به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، به رغم عضویت 2 کشور یونان و ترکیه در ناتو، مناقشه بر سر اکتشاف گاز طبیعی در شرق دریای مدیترانه میان ترکیه و یونان افزایش یافته و هر دو کشور به حضور دریایی خود در جنوب جزیره کرت افزودهاند.
ریشه اختلافات این دو کشور بر سر توافق ترکیه و لیبی است که در آن آنکارا و دولت وفاق ملی لیبی سال گذشته توافقی در زمینه امنیتی، همکاری های نظامی و محدود کردن مناطق نفوذ دریایی را امضا کردهاند.
این توافق زمینه بهرهبرداری ترکیه از ذخایر گازی و نفتی مدیترانه را فراهم کرده و کشورهای یونان و قبرس و چند کشور دیگر با آن مخالفت کردهاند.
ترکیه مدتهاست که سهمی از منابع گازی در شرق دریای مدیترانه را درخواست می کند. با وجود مخالفت های دولت یونان و قبرس آنکارا چندین بار کشتی های ویژه خود را برای حفاری به منطقه ای در اطراف قبرس فرستاده است.
با به امضا رسیدن این توافق ترکیه مدعی اجرای تواقنامه است و اعلام کرده: این توافق از حقوق آنکارا در بخش شرقی دریای مدیترانه حمایت کرده و شرایطی را ایجاد کرده که کشورش بتواند سهمی را از منابع آنجا دریافت کند.
آتن و قبرس این توافق را معتبر نمی دانند، کشور مصر نیز حقوق خود را تحت تاثیر این توافق در معرض خطر می بیند، این سه کشور با صدور بیانیه مشترکی توافق ترکیه و دولت وفاق ملی لیبی در مورد حریم دریایی خود در دریای مدیترانه را "بیاثر" خواندند.
ترکیه، یونان، قبرس، مصر و لیبی در میان دستکم هشت کشوری هستند که بر منابع گازی شرق مدیترانه ادعا دارند، در چند سال گذشته تلاش قبرس برای اکتشاف و استخراج گاز و اعزام کشتی حفاری فاتح ترکیه به آبهای نزدیک قبرس به تنش انجامیده است.
تلاش حزب حاکم ترکیه برای بدست آوردن رای در انتخابات پیشرو موجب شد تا این کشور استخراج منابع و ذخایر دریای متیرانه را امسال ازسر بگیرد و حمایت آنکارا از جمهوری آذربایجان در مناقشات این کشور با ارمنستان، تبدیل موزه ایاصوفیه به مسجد و اظهارات جنجالی مقامات بلندپایه ترکیه خشم آتن و قبرس را برانگیخته و هر لحظه احتمال درگیری نظامی میان ترکیه و یونان افزایش مییابد.
اختلافات ترکیه با اعضای اتحادیه اروپا و ناتو تنها به موضوع بهرهبرداری از ذخایر گازی و نفتی خلاصه نشده و مداخلات نظامی ترکیه در لیبی نیز باراها مورد انتقاد و اعتراض اعضای اتحادیه اروپا و خصوصا فرانسه قرار گرفته است.
فرانسه که همواره سعی داشته در معادلات سیاسی جهان، اتحادیه اروپا و ناتو، به عنوان تصمیم گیرده عمل کند، سعی در حل بحران مورد مناقشه 2 عضو ناتو یعنی ترکیه و یونان دارد، لذا امانوئل ماکرون که پیشتر نیز خواستار تحریم ترکیه بدلیل نقض حاکمیت ملی یونان و قبرس شده بود، اینبار عملیات اکتشافی ترکیه را "یکجانبه" خوانده و از ترکیه خواسته است تا این کار را متوقف کند تا راه برای مذاکرات مسالمتآمیز هموار شود.
فرانسه تصمیم جدی خود را برای حل بحران در مدیترانه اعلام کرده و در این راستا امانوئل مکرون گفته است که فرانسه حضور نظامیاش در مدیترانه را "موقتا" تقویت میکند تا "موقعیت منطقه را تحت نظر بگیرد و تعهد خود به برقراری قوانین بینالملل را نشان دهد."
به گزارش هاژه، دریای مدیترانه دریایی است که به اقیانوس اطلس متصل است و در شمال آن برخی کشورهای اروپا، جنوب کشورهای آفریقایی و شرق آن ترکیه و شام قرار دارند. 23 کشور دارای ساحل در دریای مدیترانه هستند.
در مرکز این مناقشات بهره برداری از منابع گازی اطراف قبرس قرار دارد. از نظر قبرس منطقه دریایی در فاصله 200 مایلی از این جزیره جزو منطقه انحصاری این کشور است. اما ترکیه بر این عقیده است که قبرس به عنوان یک جزیره نمی تواند ادعای منطقه اقتصادی انحصاری کند.