تاريخ: ۱۴۰۳ چهارشنبه ۲ خرداد ساعت ۱۸:۵۴ بازدید: 1518      نظرات: 0      کد مطلب: 23128
زخم کهنه سرباز کرد

واگذاری‌های نامبارک، قلب گردشگری بوکان را نشانه رفته


به گزارش هاژه، بی ثباتی در مدیریت شهری بوکان به یکی از چالش‌های جدی این شهر تبدیل شده و حالا موضوع بازپس‌گیری زمین از شهرداری و واگذاری آن به سرمایه گذار در محدوده گردشگری خبرساز شده و واکنش منفی فعالان محیط زیستی و شهروندان را درپی داشته است.
مالکیت مرغوبترین زمین در نقطه تلاقی چند منطقه گردشگری شهر بوکان از شهرداری سلب شده تا به سرمایه‌گذار واگذار گردد. در این بین تلاش چندین ساله انجمن‌های زیست محیطی و دوستداران توسعه فضای سبز شهر بوکان بر باد رفته و همه در تلاش برای احقاقی حقوقی هستند که برای آنها ایجاد شده است.
موضوع از این قرار است که در سال 1389 در نتیجه جلسات متعددی، بخشی از زمین‌های منطقه کیوه رش به شهرداری برای ایجاد فضای سبز واگذار می‌گردد ولی شهرداری وقت در تملک کامل آن تأخیر داشته است و اجرای پروژه با بلاتکلیفی بصورت لاکپشتی اجرا گردیده است.
در خلال چند سال گذشته بی ثباتی مدیریتی در شهرداری بوکان مانع از این شد که برنامه‌ای میان مدت یا بلند مدت برای اجرای پروژه های فاخر صورت گیرد، راه و شهرسازی نیز با اطلاع از عدم تملک کامل زمین در بازه زمانی مشخص، زمین را بازپس‌گرفته تلقی کرده و دوباره به تملک خود درآورده است.
در نهایت سرمایه گذاران که همواره درپی خرید زمین با موقعیت مناسب و ارزان می‌گردند، خواستار واگذاری زمین برای اجرای پروژه های بوم گردی و تجاری می‌شوند. در این بین زمین مذکور به یکی از سرمایه گذاران واگذار می‌گردد.
بدلیل اینکه شهرداری بوکان درگیر عزل و نصب شهردارها بوده تا زمان صدور پروانه از موضوع مطلع نمی‌شود و با امتناع صدور پروانه ساخت، پرونده‌ای قضایی هم برای آن تشکیل می‌گردد.
در خلال این چند سال شهرداری که از واگذاری زمین توسط راه و شهرسازی مطلع نبود، زیرساخت های لازم برای تبدیل زمین مذکور به فضای سبز را با همکاری انجمن‌های زیست محیطی آماده می‌کند.
پیگیری‌های شهرداری تا آذرماه سال 1400 ادامه می‌یابد و در نهایت با موفقیت در پرونده قضایی، اداره مسکن و شهرسازی قرارداد واگذاری زمین به سرمایه‌گذار را فسخ می‌کند و اسفند همان سال دادستان شهرستان بوکان طی نامه‌ای به شهرداری اعلام می‌کند که در راستای حفظ منافع عمومی اقدامات لازم را انجام دهد.
شهرداری بوکان بعد از موفقیت در دادگاه و صدور حکم دادستانی، با همکاری انجمن‌های محیط زیستی شهرستان با سرعت بیشتری پروژه را اجرا می‌کند.
در همین اثنا سازمان ملی زمین دوباره پلاک مذکور را قیمت گذاری کرده و با قید چند شرط دوباره به سرمایه‌گذار قبلی واگذار می‌کند.  سرمایه‌گذار نیز بخشی از مبلغ را واریز و جدول زمانبندی پرداخت نیز برای مابقی دیون دریافت می‌کند.
اگرچه در چند سال گذشته شهرداری بوکان همواره درگیر مسائلی حاشیه‌ای بوده اما انجمن‌های زیست محیطی و دوستداران طبیعت نقش پر رنگی در فرهنگ‌سازی وتوسعه فضای سبز در بوکان داشته و در اجرای چند پروژه فاخر نیز همکاری داشته‌اند.
انجمن‌های زیست محیطی شهرستان بوکان واگذاری زمین به سرمایه‌گذار را ضربه بزرگی به بخش گردشگری شهر و آن را مانع بزرگی برای اجرای پروژه فاخر و توسعه فضای سبز کیوه رش می‌دانند.
فعالان محیط زیست و در رأس آن انجمن سروشت شارکم در نامه‌ای به فرماندار بوکان خواستار ورود مسوولان رده بالای شهرستان به موضوع و برگرداندن مالکیت شهرداری شده تا تلاش آنها برای توسعه فضای سبز در منطقه گردشگری بوکان بر باد نرود، همچنین فازهای بعدی پروژه نیز اجرا شود.
به گفته منابع موثق، ناصر عتباتی مدیرکل دادگستری استان آذربایجان غربی در جریان سفر به شهرستان بوکان و در جلسه شورای حفاظت بیت المال هم بر بازگرداندن زمین به نفع بیت المال و منافع عمومی اصرار داشته و همین امر بارقه‌های امیدی را ایجاد کرده تا زمین مذکور به فضای سبز تبدیل شود.
با در نظر گرفتن این مساله که ایجاد فضای سبز یکی از کم هزینه‌ترین پروژه‌ها برای شهرداری و پرسودترین پروژه‌ها برای بخش گردشگری شهر و شهروندان است، نمی‌توان توجیهی برای سهل انگاری صورت گرفته قبول کرد.
حالا شهرداری مدعی واگذاری زمین در دهه قبل است و سرمایه گذار نیز مدعی کسب مصوبه زیربنایی و در نهایت واگذاری مجدد و پرداخت بخشی از هزینه است.
شهر بوکان بدلیل عدم برخورداری کافی از جاذبه‌های طبیعی و کمبود سرانه فضای سبز بشدت نیازمند پروژهایی ازین قبیل است و تبدیل زمین مذکور به فضای سبز به یکی از مطالبات عمده شهروندان و فعالان محیط زیست تبدیل شده است.
خبرنگار هاژه برای بررسی بیشتر موضوع و پیگیری مطالبات فعالان محیط زیستی و مطالبه شهروندان بوکانی با فرماندار شهرستان گفتگو کرده است.
خشایار صنعتی فرماندار شهرستان بوکان در اینباره به خبرنگار هاژه گفت: در رابطه با زمین مذکور در سال‌های گذشته غفلت‌هایی صورت گرفته و اگر در سنوات قبل تملک و اجرای پروژه ها در موعد مقرر انجام می‌شد شاهد بروز مشکلاتی از قبیل و یا تشکیل پرونده‌ای با این موضوع نبودیم.
وی افزود: در رابطه با زمین مذکور، افکار عمومی و شهروندان و شهرداری در یک طرف و در طرف دیگر سرمایه گذار پروژه قرار دارد که با توجه به پرداخت بخشی از قیمت تمام شده و پیگیری امور خواهان اجرای پروژه است.
صنعتی تصریح کرد: واگذاری زمین و تغییر و تحولات ایجاد شده در این پرونده مربوط به سال‌های گذشته و طرح دوباره آن مصادف با تغییر فرماندار بوده، طرفین ازجمله سرمایه گذار، شهرداری، انجمن‌های محیط زیستی و شهروندان همواره پیگیر موضوع بوده اند.
وی ادامه داد: زمین مذکور در نقطه حساسی از شهر قرار دارد و نقطه تلاقی و دسترسی به چند بخش گردشگری شهر است، لذا فرمانداری نیز موافق تبدیل این زمین به یک فضای عمومی و فضای سبز است تا بصورت عام المنفعه مورد استفاده شهروندان قرار بگیرد.
فرماندار بوکان در ادامه اظهار کرد: فعلا وضعیت زمین مذکور با توجیهاتی که از سوی شهرداری و انجمن‌های زیست محیطی اعلام شده در مرحله بررسی قرار دارد و فرمانداری نیز در نظر گرفتن مسائل ترافیکی و گردشگری و... با واگذاری مخالفت کرده و «خواهان تبدیل این زمین به فضایی عام المنفعه برای استفاده شهروندان است».
وی با بیان اینکه استفاده از این زمین برای کارهای عام المنفعه شهری توسط شهرداری و انجمن های محیط زیستی در اولویت قرار دارد افزود: اگرچه فرمانداری همواره مطالبات بخش زیادی از شهروندان را ملاک قرار می‌دهد اما «اگر حقی برای کسی ایجاد شده باید اعاده شود».
خشایار صنعتی در پایان اضافه کرد: «درحال حاضر پیگیر موضوع هستیم تا از لحاظ حقوقی ضرر و زیانی به طرفین وارد نگردد و موضوع به نتیجه مطلوبی برسد تا هم به مطالبات شهروندان پاسخ داده شود و حق کسی ضایع نشود».
به گزارش هاژه، ارزش زمین‌هایی که در قلب گردشگری شهر قرار دارند را نمی‌توان با سایر نقاط شهر مقایسه کرد، اگرچه قیمت کارشناسی آنها در مقایسه با کاربری‌های مسکونی و تجاری سایر نقاط شهر بسیار پایین‌تر است، اما هرگونه تغییر کاربری صدمات جبران ناپذیری را به شهر وارد خواهد کرد.
پروژه فضای سبز کیوه رش بوکان نیز در صورت تغییر کاربری به منظور ایجاد پروژه‌هایی که بیشتر تجاری هستند تا گردشگری، امیدها برای ایجاد پویایی در بخش گردشگری شهر بوکان را از بین خواهد برد.
واگذاری بخشی از زمین‌های کیوه رش بوکان را باید نامبارک دانست، چراکه شهرداری احتمالا در ازای سهم تفکیکی آن را دریافت و آنگونه که شایسته شهروندان بوکانی است، آن را ارزشمند تلقی نکرده و در حفظ آن قصوراتی داشته است. واگذاری مجدد آن به سرمایه گذاران هم نامبارک است، چراکه نه تنها قلب گردشگری بوکان را با چالش جدی گره‌های ترافیکی و کاهش فضای سبز و عمومی روبرو  می‌کند، تلاش‌های چند ساله فعالان محیط زیستی را هم بر باد خواهد داد.




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد