شورای رهبری اتحادیه میهنی کوردستان با اکثریت آرا، برهم صالح را به عنوان تنها کاندیدای حزب برای سمت رئیس جمهوری انتخاب کردند.
به گزارش رسانههای اقلیم کوردستان، این انتخاب روز گذشته در جلسه شورای رهبری اتحادیه میهنی کوردستان صورت گرفته است.
پیشتر گزارشهایی از بی نتیجه ماندن جلسه بافل طالبانی، رئیس مشترک اتحادیه میهنی و مسعود بارزانی رئیس حزب دموکرات کوردستان عراق بر سر انتخاب کاندیدای مشترک منتشر شده بود. بنابر شنیدهها، آقای بارزانی به آقای طالبانی پیشنهاد کرده که برای یک دور هم شده پست ریاست جمهوری برای حزب دموکرات کوردستان باشد و این سنت شکسته شود.
در اعلامیهای که شورای رهبری اتحادیه میهنی منتشر کرده آمده که حزب دموکرات به صورت یکجانبه و به دور از خواست و تصمیم جمعی قدرتهای سیاسی حرکت کرده و با توافق با برخی از جریانهای سیاسی نامزد مورد نظر خود را معرفی کرده است.
بر اساس این اعلامیه بافل طالبانی در این جلسه گفته از آنجایی که طرف مقابل خارج از چارچوب توافق شده کاندیدای خود را معرفی میکند، اتحادیه میهنی نیز سمت ریاست جمهوری را مستحق کورد و حزب میداند، از این رو بر حق خود تاکید کرده و از آن کوتاه نخواهد آمد.
همچنین آقای طالبانی گفته این اظهاراتی که در آن بیان میشود حزب دموکرات کوردستان تنها با نامزد اتحادیه میهنی مشکل دارد و اگر این نامزد تغییر میکرد حزب دموکرات نیز از نامزد خود صرف نظر مینمود، خلاف واقع است. مشخص شد که این گفتهها برای تشویش اذهان عمومی ابراز شده است و هدف تنها به دست آوردن پست ریاست جمهوری بدون هماهنگی با احزاب کورد و به ویژه اتحادیه میهنی و در چارچوب توافق با برخی جریانهای عراقی بوده است.
در پایان این اعلامیه آمده: در نهایت شورای رهبری اتحادیه میهنی در این جلسه به بررسی نامزدهای این حزب پرداخت و در خاتمه تصمیم گرفت از نامزدی برهم صالح در ریاست جمهوری حمایت کند.
بر اساس توافقی نانوشتە میان سە طیف اصلی عراق یعنی کوردها، شیعیان و سنیها و عرف سیاسی این کشور، منصب ریاست جمهوری در سهمیەبندیهای سیاسی برای کوردها، نخست وزیری برای شیعیان و ریاست مجلس عراق برای سنیها است.
در میان کوردها نیز طبق توافقهای میان اتحادیه میهنی و حزب دموکرات بە عنوان دو حزب حاکم اقلیم، از زمان سقوط رژیم بعث تاکنون این منصب در اختیار اتحادیە میهنی بودە است.
در دورە کنونی مقامات پارتی تاکید میکنند کە منصب ریاست جمهوری متعلق بە هیچ حزب خاصی نیست و باید نامزدی از میان کوردها و با توافق احزاب سیاسی برای ریاست جمهوری عراق انتخاب شود کە لزوما هم قرار نیست حتما از اتحادیه میهنی باشد و حزب دموکرات بر اساس نتایج انتخابات شایستگی بیشتری برای تصدی آن دارد.
در انتخابات اخیر عراق، حزب دموکرات کوردستان عراق به ریاست «مسعود بارزانی» در انتخابات اخیر پارلمانی این کشور، موفق به کسب ۳۳ کرسی شده است. در مقابل ائتلاف یکیتی کردستان و گوران، ۱۶ کرسی و حزب نسل نو به ریاست «شاسوار عبدالواحد» ۹ کرسی پارلمانی را کسب کرده است.
محمود محمد، سخنگوی پارتی در اظهارنظری گفته که توافق استراتژیک میان دو حزب کە اتحادیه میهنی آن را اساس تقسیم مناصب و تصدی ریاست جمهوری میداند، پایان یافتە و دیگر کاربردی ندارد. این اولین بار است کە یک مقام حزب دموکرات آشکارا پایان توافق استراتژیک با اتحادیه میهنی را اعلام میکند.
محمد از عملکرد اتحادیه میهنی در منصب ریاست جمهوری انتقاد کردە و گفت کە نمایندگان این حزب در این منصب هیچ دستاوردی برای اقلیم کوردستان نداشتە و حالا بایستی نامزد تصدی ریاست جمهوری از طریق توافق میان همه احزاب سیاسی اقلیم کوردستان انتخاب شود و حزب دموکرات نیز با توجە بە اینکە میان احزاب بیشترین تعداد کرسی های مجلس عراق را بە دست آوردە، این منصب را سهم و حق قانونی خود میداند.
مخالفان حزب دموکرات این حزب را متهم میکنند که این اعمال فشار با هدف توافق جدید با اتحادیه میهنی و انتخاب فرد دیگری به جای برهم صالح صورت میگیرد. همچنین گفته میشود که این حزب در تلاش است تا از منازعات درونی اتحادیه میهنی به عنوان شریک سنتی سوء استفاده کرده و معرفی نامزد ریاست جمهوری آتی عراق را به خود اختصاص دهد.
اختلافات میان اتحادیه میهنی و حزب دموکرات بر سر ریاست جمهوری عراق میتواند احتمال تکرار سناریوی سال 2018 را که هر دو طرف با 2 کاندیدای متفاوت حضور داشتند، تقویت کند.
در این رابطه بیشتر بخوانید:
دعوای پارتی و یکیتی این بار بر سر ریاست جمهوری
آشفته بازار در مجلس عراق / اظهارات ضد و نقیض بر سر انتخاب رئیسجمهور در میان کوردها