تاريخ: ۱۳۹۹ جمعه ۴ مهر ساعت ۱۹:۶ بازدید: 1291      نظرات: 0      کد مطلب: 15264

گزارشی از بازار سرمایه و چشم انداز آن در هفته پیش رو

وریا (مهدی) نوری، کارشناس ارشد علوم اقتصادی، فعال بازار سرمایه


این روزها بازار بورس حال و روز خوبی ندارد. اگر از دید شاخص کل به بازار بنگریم متوجه میشویم که از روز 20 مرداد ماه و همزمان با حواشی پیرامون ETF پالایشیها، بازار وارد فاز اصلاحی شده است و تا این لحظه شاخص کل 23% از سقف خود، اصلاح داشته است. اما در بازار فراوانند سهم هایی که بیشتر از 50% از سقف قیمتی خود، ریزش داشته اند. یعنی قیمتشان از نصف هم کمتر شده.

بطور کلی مهمترین دلایل شروع و تعمیق اصلاح بازار عبارتند از:

بازار در پنج ماه ابتدایی سال بیش از تصور فعالان آن رشد کرده بود و نیاز به اصلاح و استراحت داشت.

حواشی پیرامون ETF دوم دولت (دارا دوم - پالایش یکم) و مصاحبههای یک بام و دوهوای مسئولین درباره آن.

کاهش ضریب اعتبار کارگزاریها از 15% به 10%.

آزادسازی و فروش سهام عدالت به روش غلط و غیرتخصصی.

قضیه مربوط به معاملات الگوریتمی که نوعی از معاملات است که توسط رباتهای ازپیش برنامهنویسی شده انجام میشود.

عدم حمایت جامع و قاطع حقوقیهای بازار که در ماههای ابتدایی سال سودهای نجومی از بازار برداشت کردند.

گسترش دیدگاه "نوسان گیری" در بین افراد حاضر در بازار که باعث فراز و نشیب بیش از حد طبیعی قیمتها در بازار میشود.


در هفته اخیر در بازار چه گذشت؟

در هفته اخیر کلیت بازار وضعیت قرمز و رو به پایینی داشت و البته حجم معاملات هم پایین بود، بطوریکه مثلا در روز دوشنبه ارزش معاملا خرد تنها 6 هزارمیلیارد تومان بود (متوسط ارزش معاملات در سه ماه اخیر، روزانه 18 هزارمیلیارد تومان بوده است). البته در همین بازار پر از ناامیدی هم بودند سهمهایی که به واسطه بنیاد و وضعیت سودسازی مناسب و یا اخبار خوش پیرامون آنها، خوش درخشیدند. در هفته اخیر 10 سهم زیر بیشترین سود را نصیب سهامداران خود کردند:

پترولح: 31 درصد

ثباغ: 26 درصد

قنیشا: 23 درصد

بپاس: 22 درصد

ارفعح: 21 درصد

پترول: 20 درصد

دی: 19 درصد

حاریا: 17 درصد

صبا: 16 درصد

کفرآور: 15 درصد

تحلیل وضعیت شاخص کل

ابتدا که بازار وارد فاز اصلاح شد تصور میشد که به زودی، اوضاع به سمت تعادل پیش خواهد رفت و پس از دست به دست شدن سهمها و نفسگیری کوتاه مدتی، بازار به مسیر صعودی پیشین خود باز میگردد اما این اتفاق نیفتاد. زیرا به قول فعالان آن، "بازار موجودیست زنده و پویا" و به مراقبت و حمایت نیازدارد؛ دریک و ماه و نیم اخیر شاهد آن حمایتهای جانانه از بازار نبودیم.

به عقیده بسیاری از کارشناسان هم اکنون شاخص درحال کف سازی در محدوده 1.700.000 – 1.600.000 واحد و ساخت "الگوی سر و شانه معکوس در کف" میباشد. معاملات یک ماه اخیر نشان میدهد کف شاخص محدوده 1.600.000 است. هم اکنون شاخص کل 1.611.000 واحد است و انتظار میرود هفته پیش رو با توجه به وضعیت کلی اقتصاد و همچنین گزارشات خوب شرکتها در یک ماه اخیر، به سمت سقفهای قبلی خود خیز بردارد و درصدد شکستن آنها بربیاید. سقفهای قبلی شاخص کل عبارتند از:

الف) 1.712.000 واحد

ب) 1.763.000 واحد

ج) 1.855.000 واحد

صنایع پیشرو در هفته آتی

بدون شک محرک اصلی قیمتها در وضعیت کنونی، "وجود نقدینگی زیاد و سرگردان" در جامعه است. زمانی که "پول" در جامعه بیش از مقدار "تولید واقعی کالاها و خدمات" وجود داشته باشد اصطلاحا "داغ" میشود. اصطلاح "پول داغ" اشاره به وضعیتی دارد که کسی حاضر نیست آن را نگه دارد و همه میخواهند کالا نگهداری کنند، زیرا چشم انداز افزایش و رشد قیمتها وجود دارد. با ضریب اطمینان بالا میتوان گفت اینجا پایان بازار بورس نیست و آنچه در حال رخ دادن است صرفا هیجان و ترس کوتاه مدت بوده و بهزودی تخلیه میشود. همزمان با اصلاح اخیر بازار بورس، هم در بازار آزاد و هم در سامانه نیما "دلار" گارد صعودی گرفته، بطوریکه در بازار آزاد در حال نزدیک شدن به مرز روانی 30 هزارتومان است. مهمترین دلیل رشد بورس در آینده نزدیک همین "افزایش نرخ دلار" و "وجود نقدینگی زیاد و سرگردان در جامعه" است. فعلا انتظار داریم در هفته پیش رو صنایع دلار محور مانند:

صنعت محصولات شیمیایی: زاگرس – شیراز – شخارک – پترول و ...

صنعت فلزات اساسی: فولاد – فملی - کاوه و ...

صنعت کانههای فلزی: کچاد – کگل – کگهر و ...

پیشرو بازار باشند و اگر قرار باشد بازار استارت صعود بزند، با این صنایع شروع خواهد کرد.

در پایان، سهامداران را قطعا به مطالعه و فراگیری آموزش اصولی دعوت کرده و لازم است اشاره کنیم بازار بورس، بازاری است "پیشتاز" که با حفظ آرامش و داشتن معاملات اصولی و برپایه دلیل و منطق، میتوانیم سودهای خوبی را از آن بدست بیاوریم.



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد