تاريخ: ۱۳۹۵ سه شنبه ۲۵ آبان ساعت ۲۳:۱ | بازدید: 2992 نظرات: 1 کد مطلب: 2261 |
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی هاژه، به دنبال دستگیری رهبران و نمایندگان کرد در ترکیه عده ای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران این اقدام را محکوم و نسبت به آن واکنش نشان داده اند.
در ابتدای واکنش ها محمودزاده نماینده مهاباد و حسین زاده نماینده نقده و اشنویه با ارسال نامه ای به دبیر کل سازمان ملل متحد خواستار پیگیری موضوع و آزادی نمایندگان کرد شده بودند. به دنبال این واکنش نمایندگان سایر شهرهای ایران نیز ضمن انتشار بیانه ها بر لزوم آزادی فوری نمایندگان کرد تاکید و اقدام ترکیه را مغایر با اصول دموکراسی و علیه حقوق بشر توصیف نمودند.
اما در اقدامی وسیعتر و طی نامه ای به دبيركل سازمان ملل متحد تعدادی از نماینده مجلس شورای اسلامی با همه ی سلایق و گرایش های سياسي وحتي قومي و مذهبي (اصولگرا، اصلاح طلب، مستقل، ترک، فارس، کرد، بلوچ، لر، شیعه، سنی، ارمنی، آشوری و ...) اقدام دولت ترکیه در دستگیری نمایندگان مجلس و لغو مصونیت سیاسی انان را محکوم کردند.
بیش از ٣٢ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی نامه ای به دبيركل سازمان ملل که متن آن در اختیار رسانه ها قرار گرفته است،اقدام دولت ترکیه در دستگیری تعدادی از نمایندگان پارلمان ترکیه را محکوم کردند.
حزب دموکراتیک خلق ترکیه سومین حزب بزرگ پارلمان ترکیه است که در انتخابات اخیر، ۶ میلیون رأی به دست آورد. دولت ترکیه پیش از شروع پاکسازیها کودتای نافرجام ، سیاسیون کرد را تحت فشار قرار میداد ولی این حمله و دستگیری جمعی نمایندگان مجلس در نوع خود کم نظیر است.
علاالدین بروجردی رئيس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر وجود همگرایی در نظام سیاسی ترکیه گفت:طبیعتا نظر ما این است که بهتر است هر چه بیشتر انسجام و اتحاد در ترکیه به وجود بیاید و ما شاهد ثبات دائم در این کشور باشیم.
وی ادامه داد:ما امیدواریم که نمایندگان منتخب مجلس ترکیه بتوانند در چهارچوب قوانین ترکیه فعالیت خود را ادامه دهند.
بروجردی با اشاره به حمایت ایران از دولت ترکیه در شب کودتا توضیح داد:سیاست ما عدم دخالت در امور داخلی کشورها است. آنچه که در ترکیه گذشت و برای ما مهم بود یکپارچگی ترکیه بود و دیگر اینکه یک دولت قانونی براساس نظر مردم به قدرت رسیده است، به همین دلیل در آغاز کودتا اولین کشوری بودیم که کودتا را محکوم کردیم و از دولت قانونی در این کشور حمایت نمودیم.
سلمان خدادادی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به اشتباهات سیاسی دولت ترکیه در دستگیری نمایندگان پارلمان این کشور، اذعان کرد: بعنوان مدرس حوزه علوم سیاسی، از لحاظ عقلانی اقدامی را که آقای اردوغان بعد از کودتا شروع کرده نوعی فروپاشی سیاسی می دانم. در واقع این نوعی کودتای سیاسی است.
وی تصریح کرد:وقتی که حاکمیت سیاسی با ملت خود و با دست اندر کارانش به صورت وسیع برخورد می کند یعنی در واقع به فروپاشی شیرازه داخلی رسیده است.
وی خاطر نشان کرد: این حرکات ها برای آینده حکومت ترکیه به مصلحت نیست و قطع یقین این چالش بسیار بزرگی برای حاکمیت ترکیه خواهد بود.
علیرضا محجوب نماینده تهران نیز بازداشت های اخیر نمایندگان پارلمان ترکیه را سیاسی قلمداد کرد و توضیح داد: نمی تواند مقاصد غیر سیاسی در آنها باشد. ما درباره چیزی صحبت می کنیم که قانون به او اجازه می دهد، اما قوانین برخی اوقات منجر به پاکسازی و بیرون کردن یک عده از میدان می شود.
وی تصریح کرد:بایستی براساس ماهیت قوانین ترکیه در این مورد اظهار نظر کرد. من شخصا به مصونیت نمایندگان در همه مجالس اعتقاد دارم.
دستگیری نماینده های مجلس ترکیه پس از قانون لغو مصونیت که چندی پیش در مجلس ترکیه رغم خورد و حزب حاکم بانی آن بود،آغاز شد.پس از کودتای نظامی در ترکیه ما شاهد فعل و انفعالات گسترده ای در میدان سیاسی کشور همسایه ترکیه بودیم و این انفعالات منجر به برخوردهای تند سیاسی در این کشور شد. برخوردهایی که به بهانه مبارزه با تروریسم و جماعت فتح الله گلن رهبر بخشی از اسلامگرایان ترکیه به مجلس این کشور هم کشیده شد و پای تعدادی از نمایندگان مجلس را به تسویه های سیاسی باز کرد.
علیرضا رحیمی نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس با درخواست از رئیس جمهور ترکیه در آزادی این نمایندگان گفت : بازداشت های اخیر در ترکیه غیر طبیعی است و انتظار داریم دولت اردوغان به کنوانسیون های بین المللی در زمینه حقوق بشر عمل کند.
سیدحسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و نماینده مردم ورامین نیز از دولت ترکیه درخواست کرد: انتظار ایران از ترکیه این است که دولت اردوغان با پرهیز از شتاب زدگی و با توجه به حقوق مردم این کشور اقدام و عمل کند.
حسن حسینی شاهرودی نماینده مردم شاهرود و میامی نیز با اذعان به این موضوع که اردوغان تصفیه قومیتی را دنبال می کند تا طیف های مختلف را به نوعی تطمیع کند،از دستگاه قضا این کشور خواست در رفتار خود تجدید نظر کند.
اسامی نمایندگان امضاء كننده نامه به دبيركل سازمان ملل:
بهرام پارسايي - شيراز
رسول خضري - پيرانشهر و سردشت
جلال محمودزاده - مهاباد
محسن بيگلري - سقز و بانه
مسعود رضايي- شيراز
عبدالكريم حسين زاده - نقده و اشنويه
علي محمدمرادي- قروه و دهگلان
منصور مرادي- مريوان و سروآباد
محمدنعيم اميني فرد- ايرانشهر
حميد گرمابي- نيشابور
اصغر سليمي - سميرم
جلال ميرزايي- إيلام
غلامرضا تاج گردون- گچساران
مصطفي كواكبيان- تهران
غلامرضا كاتب- گرمسار
بهروز نعمتي- تهران
ژرژيك ابراميان- مسيحيان ارمني جنوب ايران
يوناتن بت كليا- مسيحيان آشوري و كلداني
عبدالغفور ايران نژاد- چابهار
سيدمهدي فرشادان - سنندج، ديواندره و كامياران
عليرضا رحيمي- تهران
شمس الله شريعت نژاد- تنكابن ورامسر
بهمن طاهرخاني- تاكستان
ميرحمايت ميرزاده- گرمي مغان
محمود نگهبان سلامي- خواف و رشتخوار
بهروز بنيادي- كاشمر
احمد مازني- تهران
ابوالفضل ابوترابي - نجف آباد
محمدقسيم عثماني- بوكان
سيداحسن علوي- سنندج، ديواندره وكامياران
علي اسدي- شهربابك
هادي شوشتري- قوچان
|