تاريخ: ۱۳۹۸ شنبه ۱۸ خرداد ساعت ۱۷:۱۴ | بازدید: 1397 نظرات: 0 کد مطلب: 11120 |
تردد نفت کشهای ایرانی و عراقی در جادههای استان کردستان به یکی از مشکلات جدی در این استان تبدیل شده و متأسفانه علیرغم وعدههای مختلف و همچنین گذشت چندین سال هنوز خبری از ساماندهی این موضوع در میان نیست.
از اواسط دهه ۸۰ و بعد از ترانزیتی شدن مرز رسمی باشماق در شهر مریوان تردد خودروهای سنگین نفت کش در جادههای استان کردستان صدها برابر شده است و از آن زمان تاکنون حوادث متعددی از سوی آنها روی داده و علاوه بر خسارتهای فراوانی جانی و مالی، تهدید جدی برای محیط زیست استان به شمار میروند.
تصادفهای وحشتناک از سوی نفت کشهای داخلی و خارجی در استان کردستان پایانی ندارد که در این خصوص میتوان نمونههای مختلفی را از نظر گذراند که شاید مهمترین آن تیرماه سال ۹۷ روی داد که متأسفانه در این حادثه دلخراش در بلوار دکتر حسینی شهر سنندج باعث کشته و زخمی شدن ۱۶ نفر شده بود.
البته با یک جستجوی ساده در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی میتوان هر ماه ۱۰ ها حادثه از این دست را یافت که متأسفانه در جریان آنها هم افرادی جان خود را از دست داده و هم خسارتهای مالی و زیست محیطی بسیاری متوجه مردم استان کردستان شده است.
تاکنون صدها جلسه و نشست در راستای ساماندهی وضعیت تردد نفت کشها در جادههای استان کردستان برگزار شده ولی متأسفانه تمامی این نشستها و وعدههای ساماندهی به نتیجه نرسیده است و همچنان هر روز و هر هفته خبری تازه از وقوع حادثهای دیگر مرتبط با تردد این نفت کشها در جادههای استان منتشر میشود.
واژگونی دو تانکر حامل سوخت در یک روز در جادههای کردستان
در تازهترین حوادث مرتبط با تردد تانکرهای نفت کش در جادههای استان کردستان روز گذشته و در فاصله زمانی و مکانی اندکی با هم دو تانکر حمل سوخت بار دیگر در جادههای استان دچار حادثه شدند که خوشبختانه ضرر جانی به دنبال نداشت.
در یکی از این حوادث که در نزدیک روستای نگل مسیر سنندج – مریوان روی داد یک تانکر حامل قیر واژگون شد و متأسفانه بخش زیادی از این منطقه را از لحاظ زیست محیطی آلوده کرد.
همچنین در مسیر جاده سنندج – دیواندره نیز یک تانکر حامل نفت گاز دچار حادثه شد و با توجه به واژگونی آن بار دیگر بخشی از محیط زیست اطراف آلوده شد و خسارت مالی زیادی نیز به دنبال داشت.
بدون شک وقوع حوادثی از این دست در جادههای استان کردستان تمامی ندارد و به همین دلیل نیاز است که مسئولان استانی و حتی کشوری نیز در راستای ساماندهی این وضعیت کمر همت بسته و در کوتاهترین زمان ممکن این موضوع را در دستور کار قرار دهند.
آرتیکاس اقبال مدیرکل سابق مدیریت بحران استانداری کردستان سال قبل و در جریان گفتگو با مهر اعلام کرده بود که مدیریت تردد تانکرهای نفت کشهای عراقی در جاده کردستان خارج از حوزه اختیارات مدیران استانی است و به همین دلیل این موضوع باید به صورت ملی سامان داده شود.
در همین حال بارها پلیس راه کردستان و حتی اداره کل حفاظت محیط زیست استان نیز اعلام کردهاند که تردد نفت کشهای عراقی در جادههای استان با حوادث مختلفی روبرو است و به همین دلیل باید برنامه ریزی بهتری در راستای ساماندهی این مهم صورت گیرد که البته تاکنون این موضوع جنبه اجرایی و عملیاتی به خود نگرفته است.
جادههای کردستان به یک قتلگاه تبدیل شدهاند
منصور مرادی نماینده مردم شهرستانهای مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی در آخرین روزهای کاری مجلس شورای اسلامی قبل از آغاز عید سعید فطر و برای چندمین بار در خصوص وقوع حوادث تلخ تصادف در جادههای استان کردستان به رئیس جمهور و وزیر راه و شهرسازی تذکر داد.
وی در گفتگو با مهر با اشاره به وقوع حوادث تلخ رانندگی در جادههای استان کردستان به ویژه از سوی تانکرهای نفت کش، بیان کرد: جادههای استان کردستان امروز به یک قتلگاه تبدیل شده و متأسفانه علیرغم پیگیریهای متعدد هنوز طرح و راهکار عملی در این خصوص اجرایی نشده است.
مرادی گفت: با این وضعیت اعتباری نمیتوان انتظار داشت که وضعیت جادههای استان کردستان سامان داده شود و نیاز است که دولت اعتباری ویژه برای بازسازی جادههای استان کردستان در نظر گیرد تا دیگر شاهد وقوع حوادث تلخ در جادههای این استان نباشیم.
وی با بیان اینکه هم اکنون تمامی ماشینهای ترانزیت از جمله تانکرهای حامل سوخت در داخل شهرهای مریوان و سروآباد تردد میکنند، افزود: تلاش در راستای بهبود وضعیت جادههای استان کردستان به ویژه مسیرهای منتهی به مرز رسمی باشماق مریوان یکی از نیازهای لازم و ضروری است و انتظار میرود که این مهم هر چه سریعتر در دستور کار مسئولان استانی و کشوری قرار گیرد.
عیسی گوهری رئیس پلیس راه کردستان نیز چندی قبل در گفتگو با مهر اعلام کرده بود که سال گذشته مقرر شد که محدودیتهایی در خصوص تردد نفت کشهای عراقی در جادههای استان کردستان اعمال شود که متأسفانه امسال هنوز خبری در این خصوص وجود ندارد.
عیسی گوهری در خصوص آمار تردد نفت کشهای عراقی در جادههای استان کردستان گفت: هر ماه آمارها متفاوت است ولی بین ۵۰ تا ۱۰۰ خودرو هر روز از طریق مرز باشماق تردد دارند.
وی با بیان اینکه پلیس راه کردستان به صورت جدی در جادههای استان نظارتهای قانونی خود را اعمال میکند، افزود: از رانندگان وسایل نقلیه انتظار میرود که متناسب با وجود زیرساختها در استان احتیاط را در دستور کار خود قرار دهند.
واژگونی تانکرهای نفت کش به کابوس محیط زیست کردستان تبدیل شده است
از سوی دیگر تردد نفت کشهای ایرانی و عراقی در جادههای صعب العبور کردستان و واژگونی آنها علاوه بر خسارتهای مالی و جانی به یک تهدید جدی برای محیط زیست استان تبدیل شده و متأسفانه با هر بار واژگونی آنها خسارتهای زیادی نیز به محیط زیست در استان وارد میشود.
هر چند که تردد بعضی از تانکرهای حامل مواد سوختی مخرب برای محیط زیست در بعضی از جادههای استان با محدودیتهای مواجه است ولی متأسفانه در وقوع دو حادثه روز گذشته ۱۷ خرداد ماه در هر دو مورد تمامی بار دو تانکر نفت کش وارد محیطی زیست شد.
ترس دیگر مردم استان کردستان ورود مواد سوختی و نفتی این تانکرهای واژگون شده به داخل رودخانهها و آلوده کردن آب شرب مورد استفاده مردم است که هر چند در این خصوص نیز محدودیتهای در خصوص تردد آنها اعمال شده ولی متأسفانه این موضوع نیز هر چند مدت یک بار تکرار میشود.
تاکنون بارها سازمانها و انجمنهای زیست محیطی در استان کردستان با انتشار اطلاعیههای متعدد در خصوص واژگونی تانکرهای حامل سوخت عراقی هشدار دادهاند ولی متأسفانه گویا گوش شنوایی برای این مهم وجود ندارد.
سامان دادن هر چه سریعتر تردد تانکرهای حامل سوخت در جادههای استان کردستان با بهبود زیرساختها و همچنین نظارت بهتر بر تردد آنها یکی از نیازهای لازم و ضروری به نظر میرسد که البته تاکنون همت چندانی در این خصوص از سوی مسئولان استانی و کشوری دیده نشده است و به همین دلیل است که هر هفته و هر روز شاهد وقوع حادثههای تازه از این دست هستیم.
منبع: مهر کردستان
|