تاريخ: ۱۳۹۹ يکشنبه ۱۸ آبان ساعت ۱۸:۴۴ | بازدید: 1489 نظرات: 0 کد مطلب: 15398 |
پس از آنکه چند رسانهی جریان اصلی آمریکا، جو بایدن را رئیس جمهور جدید ایالات متحده اعلام کردند، تبریک و واکنشهای رهبران و مقامات خاورمیانه نسبت به این موضوع آغاز شد.
به گزارش سیانان، آسوشیتدپرس و دیگر رسانهها، بایدن 78 ساله در مصافی نزدیک با ترامپ توانسته 270 رای لازم الکترال را برای پیروزی در این انتخابات به دست بیاورد.
ترامپ از پذیرفتن شکست خودداری کرده و گفته نسبت به نتیجهی آرا در چند ایالت معترض است و وکلایش را به شکایت گمارده است.
او در اظهارنظری گفته «همه ما میدانیم که چرا جو بایدن عجله دارد تا به دروغ، خود را برنده نشان دهد و چرا متحدان رسانهای او بسیار تلاش دارند تا به او کمک کنند. آنها نمیخواهند واقعیت افشا شود. واقعیت ساده این است که این انتخابات هنوز به پایان نرسیده است».
واکنش برخی از مقامات و رهبران منطقه و خاورمیانه به انتخابات آمریکا در زیر آمده است:
مصر
عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر، اولین شخصیت جهان عرب بود که واکنش نشان داد. او که روابط گرمی با دولت ترامپ داشته است، گفته «به دنبال همکاری مشترک و تلاش برای بهبود روابط استراتژیک» بین دو کشور است.
تیرماه گذشته بایدن به سیسی هشدار داده بود که در صورتی که انتخاب شود، در دولتش هرگز چکِ سفید امضا، برای «دیکتاتور مورد علاقه ترامپ» وجود نخواهد داشت.
ایران
حسن روحانی رئیس جمهور ایران گفته که «[این پیروزی] فرصتی برای دولت آینده آمریکا است که اشتباهات دولت گذشته را جبران کند. اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور نیز ابراز امیدواری کرده که دولت بایدن به «سیاست های مخرب آمریکا» پایان دهد.
عراق
برهم صالح رئیس جمهور عراق به بایدن تبریک گفته و او را «دوست» و «شریک مورد اعتماد» خواند .صالح روز شنبه در توئیتی نوشت: ما مشتاقانه منتظر دستیابی به اهداف مشترک خود و تقویت صلح و ثبات در کل خاورمیانه هستیم».
بایدن در حالی که معاون رئیسجمهور در دولت باراک اوباما بود، وظیفهی خاتمه بخشیدن به جنگ آمریکا در عراق را در سال 2009 به عهده داشت.
اسرائیل
چند ساعت پس از آنکه بسیاری از رهبران جهان به بایدن تبریک گفته بودند، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، به بایدن تبریک گفت. در توییتی نتانیاهو از «روابط شخصی طولانی و گرم نزدیک به 40 سالِ» خودش و بایدن تمجید کرد و بایدن را «دوست بزرگ اسرائیل» خواند.
در توئیت دیگری، نتانیاهو از ترامپ ، برای حمایت شخصی وی و «به رسمیت شناختن جولان» برای اسرائیل و به خاطر «ایستادگی در برابر ایران» تشکر کرد.
اردن
پادشاه اردن، عبدالله بن حسین دوم، تبریک خود را به بایدن گفت و خواهان «مشارکت تاریخی» بین ایالات متحده و اردن را شده است.
لبنان
میشل عون رئیس جمهور لبنان ابراز امیدواری کرده که بایدن «تعادل» را در روابط لبنان و ایالات متحده «برقرار کند».
عمان
پادشاه عمان، سلطان هیثم بن طارق سعید، پیروزی بایدن را در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تبریک گفت. سلطان در نامهای به بایدن «تبریکات صمیمانهی خود را برای جلب اعتماد مردم آمریكا و انتخاب وی به عنوان رئیس جمهور دوره ریاست جمهوری آینده» ابراز داشته است.
فلسطین
محمود عباس از بایدن خواسته که به دنبال «تقویت» روابط میان فلسطینیها و واشنگتن باشد، روابطی که در دوره ریاست جمهوری ترامپ سقوط کرد.
عباس در بیانیهای ضمن تبریک به بایدن، از دولت آیندهی آمریکا خواسته با «تقویت روابط فلسطینی-آمریکایی»، برای «صلح»، «ثبات و امنیت» در خاورمیانه و «دستیابی به آزادی، استقلال، عدالت و عزت» برای فلسطین تلاش کند.
قطر
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر پیروزی بایدن و هریس را تبریک گفته و اظهار داشته که امیدوار است که روابط نزدیک دو کشور را تقویت کند.
عربستان سعودی
تا زمان نگارش این خبر، عربستان سعودی تنها کشور حاشیه خلیج فارس بوده که واکنشی نسبت به پیروزی بایدن نداشته و به جای آن سالگرد استقلال کشور کامبوج را به پادشاه آن کشور و انتخاب مجدد رئیس جمهور تانزانیا را تبریک گفته است.
قتل جمال خاشقچی روزنامهنگارِ منتقد، حضور در جنگ یمن و بازداشتهای گسترده، باعث موج اتنقادات وسیعی بر سر روابط نزدیک محمدبنسلمان و ترامپ شده بود. اکنون این مسائل میتواند به نقطه اصطحکاکی مابین بایدن و عربستان سعودی، صادر کنندهی عمده نفت و خریدار سلاحهای آمریکایی تبدیل شوند.
بایدن در کارزار انتخاباتی خود گفته بود که روابط خود را با عربستان، بار دیگر ارزیابی میکند و خواستار پاسخگویی بیشتر در مورد قتل خاشقچی و پایان دادن حمایت آمریکا از جنگ یمن شده بود.
سودان
عبدالله حمدوک، نخست وزیر سودان، پیروزی بایدن و هریس را «از طرف مردم سودان» به بایدن و هریس تبریک گفته است.
ترکیه
فواد اوکتای، معاون رئیسجمهور ترکیه گفته که پیروزی بایدن در انتخابات روابط بین متحدان قدیمی را تغییر نخواهد داد، اگرچه در حال حاضر آنکارا، دولت بعدی آمریكا را به دلیل حمایت از گروههای شبه نظامی كورد در سوریه و استرداد فتحالله گولن تحت فشار قرار خواهد داد. مقامات ترکیه گولن را مسئول کودتای نافرجام سال 2016 میدانند.
تنش دیگر بین ترکیه و آمریکا بر سر خرید سامانههای دفاع موشکی روسیه توسط ترکیه است و ترکیه به این جهت در معرض تحریمهای آمریکا قرار دارد. دولت ترامپ تاکنون از اعمال تحریمها اجتناب کرده و اوکتای گفته آنکارا امیدوار است دولت بایدن نیز از اقدامات یک جانبه خودداری کند.
امارات متحدهی عربی
محمد بن زاید النهیان، ولیعهد ابوظبی، در پیام تبریک خود به بایدن و هریس «خواستار «گسترش روابط و کامیابی برای مردم آمریکا» شده است.