به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، جلسات رفع موانع تولید هر ماه یکبار یا حداقل 2 ماه یکبار در شهرستان مهاباد برگزار میشود اما در این جلسات همواره موانعی وجود دارد که بدون پاسخ باقی میمانند.
شهرستان مهاباد در بخش ارائه تسهیلات اشتغالزایی رتبه اول استان را با بیش از 100 میلیارد تومان اعتبار به خود اختصاص داده و مسوولان استانی و شهرستان بر کارا بودن عملکرد کمیتههای تشکیل شده در فرمانداری و روسای ادارات اتفاق نظر دارند اما مواردی در جلسات رفع موانع تولید بدون پاسخ مشخصی همواره تکرار میشوند.
*استعلامات ادارات قطعی نیست*
یکی از مشکلاتی که از سوی سرمایه گذاران مهابادی در این جلسات مطرح میشود قطعی نبودن استعلامات است به نحوی که در زمان مدیریت و یا کارشناسی یک فرد استعلام بلامانع صادر میشود و بعد از مدتی توسط مدیریت و یا کارشناسی دیگر استعلام بلامانع از اعتبار میافتد و در نظر کارشناسی جدید زمین ملی و یا منابع طبیعی و ... تشخیص داده میشود.
ایرج شجاعی فرماندار مهاباد در این باره معتقد است که سرمایهگذاران به وعدههای کارشناسان ادارات دل خوش نکنند و از مجراهای قانونمند و شفاف استعلامات خود را پیگیری نمایند.
وی بارها از ادارات و کارشناسان ادارات خواسته نظری قطعی در مورد استعلامات داشته باشند و بصورت شفاف و دقیق آنرا به سرمایهگذار اعلام کنند، چراکه عواقب ناشی از کارشناسی غلط برعهده کارشناس مربوطه و اداره است.
یکی از سرمایه گذاران در آخرین جلسهای که در فرمانداری مهاباد برای رفع موانع تولید برگزار گردید با انتقاد از استعلام اشتباه یکی از ادارات گفت: نزدیک به 1 دهه است در بوروکراسی ادارات پیگیر حل مشکلات است ولی به نتیجهای قطعی نرسیده است.
وی گفت: چند سال پیش برای خرید یک زمین اقدام کردم و برای مطمئن شدن از صحیح بودن معامله به یکی از ادارات برای گرفتن استعلام اقدام نمودم و با تایید استعلام مبالغ هنگفتی به صاحب زمین پرداخت کردم اما در کمال ناباوری در حین اجرای طرح استعلام قبلی از اعتبار افتاد و در استعلام جدید این زمین جزو زمینهای ملی تشخیص داده شد.
وی تصریح کرد: با گذشت چندین سال و برگزاری چندین دادگاه نتیجه مشخص آن محکومیت اینجانب در دادگاه، نرسیدن به زمین و پول و از همه مهمتر عدم اجرای طرح و شکست در سرمایه گذاری بود.
*رویاهایی که پرداخت و تبدیل به طرح توجیهی نمیشوند*
برخی سرمایه گذاران که برای بیان طرح توجیهی خود در این جلسات حضور مییابند فاقد فن بیان شیوا هستند و اشرافیت کاملی به طرح خود ندارند و برخی سوالات کارشناسان بدون توجیه و پاسخ میگذارند.
یکی از دلایل این امر عدم اطمینان سرمایه گذاران به افراد و شهروندان است و بیشتر میخواهند در فضایی خصوصی جزئیات طرح خود را تشریح نمایند تا خدای نکرده کپی برداری از طرح آنها صورت نگیرد.
از دیگر دلایل این امر عدم بکارگیری افراد متخصص و عدم پرداخت طرح و ایده سرمایه گذار است، بدین نحو که کمتر سرمایه گذاری برای تشریح و توجیه طرح خود از یک متخصص استفاده میکند.
شجاعی فرماندار مهاباد در چند جلسه گذشته مشکلات شرکتهای خانوادگی، مدیریت خانوادگی و شکست بسیاری از طرحها را در این جلسه مطرح نموده اما هر بار گزینههایی از این دست دوباره تکرار میشوند که بدنیال اجرای طرحی خانوادگی و فامیلی هستند.
*بوروکراسی اداری و خستگی سرمایه گذاران*
یکی از مشکلات عمده سرمایه گذاران در شهرستان مهاباد بوروکراسی اداری و تأخیر چند ماهه و یا چند ساله برای به نتیجه رسیدن یک طرح اقتصادی است که در چند سال گذشته افزایش چند برابری دلار و تورم و ... بیشتر طرحها را با مشکل جدی روبرو کرده است.
بیشتر سرمایه گذاران از تأخیر در ارسال یک نامه و یا یک اظهار نظر کارشناس مربوطه گلایه دارند و هر بار مقایسه تسهیل امورات سرمایه گذاری در کشورهای دیگر و شهرستان مهاباد به بخشی از سخنرانیهای روتین سرمایهگذاران تبدیل شده است.
استفاده از روابط و درخواست از فرماندار برای پیگیری ارسال و یا صدور یک نامه از سایر ادارات از مواردی است که همواره در این جلسات مطرح میشود اما تاکنون ساز و کار مناسبی برای ریشهکن شدن آن انجام نشده است.
*وجود سرمایه گذار و نبود زمین*
یکی از مشکلات بسیار عمده در شهرستان مهاباد صف بستن سرمایهگذاران و خاک خوردن تجهیزات چند میلیاردی کارخانجات و کارگاهها بدلیل کمبود و یا نبود زمین کافی برای اجرای طرح است که نظیر آن تنها در مهاباد دیده میشود.
تجربههای تلخ واگذاری زمین و فروش آن توسط سرمایه گذار، این کار را به یکی از راههای درآمد برای برخی افراد تبدیل کرده است.
علیرغم اقداماتی برای افزایش توسعه زمینهای شهرک صنعتی مهاباد و ایجاد 2 ناحیه صنعتی در این شهرستان نبود زمین کافی برای برخی طرح و پروژههای سرمایهگذاری در این شهرستان از مواردی است که مروبط به این جلسه است ولی تاکنون به نتیجه نرسیده است.