تاریخ: ۱۴۰۴/۱/۲۵
اقتصاد 15 هزار میلیاردی کشاورزی مهاباد را نادیده نگیرید

به گزارش هاژه، بعد از چند سال تعطیلی، روز گذشته شورای توسعه کشاورزی مهاباد با حضور کارشناسان خبره، کشاورزان و نمایندگان تشکل‌های بخش کشاورزی تشکیل جلسه داد.

 

اگرچه شهرها، نماد ورود از کشاورزی به مدرنیته و صنعت هستند و وجه تمایز اصلی شهر از روستا سیمای شهر است، بااینحال اقتصاد اصلی شهرهایی همچون مهاباد همچنان بر پایه کشاورزی است.

به گفته مدیر جهاد کشاورزی معمولا کشاورزی 30 درصد اقتصاد شهری را تشکیل می‌دهد اما در شهرهایی با ویژگی مهاباد این میزان به 40 درصد و حتی فراتر هم می‌رود که این امر نشان دهنده میزان اهمیت تولید و کشاورزی در این شهرستان است.

بر اساس آمارهایی که بایزید حسن پور مدیر جهاد کشاورزی مهاباد در جلسه شورای توسعه کشاورزی اعلام کرد: میزان تولید بخش کشاورزی و دامداری مهاباد  426 هزار و 244 تن به ارزش 15 هزار و 700 میلیارد تومان در سال 1403 بوده است.

به گفته بابان‌زاده از خبرگان کشاورزی کشور، دشت شهرویران مهاباد سالانه حداقل 6 هزار میلیارد تومان سرمایه تولید و وارد چرخه اقتصادی شهر می‌کند که ذینفعان اصلی آن کشاورزانی هستند که با ساخت مسکن، اقلام مورد نیاز و سرمایه‌گذاری، به شهر و شهروندان مهابادی سود می‌رسانند.

در روزهای گذشته بحران کم‌آبی به عنوان زخمی که هرساله سرباز می‌کند، دوباره تخصیص یا کاهش آی کشاورزی به دشت شهرویران و کشاورزی را به سر خط خبرها آورده و برخی‌ها با بینشی سطحی‌نگرانه معتقدند که اگر آب نیست طبیعتا آبی برای کشاورزی اختصاص نیابد اما نمی‌توان به این آسانی از اقتصاد 15 هزار میلیاردی این بخش که مستقیما به جیب شهروندان و خانوارهای مهابادی می‌رود صرف نظر کرد، از سویی دیگر نمی‌توان باغات پرثمری که 20 الی 30 سال برای آنها تلاش شده یکباره خشک کرد، لذا هرگونه بی مهری و نادیده گرفتن آتشی را بر اقتصاد این شهر خواهد انداخت که دود آن مستقیما به چشم مهاباد و شهروندان آن خواهد رفت. 
کم‌آبی در کشور ودر مهاباد از چند دهه گذشته آغاز شده اما این امر به نشانه ناتوانی در مدیریت آن نیست، بلکه مدیریت دقیق، شفاف و علمی را می‌طلبد، چارکه با وجود کم‌آبی می‌توان منابع آب، کشاورزی، صنعت و شرب را به شکلی علمی و بروز مدیریت کرد.
 
احیای شورای توسعه کشاورزی در این شهرستان به منزله نقشه راهی برای مقابله با تهدیدات و بحران‌های متعدد و صد البته توسعه کشاورزی به عنوان اقتصادی بزرگ نه تنها لازم بلکه یک ضرورت است.

علاوه بر پیگیری مطالبات و حل مشکلات بخش کشاورزی، یکی از رسالت‌های شورای توسعه کشاورزی، تدوین سناریوهای مختلف برای برون رفت از بحران‌هایی نظیر کم‌آبی، کاهش بهره‌وری و تبدیل کشاورزی سنتی به مدرن با هدف توسعه در حوزه افزایش تولید در سطح کشت ثابت است که در چند سال گذشته بنا به دلایلی تعطیل شده بود.

حالا بعد از چند سال و بروز بحران جدی کم‌آبی تشکیل کارگروه‌های تخصصی کشاورزی و مقابله با تهدیداتی که اقتصاد 15 هزار میلیاردی کشاورزی را تهدید می‌کند، تشکیل این شورا به یک ضرورت انکارناپذیر تبدیل شده است.

اولین جلسه این شورا با حضور فرماندار مهاباد فرصتی را فراهم آورد تا کشاورزان، خبرگان و متخصصین سفره دلشان را باز کنند و ده‌ها مطالبه برحق و مشکلات عدیده خود را با شیخ الرئیس این شهر درمیان بگذارند.

محمد صادق امیرعشایری فرماندار مهاباد در این جلسه با تأکید بر ضرورت مشارکت کشاورزان و متخصصین در مدیریت منابع آب و بخش کشاورزی شهرستان اظهار کرد: کمیته‌های این شورا درحال تشکیل است و تدوین برنامه جامع برای مسائلی ازجمله الگوی کشت مناسب با اقلیم، سازگاری و چاره‌جویی برای کم‌آبی امری اجتناب ناپذیر است.

 
 

وی با اشاره به  اینکه افزایش کشت محصول آب بر چغندر قند در سالی کم‌آب نشان از نبود برنامه‌ای مشخص و متناسب با ظرفیت‌ها است، افزود: میانگین اجرای پروژه های آبیاری اراضی پایین دست سد مهاباد بسیار پایین بوده و حداقل پنج هزار هکتار دیگر در قالب سیاست های ستاد احیای دریاچه ارومیه باید تحت پوشش شبکه آبیاری قرار گیرد.

امیرعشایری تصریح کرد: تنش آبی امسال انکار شدنی نیست و در صورت رفع آن در امسال، مدیریت منابع آب و تطابق با شرایط جدید اقلیمی همچنان لازم و ضروری است.

وی اضافه کرد: راندمان رهاسازی آب از سد مهاباد از ابتدا هم 100 درصد نبود و این میزان در حال حاضر به زیر 50 درصد رسیده است، لذا اجرای پروژه‌های مدرن و آبیاری تجمیعی علاوه بر مدیریت بحران، زمینه را برای کاهش مصرف آب در کشاورزی و احیای تالاب ها و دریاچه ارومیه  هم مهیا می‌سازد.

***ظرفیت‌های بخش کشاورزی در مهاباد اعلام شد***

مدیر جهادکشاورزی شهرستان مهاباد در جلسه شورای توسعه بخش کشاورزی شهرستان مهاباد با ارائه آماری، ظرفیت‌های بخش کشاورزی شهرستان مهاباد را اعلام کرد.

بایزید حسن‌پور در این جلسه اظهار کرد: شهرستان مهاباد دارای 80 هزار و 400 هکتار زمین زراعی و کشاورزی است که از این میزان 22 هزار و 400 هکتار آبی و 58 هزار هکتار دیمی است.

وی افزود: از 22 هزار و 400 هکتار زمین آبی این شهرستان 10 هزار و 300 هکتار بصورت باغ است.

حسن‌پوربا بیان اینکه تعداد دام سبک و سنگین این شهرستان 347 هزار رأس است، تصریح کرد: 77 مرغداری با ظرفیت تولید 2 میلیون 855 قطعه ،6 واحد مرغ مادر با ظرفیت 206 هزار قطعه و 2 واحد جوجه کشی با ظرفیت تولید سالانه 42 میلیون و 200 هزار قطعه در این شهرستان فعالیت دارند. 3 زنجیره فعال در زمینه تولید گوشت مرغ نیز در این شهرستان فعال است که این شهرستان را به نوعی به قطب تولید مرغ در استان و کشور تبدیل کرده است.

وی با بیان اینکه 44 هزار متر مربع گلخانه در این شهرستان محصولات کشاورزی تولید می‌کنند اضافه کرد: 31 سردخانه با ظرفیت 155 هزار تن و سردخانه زیر صفر درجه زمزم نیز با ظرفیت 2 هزار تن در این شهرستان وجود دارد.

مدیرجهادکشاورزی ادامه داد: 18 واحد صنایع تکمیلی و تبدیلی ازجمله کارخانه کنسانتره با ظرفیت 30 هزار تن و 2 کارخانه بزرگ تولید لبنیات در این شهرستان وجود دارد، همچنین 2 کارخانه لبنیات در این شهرستان نیز غیرفعال هستند.

بایزید حسن‌پور در پایان با اشاره به اینکه 5697 دستگاه تراکتور و ادوات کشاورزی در این شهرستان در بخش کشاورزی وجود دارد، تشکل‌های کشاورزی مهاباد را یکی از فعال ترین تشکل های بخش کشاورزی در سطح کشور اعلام کرد و گفت: اعضای این تشکل‌ها در بیشتر تشکل‌های کشاورزی سطح کشور عضو و فعالیت دارند و این شورا می‌تواند زمینه را برای توسعه و شکوفایی هرچه بیشتر کشاورزی متناسب با پتانسیل‌ها فراهم سازد.

 در اینباره بیشتر بخوانید:

 امسال آبی برای کشاورزی شهرویران در مهاباد نداریم