تاريخ: ۱۳۹۹ سه شنبه ۱۱ شهريور ساعت ۱۲:۲۵ | بازدید: 2205 نظرات: 0 کد مطلب: 15178 |
دیپلماتی کمتر شناخته شده، قرار است لبنان را پس انفجاری که رکود اقتصادی شدیدی در پی داشت، از بحران نجات دهد. روز دوشنبه دولت لبنان فرستادهی پیشین خود در آلمان، مصطفی ادیب را نخستوزیر این کشور نامید.
ریاستجمهوری لبنان طی یک بیانیهی تلویزیونی، ادیب را در حالی که در قصر بعبدا به ملاقات میشال نعیم عون رئیس جمهور لبنان و نبیه بری سخنگوی پارلمان لبنان رفته بود به عنوان نخست وزیر این کشور معرفی کرد.
ادیب دیپلمات کمتر شناخته شدهای است که توسط دستگاه سیاسی لبنان و در بحرانی که این کشور با آن دست و پنجه نرم میکند، به کار گماشته شده است.
ادیب از سال 2013 سفیر لبنان در آلمان بوده است و نام او تنها در روز یکشنبه برای جایگزینی حسن دیاب نخستوزیر پیشین لبنان که پس از انفجار مرگبار 4 اوت بندر بیروت استعفا داد، بر سر زبانها افتاد.
ادیب که مسلمانی سنیمذهب است 48 سال دارد و در یکی از شهرهای شمالی طرابلس به دنیا آمده است. بیوگرافی او در وبسایت سفارت برلین او را فردی دانشگاهی که دکترای علوم سیاسی دارد معرفی میکند.
ادیب از سال 2000 تا 2004 به عنوان مشاور نجیب میقاتی، میلیاردر و نخست وزیر پیشین که از نامزدی او در روز دوشنبه حمایت کرد، مشغول به کار بوده است.
انتصاب وی دقیقا در روزی رخ داد که قرار بود ماکرون نخست وزیر فرانسه به لبنان سفر کند. شنیدهها حاکی از آن است که او شناسنامهی فرانسوی دارد و همسرش نیز فرانسوی است. عدهای نیز از روابط حسنهی پدرزنش با کاخ الیزه میگویند.
زمانی که بحث بر سر کار آمدن او مطرح شد، نخستوزیران پیشین لبنان، تمام سلام، سعد الحریری، فواد السنیوره و نجیب میقاتی حمایت خود را مطرح کردند که حاکی از تایید جناح اهل سنت داشت.
سکوت جریانهای شیعی نیز به معنای تایید ضمنی آنها بود. حزبالله از ادیب که تلاشهای بسیاری در زمان اقامتش در برلین برای ممانعت درج حزبالله در فهرست تروریستی انجام داده بود، خاطرهی خوبی داشت.
البته از سویی هنوز عدهای خواهان تشکیل کابینه توسط سعد الحریری هستند. به احتمال زیاد آمریکاییها هم موانعی برای مشارکت حزبالله در کایبنه ایجاد خواهند کرد. جبران باسیل هم علاقهی خود را به پست نخستوزیری پنهان نکرده است. شاید تشکیل دولت توسط ادیب چالشهایی برای او داشته باشد.
شاید به طور قطع نتوان ادیب را دستنشانده فرانسه نامید ولی به نظر میرسد سران کاخ الیزه، ادیب را در واگذاری پستهای حساس وزارتی و استراتژیک راحت نگذارند.
با مطرح شدن نام ادیب برای تصدی پست نخستوزیری، بسیاری در شبکههای اجتماعی او را با حسان دیاب نخستوزیر پیشین و نزدیک به تکنوکراتها مقایسه کردند. با توجه به آنچه ما از دوران نخستوزیری حسان دیاب به یاد داریم و همچنین مطرح شدن مجدد نام سعد الحریری برای تصدی پست نخست وزیری و تشکیل کابینه در لبنان شاید این احتمال را قوی کند که مصطفی ادیب با توجه به موانعی که برای تشکیل کابینه پیشروی دارد، وارد بازی فرانسویها و خرید وقت تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و مشخص شدن برنده این انتخابات شده باشد.