تاريخ: ۱۳۹۹ جمعه ۱۱ مهر ساعت ۲۳:۱۳ بازدید: 1343      نظرات: 0      کد مطلب: 15279

گزارش هفتگی بازار سرمایه

وریا (مهدی) نوری، کارشناس اقتصاد علوم اقتصادی، فعال بازار سرمایه


بازار بورس هفته قبل را در حالی به پایان رساند که شرایط و جو مناسبی بر بازار حکمفرما بود. چهارشنبه هفته پیش حمایت خوبی از بازار صورت گرفت و تقاضای خوبی در بازار به وجود آمده بود، به نحوی که شاخص کل و شاخص هم وزن بعد از مدتها، هر دو مثبت بودند. این مثبت بودن بازار در آخرین روز کاری هفته و همچنین باتوجه به اینکه شاخص کل بورس "کف سه گانه ای" را بر روی حمایت محکم و روانی 1.600.000 واحد ساخته بود، امید را به کمپین بورسیها برگردانده و نوید هفته ای سبزپوش را میداد.

اما معاملات روز شنبه و افت 10 هزاروحدی شاخص کل، همانند آب سردی بود بر تن و روان معامله گران. برخلاف آنچه که پیش بینی می شد نه تنها بازار مثبت و صعودی نبود بلکه میل به نزول داشت. همین اتفاق در روزهای بعد هم افتاد و بازار روند نزولی در پیش گرفت تا اینکه حمایت به اصطلاح واعظی (1.570.000 واحد) هم از دست رفت. حمایتی که به نوعی برای فعالان دلگرمی محسوب می شد. نهایتا شاخص کل بر روی 1.503.000 واحد و شاخص هم وزن بر روی 397.000 واحد آرام گرفتند.

در هفته اخیر، نزدیک به 9000 میلیارد تومان خروج پول حقیقی از بازار صورت گرفت. (تفسیر ساده: حقوقی ها خریدار بودند و حقیقی ها فروشنده)

همچنین در هفته اخیر، شاخص کل نزدیک به 7 درصد افت کرد (از 1.625.000 واحد تا 1.503.000 واحد) و شاخص هم وزن نزدیک به 4 درصد (از 413.000 واحد تا 397.000 واحد)

رفتار این روزهای بازار حالت احساسی دومینویی به خود گرفته. بسیاری از معامله گران در ضررهای سنگین هستند و پشیمانند از اینکه چرا قبل تر نقد نکرده اند، به همین دلیل به محض اینکه در بازار و مخصوصا در نمادهای لیدر بازار (خودرو، فملی، فولاد، شپنا، وتجارت و ...) عرضه ها زیاد می شود، برای جلوگیری از ضرر بیشتر و حتی در قیمتهای کف روز حاضر به فروش می شود، همین افزایش عرضه ها به سایر سهم ها هم سرایت کرده و کل بازار را درگیر می کند.

نکته ای که فعالان بازار باید به آن توجه کنند این است که باید به شاخص هم وزن دقت بیشتری بکنند، زیرا این شاخص وضعیت بازار را منطقی تر مانیتور می کند و تصور بهتری از بازار به دست می دهد. زیرا در شاخص هم وزن تمامی شرکتهای فعال در بازار بورس ( نه فرابورس ایران) به یک اندازه دارای وزن و تاثیر هستند، اما در شاخص کل شرکتهای بزرگتر دارای وزن بیشتری بوده و به راحتی میتوان آن را مثبت کرد و وضعیت بازار را بهتر از آنچه که هست نشان داد.

نمودار 1 شاخص هم وزن

 

با توجه به شاخص هم وزن و سابقه آن، باید در نظر داشت که انتظار ریکاوری و صعود بازار به صورت ناگهانی و شارپ، انتظاری دور از واقعیت و بسیار خوشبینانه است. درنمودار مشاهده می کنید که مووینگ اوریج [1] 26 روزه (خط قرمز رنگ)  بارها به عنوان سطح حمایتی قوی عمل کرده و مانع افت بیشتر بازار شده اما در ریزش اخیر به راحتی شکسته شده و این نشان دهنده میل بازار به اصلاح عمیق و چندماهه است. هم چنین میبینیم که اندیکاتور RSI[2] در منطقه بیش اشباع فروش و برروی عدد 19 قراردارد. به جرات می توان گفت هیچکس انتظار ریزش بازار تا نقطه حال حاضر را نداشت. آخرین باری که این وضعیت برای شاخص هم وزن پیش آمد بهار سال 1397 بود و صعود مجدد بازار ماه ها به طول انجامید.

 

10 سهم هفته با بیشترین بازدهی در هفته اخیر

اما در همین بازار نزولی و پر از ناامیدی هم بودند سهم هایی که بازدهی خوبی را نصیب سهامداران خود کردند:

1. وسپهر : 26 درصد (عرضه اولیه)

2. شکربن : 18 درصد

3. ثباغ : 14 درصد

4. ثقزوی : 14 درصد

5. تپولا : 13 درصد

6. شکف : 12 درصد

7. مارون : 12 درصد

8. پارسیانح : 12 درصد

9. وآفری : 12 درصد

10. تاپیکو : 11 درصد

لازم به ذکر است که از 10 نماد بالا 4 نماد متعلق به گروه محصولات شیمیایی هستند که هفته قبل نسبت به پیشرو بودن آن تذکر داده شد.

 

10 سهم هفته با بیشترین افت در هفته اخیر

در بازار نزولی تقریبا همه سهم ها قیمتشان کاهش می یابد، اما بعضی ها افت بیشتری را تجربه می کنند. سهم های زیر بیشترین ضرر و افت را نصیب سهامداران خود کردند:

1.       سصوفی : 38- درصد

2. وبیمهح : 22- درصد

3. غنیلی : 19- درصد

4. آپ : 19- درصد

5. وپارس : 18- درصد

6. شپنا : 18- درصد

7. ثشرقح : 18- درصد

8. همراه : 17- درصد

9. بجهرم : 16- درصد

10.              کویرح : 16- درصد

 

پیش بینی وضعیت بازار در هفته پیش رو

شرایط تحلیل نسبت به گذشته سخت تر شده و اینکه با احتمال بالا بگوییم چه اتفاقی خواهد افتاد ممکن نیست. باید محتاطانه تر اظهارنظر کرد و سناریوهای بیشتری را درنظرگرفت. از یک طرف بازار در وضعیت کج دار و مریزی قرار دارد که اکثر فعالین آن منتظر بشکنی هستند که بفروشند یا بخرند، از طرف دیگر باید وضعیت کلان اقتصادی و سیاسی کشور و منطقه را مد نظر داشت. بااین حال اتفاقات مثبتی در چندروز اخیر روی داد که نوید هفته ای بهتر را میدهد:

1. روزهای سه شنبه و چهارشنبه صفوف فروش سنگین نمادهای خودرو و خساپا (لیدر خودرویی ها)، شپنا و شبندر (لیدر پالایشی ها) و تعدادی دیگر از نمادهای ریز و درشت جمع آوری شد، نمادهایی که در سرازیری سقوط گیرکرده بودند و انگار کف مشخصی نداشتند. اما حقوقی ها به بازار سیگنال دادند که کف این سهم ها قیمتهای سه شنبه و چهارشنبه است.

2. اجبار ناشران به معرفی بازارگردان و اختصاص منابع به منظور روان کردن معاملات سهم ها، از سوی سازمان بورس.

3. جلسه نائب رئیس مجلس (آقای قاضی زاده) با حقوقی های بازار و تذکر بسیار جدی و خشک ایشان به حقوقی هایی که مرتکب تخلف بشوند و به قول ایشان منافع فردی را بر منافع ملی ترجیح دهند.

مانند هفته پیش، انتظار داریم این هفته هم صنایع دلار محور:

1.      صنعت محصولات شیمیایی: زاگرس شیراز شخارک پترول و ...

2.      صنعت فلزات اساسی: فولاد فملی - کاوه و ...

3.      صنعت کانه­های فلزی: کچاد کگل کگهر و ...

و همچنین صنایعی که در هفته اخیر مورد حمایت حقوقی ها بودند:

1. صنعت خودرو و ساخت قطعات: خوردو، خساپا، خگستر، خبهمن و ...

2. صنعت فراورده های نفتی،کک و سوخت هسته ای: شپنا، شبندر، شبریز و ...

صنایع پیشرو بازار باشند و مورد توجه حقیقی ها قرار بگیرند.

لازم است که فعالین بازار از هیجانات دوری کرده و با دقت و توجه سعی کنند سهامی را انتخاب کنند که از وضع موجود (مخصوصا رشد اخیر دلار) بیشترین سود را کسب می کنند.


[1] Moving Average

[2] Relative strength index




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد