتواند صادرات داشته باشد و نباید جلوی آنها گرفته شود.
صادرکننندگان بر این باورند که با توجه به افزایش قیمت ارز، برگشت یک محصول مرجوعی مقرون به صرفه نیست و بهتر است در همان جا عملیات معدومسازی انجام شود تا هزینه اضافی به صادرکننده تحمیل نشود.
آنچه مسلم است وقتی گوجه فرنگی سر مزرعه از کشاورز بهطور خوشبینانه در چنین فصلی بین ۶ تاهشت هزار تومان توسط دلال و تاجر خریداری میشود، اما به مبلغ ۲۵ هزار تومان در دیگر کشورها به فروش میرسد، صادرات نسبت به عرضه در بازار داخلی پرسودتر خواهد بود.