تاريخ: ۱۳۹۵ دوشنبه ۱۵ آذر ساعت ۱۱:۳۲ بازدید: 2918      نظرات: 0      کد مطلب: 2360

بدعهدی آمریکا یک بار دیگر در تاریخ ثبت شد


با تمام اقدامات انجام شده در اجرای برجام از سوی کشورمان و پایبندی ایران در این مذاکرات بار دیگر بدعهدی امریکا در تاریخ ثبت شد و یک بار دیگر جامعه بین الملل این بدعهدی را با تمدید ۱۰ ساله تحریم ها به وضوح نظاره کرد.

 

برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، توافقی بین المللی بر سر برنامه هسته ای ایران است که در تاریخ 14 ژوئیه 2015 میان ایران و کشورهای گروه 1+5 (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس و آلمان) در شهر وین صورت گرفت. مذاکرات طولانی مدت میان ایران و 6 قدرت جهانی برای دستیابی طرفین به "برجام"، همزمان با "توافق موقت ژنو" در نوامبر 2013 آغاز شد.پس از توافق ژنو، دو طرف مذاکرات را به مدت 20 ماه ادامه دادند تا سرانجام در آوریل 2015 به "تفاهم لوزان" به عنوان چارچوبی برای توافق وین دست یافتند.

 

بر اساس متن توافق برجام، ایران ذخایر غنی سازی متوسط خود را پاکسازی، ذخیره سازی اورانیوم با غنای کم را تا 98 درصد قطع و همچنین تعداد سانتریفیوژهای خود را تا حدود دو سوم به مدت حداقل 15 سال کاهش خواهد داد. همچنین بر اساس برجام، ایران غنی سازی بیش از 3,67 درصد را متوقف کرده و هیچ تاسیسات غنی سازی جدید و یا رآکتور آب سنگین نخواهد ساخت. علاوه بر محدودیت هایی در بخش های فنی و هسته ای تاسیسات هسته ای کشورمان، به منظور بررسی، نظارت و تایید اعمال این محدودیت ها از سوی ایران، آژانس بین المللی انرژی اتمی به تمامی تاسیسات هسته ای کشورمان دسترسی منظم خواهد داشت.

 

بر اساس برجام و در ازای اجرای تمامی این تعهدات، ایران از ذیل تحریم های شورای امنیت سازمان ملل، اتحادیه اروپا و آمریکا خارج خواهد شد.متن برجام یا همان توافق وین، توسط فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان با حضور رسانه ها به زبان های انگلیسی و فارسی قرائت شده و اعلام شد که طرفین به توافق جامع دست یافته اند. پس از دستیابی طرفین به برجام، شورای امنیت سازمان ملل با صدور قطعنامه مشهور 2231، رسما از این توافق حمایت کرده و با گنجاندن آن در حقوق بین الملل، عمل به برجام را به صورت قانونی الزام آور کرد اما با وجود تمام توافقات انجام شده میان ایران و کشورهای 1+5 پس از انتخابات اخیر ریاست جمهوری در امریکا و انتخاب ترامپ به عنوان رییس جمهور این کشور شاهد اقدام مجلس سنای آمریکا نسبت به تمدید تحریمها علیه ایران هستیم. این اقدام واکنش های بسیاری را از سوی مقامات کشورمان به همراه داشت که در این گزارش گزیده ای از اخبار منتشر شده و سخنان شخصیتهای سیاسی و نظامی کشورمان در این خصوص را می خوانیم:

 

تذکر رهبر انقلاب پیش از تصمیم مجلس سنای امریکا در مورد تمدید تحریم ها

 

نکته قابل توجه در ارتباط با بدعهدی های امریکا این است که مقام معظم رهبر هفته گذشته و پیش از تصمیم مجلس سنای امریکا در در دیدار بسیجیان در 3 اذر راجع به تمدید قانون 10 ساله تحریم ها علیه ایران و مسائل مربوط به ایران و دولت مستکبر امریکا اشاره کردند و گفتند: ما فعلاً امکانی برای قضاوت درباره دولت جدیدی که قرار است سرکار بیاید نداریم، اما دولت کنونی، برخلاف آنچه در موضوع برجام تعهد کردند و تصمیم گیری های مشترک انجام شده، که آن زمان مسئولین به ما اعلام کردند، عمل می کند و تخلفات متعددی را مرتکب شده است.


ایشان با اشاره به تمدید قانون تحریم های ده ساله در کنگره امریکا، خاطرنشان کردند: اگر این تمدید، اجرایی و عملیاتی شود، قطعاً نقض برجام است و بدانند جمهوری اسلامی ایران حتماً در مقابل آن واکنش نشان خواهد داد.


رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: توافق هسته ای یا همان برجام نباید به وسیله ای برای فشار بر ملت و کشور ایران تبدیل شود.
حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به اظهارات مسئولان کشور و دست اندرکاران برجام که هدف از توافق هسته ای را برداشته شدن فشارها و تحریم ها بیان کردند، افزودند: دولت امریکا علاوه بر آن قول ها و تعهداتی که در قضیه برجام انجام نداده، و یا ناقص عمل کرده است و مسئولان دست اندرکار برجام هم صراحتاً به این موضوع اشاره کرده اند، اکنون برجام را وسیله ای برای فشار مجدد بر ایران قرار داده است.
ایشان تأکید کردند: جمهوری اسلامی ایران با اتکاء به قدرت الهی و با باور به قدرت حضور مردم، از هیچ قدرتی در دنیا هراس ندارد.

تمدید تحریم ها ناقض برجام است و با واکنش ایران مواجه می شود

 

بنابراین گزارش، حجت الاسلام روحانی، رییس جمهور کشورمان نیز که 14 آذر به منظور ارایه لایحه بودجه سال 96 در صحن علنی مجلس شورای اسلامی حضور یافته بود با تصریح این مطلب که برجام یک توافق برد- برد است و هر کشوری فعال تر در اجرای آن باشد بیشتر از این توافق نامه بهره مند خواهد شد، تاکید کرد: ظرف روزهای گذشته مجلس نمایندگان و سنای آمریکا طرح تمدید تحریم ها موسوم به ISA‌ را تصویب کرده که لازم است در این باره به چند نکته اشاره کنم.

 

روحانی تصریح کرد: گزارش های متعدد آژانس بین المللی موید این وضعیت است که از زمانی که اجرای برجام آغاز شده جمهوری اسلامی ایران به تمامی تعهدات خود عمل کرده و به همه آنها پایبند بوده است و این یک سند بین المللی است که اجرای آن می تواند برای همه کشورها و جامعه بین الملل مفید باشد. همچنین جمهوری اسلامی ایران با توجه به اعلام مقام معظم رهبری همیشه متعهد به اجرای برجام خواهد بود اما به عنوان رییس جمهور و رییس شورای عالی امنیت ملی کشور اعلام می کنم نقض برجام از طرف هیچ یک از اعضای 5+1 را تحمل نخواهیم کرد و به آن پاسخ مناسب نشان خواهیم داد.

 

روحانی تصریح کرد: مصوبه اخیر کنگره آمریکا مغایر و ناقض برجام است و رییس جمهور آمریکا موظف است با استفاده از اختیارات خود از تایید و اجرای آن جلوگیری کند و چنانچه این مصوبه به اجرا گذاشته شود، نقض کامل برجام خواهد بود و پاسخ قاطعانه ما را به دنبال خواهد داشت. حتی امضای آن از سوی رییس جمهور آمریکا خلاف تعهدات آمریکا خواهد بود و عکس العمل مقتضی از سوی جمهوری اسلامی ایران خواهد داشت و در صورت تصمیم گیری آن را به اطلاع ملت خواهیم رساند.

 

وی با تاکید بر این نکته که ما در اجرای مطلوب برجام ثابت قدم هستیم اما در مواجهه با هرگونه بدعهدی، تعلل و تاخیر در اجرای برجام و نقض آن به صورت قاطع عمل خواهیم کرد، گفت: ایران امروز کشوری است با ثبات و دارای نظام مردم سالاری و اقتصادی با فرصت های جذاب فراوان که به زودی به یک قدرت اقتصادی نوظهور در دنیا تبدیل خواهد شد و کشوری است که مبدع سبک مبارزه با تروریسم داعشی است و بدون حضور آن هیچ مشکلی در منطقه حل نخواهد شد.

 

روحانی تاکید کرد: ایران کشوری است که علیرغم تبلیغات به دنبال تمرکز بر اقتصاد داخلی و تعامل مسالمت آمیز با جهان است و همکاری با این کشور زمینه های اقتصادی مهمی برای کشورهای جهان فراهم خواهد کرد.

 

رییس مجلس شورای اسلامی: دولت اقدام متقابل را در ازای گستاخی امریکاییان هر چه سریعتر به اجرا درآورد

 

علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در ابتدای جلسه علنی یکشنبه 14 آذر با اشاره به اقدام مجلس سنای آمریکا نسبت به تمدید تحریمها علیه ایران گفت: این تصمیم را رییس جمهور آمریکا که یک طرف توافق هسته ای بود در مقابل این اقدام سنا که خلاف توافق هسته ای بود اعلام کرد که شما محدودیت های من را در کنگره می دانید، آیا این موضع صادقانه است؟ یعنی شما بعد از انتخابات اخیر آنقدر در مجلس نمایندگان و سنا بی اعتبار شدید که حتی هم حزبی های شما هم به نظر شما توجهی نمی کنند؟ این سخنان لاریجانی با شعارهای مرگ بر امریکا نمایندگان و تکبیرهای آنها مورد حمایت قرار گرفت.

 

وی ادامه داد: حدود نیمی از اعضای کنگره از حزب دموکرات هستند چطور یک نفر آنها رای نداده است، این امر فقط حکایت از آن می کند که کل سیستم حکومت آمریکا دموکرات و جمهوری خواه در تمدید این قانون توافق کرده اند و معنای این امر بی اعتباری رئیس جمهور فعلی است، چطور موقع انجام توافق هسته ای اعضای حزب شما در مجلس نمایندگان و سنا موفق شده اند جلوی جمهوری خواهان را بگیرند ولی در اینجا یک نفر هم از دموکراتها در سنا شانی برای تعهد شما قائل نشد. این حادثه نشان می دهد رئیس جمهور فعلی امریکا در این توافق با شرافت عمل نکردو گفته اخیر ایشان که بنده محدودیتهایی در کنگره دارم از روی صداقت نیست، محدودیت دارند نه اینقدر.

 

وی تصریح کرد: ما این مورد را خلاف توافق هسته ای می دانیم، حداقل با بررسی اجمالی که انجام داده ام در 8 جا در برجام به نوعی مخالفت با چنین رویکردی را نشان داده است به عنوان مثال در بند ح دیباچه امده است گروه 1+5 و ایران متعهد می شوند که این برجام را با حسن نیت و در فضایی سازنده بر مبنای احترام متقابل اجرا کنند و از هر گونه اقدام مغایر با نفس روح و هدف این برجام که سبب تخریب اجرای موفق آن شود خودداری کنند و گروه 1+5 از تحمیل الزامات مقرراتی و آیین نامه ای تبعیض آمیز به جایگزینی تحریمها و اقدامات محدودیت سازی که تحت پوشش این برجام قرار می گیرد خودداری خواهد کرد.

 

رئیس خانه ملت با اشاره به بند 21 برجام گفت: در این بند آمده است که ایالات متحده منطبق با برجام تحریمهای مشخص شده در پیوست 2 را متوقف ساخته و به این توقف ادامه خواهد داد که بندهای توقف تحریمها را نیز مشخص ساخته است مثلاً در بند (ل) می گوید که معاملات با بخش انرژی ایران، در بند (ط) سرمایه گذاری شامل مشارکت در بخش سرمایه گذاریهای مشترک کالا، خدمات، فناوری و اطلاعات و دانش فنی کمک به بخشهای نفت و گاز و پتروشیمی است و در قانون ایسا محور اصلی تمرکز تحریمها بر روی نفت و گاز و سرمایه گذاری بعدی آن مثل پتروشیمی است که با صراحت در بند 21 برجام ایالات متحده باید از این تحریمها خودداری کند.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بارها وزیر امور خارجه امریکا این معنا را اعلام کرد و حتی قبل از بحث در سنا نیز اعلام نگرانی کرد، لذا اقدام امریکاییها هیچ توجیهی از نظر تعهد بین المللی ندارد و از طرفی پایبندی ایران نیز برحسب نظر سازمانهای بین المللی مسجل است.

 

وی بیان کرد: ما در مجلس قانون بسیار مهمی تصویب کردیم و به نظر می رسد تکلیف کار در قانون مصوب مجلس روشن شده است، در بند 3 این قانون به صراحت اعلام کرده ایم اگر یکی از طرفین به تحریمها روی بیاورد یا تحریمهای جایگزین مشخص کند چه اقداماتی را باید دولت انجام دهد لذا چون در اینگونه موارد تحریمهایی ایجاد شده و دولت باید متناسب با این قانون اقدامات لازم را صورت دهد. این سخنان لاریجانی مجدداً با شعار مرگ بر امریکا نمایندگان همراه بود.

 

وی تاکید کرد: ما اکیدا از دولت می خواهیم مطابق مصوبه مجلس در قانون اقدام متناسب دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام به خصوص بندهای 3 و 7 اقدام متقابل را در ازای گستاخی آنان هر چه سریعتر به موقع اجرا قرار دهد و گزارش آن را به مجلس بدهد.

 

واکنش ظریف در ارتباط با تمدید تحریم ها علیه ایران

 

 

همچنین طبق خبر اداره کل دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه کشورمان، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه در بدو ورود به دهلی نو در جمع خبرنگاران با بیان اینکه تمدید تحریم ها باعث بی اعتباری امریکا در سطح بین الملل خواهد شد، تصریح کرد: این تحریم ها هیچ تاثیری برکشورهای ثالث برجای نمی گذارد. همانطوریکه درگذشته مقامات امریکایی موظف بودند، اجرای تحریم ها را متوقف کنند، در حال حاضر نیز همین وظیفه را دارند.

 

وی تصریح کرد: در صورتیکه تمدید تحریم ها به امضای رئیس جمهوری امریکا برسد،به رغم اینکه اثر اجرایی ندارد ولی از نظر جامعه بین المللی بی اعتباری دولت امریکا را نشان می دهد چون این تحریم ها اثری برکارآفرینان نمی گذارد در این سفروارد این گفت وگوها نمی شویم .

 




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد