تاريخ: ۱۳۹۹ پنج شنبه ۲۷ شهريور ساعت ۱۰:۴۶ | بازدید: 1612 نظرات: 0 کد مطلب: 15233 |
به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، درحالیکه هزینههای تولید بصورت سرسام آوری سر به فلک کشیده، قیمت پایین گندم کشاورزان را با زیان گسترده روبرو کرده است.
کاهش شدید نزولات جوی در پاییز و افزایش هزینههای "کاشت" کشاورزان را به ناچار به بارانهای بهاری و حمایت دولت برای تعیین قیمت جدید گندم امیدوار کرد، اما تعیین قیمت پایین این محصول در مقایسه با سایر محصولات دیگر و همچنین بارشهای پراکنده تنها امید کشاورزان برای ترغیب به کاشت این محصول از بین برد.
هرچند که با نگاهی به آمار سالهای گذشته به خوبی این موضوع را میتوان دید که میل کشاورزان به تولید محصول استراتژیک گندم مثل سابق نیست و هر سال از میزان اشتیاق آنها برای تولید گندم کاسته میشود.
ادامه این روند به روی آوردن برخی کشاورزان به تولیدات دیگر مستقیما بر محصول استراتژیک گندم و به تبع آن امنیت غذایی کشور تأثیر خواهد گذاشت.
افزایش چند برابری قیمت کود، سموم، حاملهای انرژی و دستمزدها در چند سال گذشته و همزمانی آن با عدم حمایت دولت از کشاورزان وضعیتی را رقم زده که بسیاری از کشاورزان برای کاهش هزینهها از سمپاشی مزارع خوداری کرده و همین امر به کاهش کیفیت محصول و حتی بر کیفیت آرد و نان مردم نیز تأثیر منفی گذاشته است.
شهرستان مهاباد با دارا بودن 47 هزار هکتار مزرعه دیمی، امسال 26 هزار تن گندم توسط مراکز خرید تضمینی محصولات کشاورزی خریداری شده رقمی که در سال گذشته 43 هزار تن و در سال 97 بالغ بر 58 هزار تن بود.
فروش محصول گندم به دلالان، عملا محصول تولید شده را از بازار عرضه با قیمت منطقی خارج کرده و در این بین دلالان با قیمت پایین گندم را از کشاورزان بصورت نقدی خریداری میکنند و با انبار کردن و تولید آن به آرد عملا کالایی با قیمت چند برابر را بصورت آزاد به شهر تزریق میکنند و در این بین تنها کشاورزان هستند که متحمل این ضرر میشوند.
جعفر ایمانیان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مهاباد در جلسه شورای آرد و نان شهرستان مهاباد با بیان اینکه امسال، سال خوبی برای محصول گندم نبود اظهار کرد: نامناسب بودن وضعیت جوی، کاهش بارندگی و همچنین قیمت آن باعث شد تا سال خوبی برای تولید گندم و کشاورزان دیمی نباشد و ادامه این روند کاهش بیشتر این محصول را بدنبال خواهد داشت.
وی با اشاره به کاهش ۴۰ درصدی خرید تضمینی گندم افزود: قیمت خرید تضمینی گندم نسبت به افزایش قیمت تمام شده برداشت برای کشاورزان به صرفه نیست و امکان کاهش خرید در شرایط موجود برای سالهای آینده نیز پیشبینی میشود.
به گزارش هاژه، قیمت تضمینی گندم برای سال آینده 5 هزار و 500 تومان پیشنهاد شده که شورای اقتصادی کشور تاکنون با نزخ 3 هزار و 600 تومان موافقت کرده که در مقایسه با میزان تورم و افزایش هزینههای تولید قیمت مناسبی نمیباشد.
یکی از دیگر مشکلاتی که کشاورزان از آن گلایهمند هستند عدم تلاش برای احقاق حقوق آنها توسط مسوولانی است که برای قیمت گذاری محصول گندم با دولت مذاکره میکنند که در بیشتر مواقع با اقناع آنها از سوی دولت و یا عدم پافشاری بر خواسته برحق کشاورزان نمیتوانند وکلای خوبی برای کشاورزان باشند.
هر ساله قیمت پیشنهادی محصول گندم از سوی بنیاد ملی گندم و نظام صنفی کشاورزی پیشنهاد میگردد و همزمان با آن تعیین قیمت گندم از سوی کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی که از بدنه دولت هستند برآورد میشود، در نهایت در شورای اقتصاد دولت قیمت گندم نرخ گذاری میگردد و عملا صدای کشاورزان و درد و رنج آنان برای تولید یک محصول استراتژیک راه به جایی نمیبرد و قیمت گندم هرساله کمتر از 50 درصد افزایش مییابد که در مقایسه با سایر هزینههای تولید مقرون به صرفه نخواهد بود.
سایه این وضعیت بر تولید سایر محصولات کشاورزی همچون نخود، سیب و... سنگینی میکند و هر ساله شاهد دپوی سیب زیردرختی در حاشیه جادههای جنوب استان هستیم که با قیمتی بسیار ناچیز محصولی گران قیمت از چنگ کشاورزان و باغدار درآورده میشود و تا کشاورزان همچنان خود را در گردونه تولید تنها ببینند.
|