تاريخ: ۱۳۹۹ دوشنبه ۱۴ مهر ساعت ۱۱:۷ بازدید: 2560      نظرات: 0      کد مطلب: 15274
از کارآفرینی تا نقش آفرینی در اقتصاد و گردشگری

گزارشی از شکل‌گیری بازارچه اصغری مهاباد


به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، اگر شنیدن نام مهاباد برای ساکنان این شهر تداعی کننده شاعران و نویسندگان و مکان‌های تاریخی و دیدنی آن باشد، بی شک تاناکورا و بازارچه برای بسیاری از شهروندان سایر شهرها، مهاباد را تداعی می‌کند.

سرگذشت شکل‌گیری تاناکورای مهاباد که آمیخته‌ای از مرودات فرهنگی، تجاری و کارآفرینی است بی ارتباط با احداث یک مجتمع تجاری دیگر نیست، اما نکات مشترک این دو تجارت سخت کوشی، کارآفرینی، ایجاد اشتغال پایدار و توسعه گردشگری در مهاباد است.

اگر سریال سال‌های دور از خانه و الهام از شخصیت سخت کوش "اوشین" راه‌اندازی تجارت عظیم تاناکورا در مهاباد را رقم زد، ایجاد و احداث اولین بازارچه تجاری در مهاباد مدیون سخت کوشی و کارآفرینی ابراهیم اصغری هوسین معروف به "برایم شکاک" است.

وی متولد سال 1325 ارومیه بود که از جوانی مهاباد را برای اشتغال خود برگزید و سال‌ها به عنوان کارگر، لوله‌کش و جوشکار مشغول به فعالیت بود تا اینکه با پیشرفت در شغل جوشکاری، اخذ نمایندگی، واردات آهن از سایر شهرها و توزیع آن در مهاباد اولین جهش کارآفرینی را تجربه کرد.

رحیم اصغری فرزند بنیانگذار بازارچه در مهاباد در گفتگو با هاژه اظهار کرد: پدرم با سخت کوشی بسیار از کارگری شروع کرد و با تجربه در کارهای تولیدی به سراغ کارآفرینی و نقش آفرینی رفت.

وی افزود: پدرم جوشکاری را به عنون شغل اصلی خود برگزید و سال‌ها در این رسته فعالیت کرد، صداقت و اعتماد مردم به وی موجب شد تا شغل خود را توسعه دهد و واردات آهن را به شهرستان آغاز کند و در این بین بسیاری از خریدهای آهن مورد نیاز شهرستان را وی برای مغازه‌داران انجام می‌داد.

اصغری تصریح کرد: توسعه شغل واردات آهن به خرید زمین در مکان فعلی منجر شد و از آن بیشتر به عنوان انبار کالا استفاده می‌شد و بعدها کارگاه تولید یخ و سردخانه با توجه به نیاز شهر توسط پدرم ایجاد گردید.

وی اضافه کرد: در اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 با پیشنهاد تعدادی از آشنایان پدرم بصورت شراکتی در گوشه‌ای از زمین کارگاه و انبار چندین مغازه کالاهای خارجی را دایر نمود و استقبال از آن موجب شد تا بازارچه قدیم با 291 مغازه شکل بگیرد.

شورش عبدالهی از مغازه داران قدیمی و عضو هیات امنای بازارچه اصغری در گفتگو با هاژه اظهار کرد: مغازه‌های بازارچه قدیم بصورت بافت سنتی و در فضای 6 متری ایجاد شده بود و در آن لوازم خانگی از چند کلانشهر ایران و خارج کشور وارد و عرضه می‌شد.

وی افزود: وجود دهها مغازه لوازم خانگی در کنار هم، تنوع و کیفیت اجناس خارجی موجب شد تا مقدمات ایجاد بازارچه جدید رقم بخورد، نهایتا از سال 1383 عملیات احداث بازارچه جدید آغاز شد و در سال 1385 فاز اول آن به بهره‌برداری رسید.

عبدالهی تصریح کرد: ایجاد بازارچه اصغری مهاباد تنها یک بنا برای فروش مغازه و یا اجاره آن برای درآمدزایی نبود، بلکه اشتغالزایی، رونق گردشگری و اعتباری برای شهر مهاباد ایجاد کرد که تا این لحظه بخش عمده صنعت گردشگری و اشتغال شهرستان به آن وابسته است.

وی اضافه کرد: اولین پله برقی شهرستان و استفاده از سیستم  گرمایشی و سرمایشی نوین در استان و غرب کشور برای اولین بار در مهاباد و در بازارچه اصغری بکار رفت و همین امر بازارچه مهاباد را در کل استان و شهرهای همجوار به "برند" تبدیل کرد.

 

عبدالهی که درحال حاضر مدیریت امورات بازارچه اصغری را هم برعهده دارد در ادامه اظهار کرد: استقبال از فاز اول بازارچه موجب شد تا فازهای بعدی آن در سال 87 به بهره‌برداری برسد و بازارچه اصغری به مرکزی تجاری و گردشگری شهر مهاباد تبدیل شود.

وی با بیان اینکه بازارچه اصغری جدید دارای 392 مغازه در زیربنای بیش از 3 هزار متر است، افزود: بازاریان این مجتمع ابتدا کالاهای خود را از برخی شهرهای جنوبی کشور و بیرون از مرزها وارد می‌کردند به نحوی که کالاهای کریستالی و شیشه را از شیراز و تهران و سایر کالاها از دبی، عراق، ترکیه و خارج از مرزهای کشور وارد شهرستان می‌شد.

 

عبدالهی تصریح کرد: درحال حاضر تعداد مغازه‌های بازارچه قدیم و جدید به 683 عدد رسیده و در آن کالاهای تماما خارجی شامل لوازم آرایشی بهداشتی، لوازم خانگی، دکوری، خوراکی و لوکس عرضه می‌شود و سالانه هزاران نفر را از سراسر کشور برای خرید به شهر مهاباد جذب می‌کند.

وی اضافه کرد: با توجه به اینکه بیشتر مغازه‌ها بصورت شراکتی اداره می‌شود می‌توان گفت بصورت مستقیم درآمد بیش از 1 هزار خانوار شهر مهاباد به بازارچه اصغری وابسته است و علاوه بر آن زمینه اشتغال را برای هزاران نفر دیگر بصورت غیرمستقیم ایجاد کرده است.

عضو هیات امنای بازارچه اصغری مهاباد در ادامه با بیان اینکه بازارچه اصغری تنها یک پاساژ و مرکز تجاری برای افراد نیست اظهار کرد: این مرکز، اعتبار تجاری شهر و یکی از جاذبه‌های گردشگری مهاباد است که بر زندگی چند هزار نفر تأثیر مستقیم گذاشته و نیازمند بازنگری مسوولان در اهتمام به آن است.

عبدالهی افزود: این مرکز اشتغالزایی و گردشگری شهرستان در سال‌های گذشته با عدم همکاری و همراهی مسوولان شهرستان برای بقا و توسعه روبرو بوده است و متأسفانه تاکنون هیچ یک از ادارات، ارگان‌ها و سازمان‌های شهرستان نقشی برای تسهیل امورات مجتمع نداشته‌اند.

وی تصریح کرد: تا این لحظه درخواست مجتمع برای عمومی کردن برق مجتمع از سوی اداره برق بدون پاسخ مانده و سال گذشته هزینه آب شرب، 3 آب سرد کن مجتمع بالغ بر 28 میلیون تومان بوده درحالیکه این موارد تنها برای رفاه گردشگران و شهروندان تعبیه شده است.

عبدالهی اضافه کرد: اخذ مالیات، دارایی و عوارض شهرداری از دیگر مواردی است که همواره بدون تخفیف و یا تسهیلی سالیانه باید از سوی بازاریان و مدیریت مجتمع پرداخت شود درحالیکه این مجتمع متعلق به تمام شهر و شهروندان است و باید بیشتر به آن توجه شود.

عضو هیات امنای بازاراچه اصغری در پایان اظهار کرد: بسیاری از جوانان تحصیل کرده، هنرمندان، نویسندگان، معلمان و بسیاری از شهروندان از اقشار مختلف در این مجتمع مشغول به فعالیت هستند.

به گزارش هاژه، اگرچه زندگی پر از تلاش بسیاری از شهروندان بدلیل مسائل ریز و درشت زندگی شهری دیده نمی‌شود اما سرگذشت شکل گیری یک مرکز تجاری و یا یک جاذبه گردشگری در مهاباد موجب شد سرگذشت زندگی پر از فراز و نشیب و در عین حال سخت کوش ابراهیم اصغری هوسین معروف به "برایم شکاک" برای بسیاری از شهروندان و رسانه‌ها جلب توجه نماید.

تلاش برای موفقیت در زندگی ابراهیم اصغری از ارومیه شروع شد و تا آخرین لحظه زندگی در مهاباد ادامه داشت و بعد از وی نیز شهر مهاباد و کسانیکه بصورت مستقیم و غیرمستقیم در بازارچه اشتغال دارند، بخشی از رونق تجاری شهر را حاصل تلاش وی می‌دانند.

بازارچه اصغری در مهاباد در سال‌های گذشته الهام بخش ایجاد چندین بازارچه و پاساژ دیگر در مهاباد بوده که بخشی از اقتصاد شهر و اشتغال جوانان شهر مهاباد به آن وابسته است.

برایم شکاک بنیانگذار بازارچه اصغری در مهاباد فرزند مرحوم محمد اصغری در سال 1325 در ارومیه متولد شد و در روز عصر روز سه شنبه هفتم آبان‌ماه سال 1398 در سن 73 سالگی بر اثر کهولت سن و سکته قلبی دار فانی را وداع گفت.

وی در زندگی صاحب 7 فرزند شامل 3 پسر و 4 دختر بود که درحال حاضر 1 فرزند پسر و 4 دختر وی در قید حیات هستند و مدیریت بازارچه اصغری را همچنان برعهده دارند.




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد