مسکو، جمهوری آذربایجان را به نقض توافق آتشبس با ارمنستان در قرهباغ و استقرار نیرو در این منطقه متهم کرد.
وزارت دفاع روسیه روز گذشته (شنبه) در بیانیهای اعلام کرد «طی روزهای ۲۴ و ۲۵ مارس[ 4 و 5 فروردینماه سال جاری]، نیروهای مسلح آذربایجان توافق سهجانبۀ رهبران روسیه، آذربایجان و ارمنستان را نقض کردند و وارد منطقهای شدند که در قرهباغ، تحت مسئولیت نیروهای حافظ صلح روس است».
بر اساس بیانیه وزارت دفاع روسیه نیروهای جمهوری آذربایجان، با ایجاد یک پاسگاه نظارتی، «چهار حمله پهپادی با پهپادهای مدل «بیرکتار» ساخت ترکیه در نزدیکی شهرداری پاروخ انجام دادهاند.»
بر اساس توافقی که در نهم نوامبر سال ۲٠۲٠ توسط ولادیمیر پوتین، نیکول پاشینیان و الهام علیاف امضا شد، جنگ شش هفتهای میان ارمنستان و آذربایجان پایان یافت. در این جنگ آذربایجانیها بخشی از قرهباغ را تصرف کردند. نیروهای روس نیز به عنوان نیروهای حافظ صلح و ضامن آتشبس در قسمتهایی از قرهباغ مستقر شدند.
در این رابطه بیشتر بخوانید
مناقشەی آذربایجان و ارمنستان بر سر چیست؟
پروندهی قرهباغ چگونه بسته شد؟
پس از درگیری نظامی در سپتامبر تا نوامبر ۲۰۲۰، آذربایجان توانست سرزمینهایی را که در جنگ قبلی بین سالهای ۱۹۹۱ و ۱۹۹۴ از دست داده بود، بازپس بگیرد.
به دنبال اقدامات اخیر آذربایجان در منطقه قره باغ، ارمنستان نیز از جامعه بین المللی خواست تا از تلاش ها با هدف «بی ثبات کردن اوضاع در قفقاز جنوبی» جلوگیری شود.
در همین رابطه، وزارت امور خارجه ارمنستان در بیانیه ای ابراز کرد «ما انتظار داریم نیروهای حافظ صلح روسیه در قره باغ گام های ملموس و قابل مشاهده برای حل و فصل وضع موجود و جلوگیری از تلفات و خصومت های جدید بردارند».
وزارت خارجه ارمنستان پیش از این نیز اعلام کرده بود که نیروهای آذربایجان پنجشنبه گذشته به پاروخ ( منطقه تحت کنترل نیروهای حافظ صلح روسی) نقل مکان کرده اند.
ارمنستان آذربایجان را متهم کرده که عمده جمعیت قومی-ارمنی قره باغ را بدون گاز طبیعی رها کرده است اما وزارت خارجه جمهوری آذربایجان این اتهام را رد کرده و آن را «بی اساس» دانسته است و تاکید کرد که «شرایط بد جوی»، منجر به اختلال در خطوط انتقال گاز شده است.
وزارت خارجه جمهوری آذربایجان با اشاره به این که ارمنستان در حال انتشار اطلاعات نادرست است، توضیح داد که نیروهای جمهوری آذربایجان، اقداماتی را با هدف «تبیین» موقعیت میدانی خود، انجام میدهند.
در دورهی شوروی قرهباغ توانست به یک منطقهی خودمختار تبدیل شود. قرهباغ از نظر بینالمللی به عنوان بخشی از خاک آذربایجان شناخته میشود ولی اکثریت ساکنان آن ارمنی هستند.
در جریان جنگی که در سال ۱۹۹۲ بر سر قرهباغ بین دو کشور ارمنستان و آذربایجان درگرفت و دو سال ادامه یافت، حدود ۳۰ هزار نفر کشته و صدها هزار نفر آواره شدند.