تاريخ: ۱۳۹۹ دوشنبه ۵ آبان ساعت ۱۱:۱۴ بازدید: 2336      نظرات: 1      کد مطلب: 15346
درپی درگذشت شخصیت عالم و روحانی شهر پیرانشهر

مختصری از زندگینامه حاجی ماموستا ملا عبدالله سُرخابی


به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی هاژه، حاجی ماموستا ملا عبدالله سُرخابی از علما و روحانیون شهر  پیرانشهر روز شنبه دار فانی را وداع گفت.
 
در زیر با بخشی از زندگینامه این شخصیت مذهبی منطقه که به قلم ایشان نوشته شده است آشنا خواهید شد. 
 
با حمد و ثنای خداوند متعال و درود و صلوات بر روان مقدس حضرت محمد و آل و اصحاب مطهرش..
 
حاجی ماموستا ملا عبدالله سُرخابی فرزند ملا علی و او نیز فرزند ملا عبدالله، فرزند ملا علی قورغی که مرقدش در گورستان روستای “سرخاب” تابع شهرستان “مهاباد” می باشد و او نسبش به “ملا رسول زکی” می رسد که مرقد او در روستایی از حومه‌ی شهرستان “سردشت” است و سلسله‌ی نسب او چنانکه در کتاب ( علمائنا فی خدمه الدین ) نوشته‌ی “ملا عبدالکریم مدرس” ، بیان شده در شرح حال( ابن الرسول ) به صحابی جلیل القدر “زید بن ثابت انصاری”(رض) می رسد..
ماموستا ملا عبدالله سُرخابی در سال “۱۳۰۹” در روستای(قلعه تراش) – تقریبا هفت کیلومتری جنوب شرقی شهرستان پیرانشهر – متولد شده ، درحدود هفت سالگی نزد مرحوم پدر شروع به خواندن “قرآن مجید” کرد .
پس از ختم قرآن و خواندن کتاب های “پند نامه ی” شیخ عطار ، و” گلستان” و “بوستان” سعدی و بعضی از رساله های “جامع المقدمات” نزد مرحوم پدر؛ برای ادامه تحصیل به مدارس علوم دینی رفت که آن زمان معروف بود به ( حوجره‌ی فه‌قی یان) که در آن ایام در روستا و شهر های “لاجان” و “اشنویه” و “مکریان” و بقیه‌ی مناطق کورد نشین دایر بود و طالبان علوم دینی در آن مکان ساده که در واقع بسان دانشگاهی عظیم بود، در خدمت علما و اساتید فاضل درس می خواندند و پرورش می یافتند .
وی در آن حجره ها تحصیلات را ادامه داده و کتاب‌هایی که در آن روزگار برای طلاب بطور سنتی معمول بود را مطالعه و تا آنجا که برای یک فارغ التحصیل حجره – ملا – ضروری و لازم بود در خدمت اساتید فاضل خوانده و بحمدالله کسب فیض کرد و تمام دروس مربوطه را با بهترین کیفیت خواند.
 
وی در بخشی از زندگینامه خود می‌گوید:  
 
 در سال ۱۳۳۵ هجری شمسی در خدمت استاد فاضل و دانشمند و نامی ،جناب ماموستا ملا عبدالله احمدی (شامخی) – رحمه الله – که در شهرستان پیرانشهر به تدریس و تربیت طلاب علوم دینی اشتغال داشت ؛ به دریافت اجازه نامه‌ی فتوی و تدریس و بر سر نهادن عمامه مفتخر شدم.
مهم ترین اساتیدی که افتخار تلمُّذ در خدمتشان نصیبم شده است عبارتند از :
در پیرانشهر: ماموستا ملا سعید هه‌ورامی و ماموستا ملا ابراهیم هه‌ورامی(هدایتی).
درمهاباد مرحوم ماموستا ملا حسین‌مجدی،ماموستا ملا صادق، و ماموستا ملا محمد‌ی رش(امام و مدرس مسجد سید نظام) .
در کوردستان عراق ماموستا ملا عمر افندی در رواندوز و ماموستا ملا عبدالکریم مدرس در بیاره‌ی شریفه.
آنگاه در روستاهای حومه‌ی پیرانشهر ، “زیوه” ، “کهنه‌لاجان” و “قلعه تراش” به امامت جمعه و جماعت و تدریس و تربیت طلاب پرداختم .
و درسال ” ۱۳۶۲ ” مجبور به ترک زادگاه خود( قلعه تراش) شده وبه شهر “نالوس” اشنویه نقل مکان کردم ، پس از گذشت پنج سال و در بهار ” ۱۳۶۷ ” از آنجا به قریه‌ی “اگریقاش‌”، از توابع مهاباد منتقل شدم و به وظیفه‌ی امامت جمعه و جماعت و تدریس طلاب ادامه دادم و درسال ” ۱۳۸۲ ” به روستای “کویک” از شهرستان نقده کوچ کردم و درآنجا امام جمعه و جماعت روستا بودم و در سال “۱۳۸۵ ” از آنجا به شهرستان پیرانشهر نقل مکان کردم .
از آن وقت تا پایان سال ۱۳۹۱ شمسی در مسجد “قبله” از این شهرستان مشغول امامت جماعت بودم.
در سال های اخیر به دلیل فراغت بوجود آمده ، در کنار امامت مسجد، شروع به ترجمه ونوشتن بعضی از کتاب‌ها نمودم و تاکنون یک کتاب به نام ( مبادی الاسلام و فلسفه الاحکام ) تالیف “ابوالاعلی مودودی” را از فارسی به زبان کوردی ترجمه کرده‌ام .
و تعداد”دویست” خطبه‌ی نمازجمعه، بعضی به زبان “کوردی” و بعضی را به زبان “عربی” نوشته‌ام‌ و همچنین گزیده‌ای از تفسیر قرآن، سوره‌ی “بقره” از کتاب های تفسیر ” روح البیان” و تفسیر “خازن”و غیره را از عربی به فارسی ترجمه نموده‌ام.. و الحمدلله تا این لحظه همچنان مشغول نوشتن و ترجمه هستم.
در سال ۱۳۹۱ خداوند کریم از جهت فضل و احسان بی پایانش، زیارت حضرت رسول اکرم (ص) و فریضه‌ی حج را نصیب بنده کرد و بعد از بازگشت از سفر حجاز و پس از گذشت ۵۶ سال از خدمت به شریعت اسلام و منهج حضرت رسول اکرم و تعلیم و تربیت طالبان علوم دینی از امامت مسجد قبله استعفا داده و هم اکنون در منزل شخصی خود در جوار مسجد مشغول مطالعه و تحقیق و نوشتن هستم..
(هذا من فضل ربی)
و ختاماً اَسئلُ اللهَ تمام العافیه و حُسن العاقبه…
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته..
ملا عبدالله سُرخابی – پیرانشهر



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

0
0
پاسخ به این اظهارنظر

محمد ۱۴۰۰/۷/۱۷
مردخیلیدخوبی بود

نظر خود را براي ما ارسال كنيد