به گزارش هاژه، کاهش شدید حجم آب ذخیره شده و نبود باران، سال سختی را برای کشاورزان مهاباد به ویژه دشت شهرویران رقم خواهد زد.
صبح امروز شورای حفاظت از منابع آب شهرستان مهاباد تشکیل جلسه داد و در آن مسوولان امور آب شهرستان و استان از کاهش 100 میلیون متر مکعبی آب این سد خبر دادند.
بر اساس اظهارات مدیر امور آب مهاباد و رییس گروه سدهای استان، حجم آب ذخیره شده در مخزن سد مهاباد 78 میلیون متر مکعب است که 45 میلیون آن عملا بدون استفاده است، لذا امکان برداشت آب برای تصفیه وجود ندارد.
از این میزان حدود 8 میلیون متر مکعب آب تبخیر میشود و میانگین مصرف شش ماهه اول سال مهاباد 18 میلیون متر مکعب برآورد شده که در صورت تداوم کاهش بارشها، نه تنها ذخیرهای برای شرب وجود ندارد، بلکه تأمین آب شرب در فصل پاییز نیز با مشکل جدی روبرو خواهد شد.
مدیر امور آب و کارشناسان استان و شهرستان این اداره صراحتا اعلام کردند که آبی برای کشاورزان وجود ندارد تا تخصیص داده شود و تأمین آب شرب در اولویت قرار دارد.
در این جلسه بایزید حسن پور مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مهاباد اظهار کرد: تمامی کارشناسان بر این موضوع اتفاق نظر دارند که مشکل بی آبی در کشور و استان و حتی شهرستان، ناشی از کاهش آب و باران نیست بلکه 90 درصد مشکلات به عدم مدیریت صحیح آن برمیگردد.
وی افزود: کشاورزان مهابادی، پاییز و اواخر زمستان کشت پاییزه و بهاره خود را آغاز کردهاند و آن زمان بخشنامهای مبنی عدم توانایی در تخصیص حقابه ابلاغ و اعلام نشده بود، حتی کارخانه قند مرکز استان چند برابر ظرفیت اعلام شده، با چغندرکاران قرارداد خرید عقد کرده است، لذا نمیتوان به آسانی حقابه را از کشاورزان قطع کرد.
حسنپور تصریح کرد: بخش عظیمی از اقتصاد شهر و توسعه و درآمد شهروندان از دشت شهرویران مهاباد است و لذا کارشناسان امور آب باید حداقل راهکاری برای برون رفت از بحران بیابند، چراکه چاههای آب این دشت نیز به آب رهاسازی شده وابسته است و امکان تأمین آب بدون رهاسازی وجود نخواهد داشت.
رضا بابان زاده عضو مجمع خبرگان کشاورزی کشور و استان به نمایندگی از کشاورزان در این جلسه اظهار کرد: سالانه 200 هزار تن سیب و بیش از 6 هزار میلیارد تومان درآمد از دشت شهرویران مهاباد وارد اقتصاد این شهر میشود.
وی آمار اعلامی از سوی مدیران و کارشناسان امور آب را ابهام برانگیز توصیف کرد و گفت: اگرچه بارشها در مقایسه با سال گشته چند درصد اختلاف دارد، اما ورودی آب به سد مهاباد چند برابر کمتر از سال گشته است و این ابهام بزرگی ایجاد کرده که چه بر سر آب ورودی آمده است.
بابانزاده تصریح کرد: حقابه همان گونه که از نامش پیداست حق آبی است که باید به کشاورزان داده شود. درحالیکه بودجههای کلان کشوری برای احیای دریاچه ارومیه تخصیص داده شد، در دشت شهرویران از 12 هزار هکتار تنها کمتر از 300 هکتار آن به آبیاری تحت فشار تبدیل و مابقی به حال خود ماند، اما 50 میلیون متر مکعب حقابه از کشاورزان کم شد.
وی در پایان خواستار تأمین آب از طریق آب تصفیهخانه فاضلاب مهاباد برای کشاورزی شد و گفت: مسولان باید ضمن مدیریت بهینه، انتقال آب از سدهای پر آب دیگر به این شهرستان را هم مد نظر قرار دهند چراکه نمیتوان به آسانی هرساله چند هزار میلیارد تومان به اقتصاد یک شهر صدمه وارد کرد.