در هفتههای اخیر غیرنظامیان اوکراینی به دلیل ترس از حملۀ روسیه، به نیروهای ذخیره ارتش اوکراین پیوستهاند.
روسیه دهها هزار نیروی نظامی را در نزدیکی مرز اوکراین مستقر کرده است که باعث بیشترین میزان بحران امنیتی بین مسکو و غرب از زمان جنگ سرد شده است.
غرب، به رهبری ایالات متحده، از اوکراینی حمایت میکند که کنترل شبه جزیره کریمه خود را با الحاق به روسیه در سال 2014 از دست داد.
کرملین تحرکات نظامی خود را به عنوان تلاشی برای مقابله با چندین دهه گسترش ناتو در منطقه توجیه کرده است. روسیه خواستار ضمانتهای الزامآور قانونی شده است. الزامهایی مبنی بر اینکه اتحاد ناتو-اوکراین دیگر کشورهای شوروی سابق را دربر نخواهد گرفت و یا اینکه پایگاهی نظامی در این مناطق ایجاد نکنند. روسیه همچنین از ناتو میخواهد که نیروهای خود را از کشورهای اروپای مرکزی و شرقی که از دهه 1990 به این ائتلاف پیوستهاند، خارج کند.
در این بین روسیه به حمایت از جدایی طلبان مسلح در شرق اوکراین متهم شده است. درگیری هشت ساله اوکراین با جدایی طلبان بیش از 13 هزار کشته بر جای گذاشته است. اگرچه توافق صلح در سال 2015 با میانجیگری فرانسه و آلمان به پایان دادن درگیریها کمک کرد، اما هنوز به یک توافق سیاسی منجر نشده و مناقشات و تنشهای مکرر در طول این سالها ادامه داشته است.
در اوایل سال 2021، افزایش نقض آتشبس در شرق و تمرکز نیروهای روسیه در نزدیکی اوکراین، نگرانیهای در رابطه با حمله روسیه ایجاد کرد، اما با عقبنشینی نیروهای مسکو پس از مانورهای ماه آوریل، تنشها کاهش یافت.
تدارکات نظامی در نزدیکی اوکراین در اواخر سال 2021 از سر گرفته شد و مقامات اوکراینی و غربی هشدار دادند که افزایش تمرکز نیروها در مرز اوکراین میتواند ناشی از یک حمله چند جانبه از جانب روسیه باشد.