تاریخ: ۱۳۹۸/۳/۱۲
واکنش اداره حفاظت محیط زیست مهاباد به انتشار یک گزارش در هاژه
در پی انتشار مطلبی در پایگاه خبری هاژه تحت عنوان "زباله نفس مهاباد را به شمارش انداخت" ریاست اداره حفاظت محیط زیست مهاباد جوابیەای به شرح زیر منتشر کرد:
 
۱. در رابطه با پیشگیری و ممانعت از تخریب و آلودگی محیط زیست برابر عملکرد سال ۱۳۹۷ اداره حفاظت محیط زیست مهاباد که در سایت آن خبرگزاری نیز درج شده است در سال گذشته ۳۵۴ مورد واحدهای تولیدی، صنعتی، خدماتی، مورد پایش قرار گرفته اند که ۲۵ مورد اخطار برای واحدهای آلاینده صادر شده است، همچنین ۵٨ مورد نمونه برداری از صنایع به عمل آمده و آزمایشات مربوطه انجام شده است در همین جهت برخورد لازم با خاطیان  صورت گرفته و تعدادی از صنایع نیز جهت اخذ جریمه مالیاتی به عنوان صنایع آلاینده معرفی شده اند.
 
۲.  در ارتباط با سایت پسماند سیدآباد از دو سال گذشته شهرداری مهاباد را ملزم به پیگیری جدی مکانیابی جدید پسماند نموده و در جلسات متعدد کارگروه پسماند که در صورتجلسات آن موجود می باشد این موضوع مورد تاکید و شهرداری مجبور به تهیه گزارش ارزیابی زیست محیطی لندفیل جدید گردید ولی متاسفانه مشاوری که برای این کار توسط شهرداری مهاباد انتخاب شده بود گزارشی غیرکارشناسی، مبهم و حتی فاقد نقشه محل جدید ارایه کرده بود که در کمیته کارشناسی استان  متشکل از نمایندگان ادارات کل سطح استان می باشد رد شده و مورد پذیرش واقع نشد، در ادامه با پیگیری این اداره و نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی قبل از آغاز سال جدید شهرداری مشاور جدیدی را انتخاب و عقد قرارداد نمود که در حال حاضر مطالعات مکانیابی در همان محل قبلی در حال انجام است. در این مدت نیز اداره حفاظت محیط زیست مهاباد شهرداری را ملزم به انجام فنس کشی در ضلع شمالی، احداث حوضچه ایزولاسیون جهت نگهداری شیرابه، خاکپوشانی زباله های انباشته شده در محل و تهیه طرح جامع پسماند شهری نموده است. در همین راستا قراردادی نیز با یک شرکت جهت تفکیک زباله از مبدا عقد شده و در نهایت نظارت بر ساماندهی محل فعلی تا اتمام مطالعات مکان جدید در دستور کار اداره محیط زیست قرار دارد. همچنین به دلیل کندی پیشرفت کار از طرف شهرداری مهاباد اداره حفاظت محیط زیست مهاباد مراتب را کتبا به فرمانداری مهاباد، استانداری، اداره کل حفاظت محیط زیست و ارگانهای مربوطه اعلام و پرونده مذکور در بازرسی استانداری آذربایجان غربی در حال پیگیری است.
 
۳. در ارتباط با کمپ نگهداری سگ‌های بلاصاحب همچنانکه می دانیم برابر ماده یک قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست مصوب ۱۳۵۳/۳/۲٨ با اصلاحیه ۱۳۷۱/٨/۲۲ کلیه امور مربوط به جانوران وحشی و آبزیان آبهای داخلی از وظایف سازمان حفاظت محیط زیست است و سگ‌های بلاصاحب جزو حیوانات وحشی قلمداد نمی شوند و سازمان در هیچ نقطه‌ای از کشور اقدام به احداث کمپ نکرده و سازمانهای خیریه و شهرداری های متولی این کار شده اند. اما این اداره همکاری لازم جهت تعیین محل کمپ با سایر ارگان‌ها را انجام داده است.
 
٤.  در خصوص واحد شستشوی ماشین آلات سنگین روستای یوسفکند، اداره محیط زیست شهرستان مهاباد با همراهی بهداشت محیط خروجی پساب را پلمپ نموده و در حال حاضر پساب تولیدی در استخر محوطه ذخیره توسط شرکتی که بازیافت مواد نفتی و روغنی را به عهده دارد خریداری و به استان قزوین حمل می کند. در رابطه با مکان استقرار این واحد ماشین شویی نیز از اداره بنیاد مسکن استعلام به عمل آمده که در صورت واقع شدن در طرح هادی روستا واحد مذکور به کلی تعطیل خواهد شد.
 
۵.  در رابطه با فاضلاب های خانگی بالا دست سد مهاباد اداره مرکز بهداشت، واحد بهداشت محیط و خانه های بهداشت مستقر در روستا منازل را ملزم به حفر چاه جاذب و سپتیک تانک نموده‌اند و کارشناسان اداره حفاظت محیط زیست همراهی لازم را با بخشداران و مرکز بهداشت به عمل آورده اند.
 
۶. ایستگاه سنجش آلودگی آب در چند نقطه از رودخانه منجمله حوضچه آرامش دریاچه سد مهاباد نصب گردیده است و ساختمان ایستگاه سنجش آلودگی هوا در فضای سبز جوار مسجد جامع مهاباد احداث گریده اما تا این لحظه پس از تحریم‌ها سازمان حفاظت محیط زیست نتواسته تجهیزات این ایستگاه را خریداری نماید. 
 
۷. در ارتباط با پتروشیمی مهاباد پایش‌های لازم توسط واحد آزمایشگاه اداره حفاظت محیط زیست شهرستان، اداره کل استان و سازمان مرکزی برابر برنامه ریزی انجام شده صورت می‌گیرد و حتی برابر درخواست نماینده مردم مهاباد در مجلس از آزمایشگاه‌های معتمد تهران و سایر استان‌ها نیز جهت نمونه برداری دعوت به عمل آمده و نتایج و گزارشات مربوطه در اداره کل موجود می باشد، اداره حفاظت محیط زیست مهاباد بر حسب وظایف ذاتی و قانونی خود و برابر مستدات موجود و نمونه برداری‌های انجام شده در صورت مشاهده هرگونه تخلف و عدم رعایت استانداردهای زیست محیطی اقدام لازم به عمل خواهد آورد و در این راستا تحت تاثیر هیچ جریانی قرار نخواهد گرفت و چنانچه پارامتری بیش از استاندارد تعریف شده سازمان حفاظت محیط زیست باشد ضمن صدور اخطاریه و تعیین مهلت قانونی در صورت عدم رفع آلودگی برخورد لازم صورت می گیرد.
 
٨.  در رابطه با تصفیه‌خانه شهرک صنعتی مهاباد متاسفانه تنها یک مدول آن راه اندازی شده که جوابگوی پساب های خروجی واحدهای موجود در این شهرک نیست و دو مدول باقی مانده به دلیل نبود اعتبارات اجرا نگردیده است. در همین راستا طی جلساتی که با حضور مدیر کل  حفاظت محیط زیست استان،  مدیر کل شهرک‌های صنعتی استان و فرماندار مهاباد مقرر گردید که در سال ۹٨  اعتبارات لازم توسط مدیر کل شهرک های صنعتی استان تخصیص یافته و مدول دوم تصفیه خانه راه اندازی شود. همچنین جهت جلوگیری از ادامه این وضعیت جلسه ای تحت عنوان کارگروه مخاطرات زیست محیطی در دفتر دادستانی مهاباد تشکیل و برابر این جلسه برای شهرک صنعتی اخطاریه صادر گردید.
در ادامه لازم است به بخشی از اقدامات انجام شده و عملکرد اداره حفاظت محیط زیست مهاباد در چند سال اخیر اشاره شود:
 
ثبت تالاب کانی برازان در کنوانسیون بین المللی تالاب ها (کنوانسیون رامسر مستقر در کشور سوئیس)ـ معرفی تالاب کانی برازان به عنوان اولین سایت پرنده نگری کشورـ احداث ساختمان سایت پرنده نگری و تجهیز آن ـ حمایت از تشکیل انجمن‌های زیست محیطی روستایی و راه اندازی تورهای گردشگری ـ احداث آزمایشگاه زیست محیطی جنوب استان و تجهیز آن شامل بخش آب و هواـ احداث محیط بانی سهولان ـ ثبت غار سهولان به عنوان اثرملی طبیعی کشور  ـ  احداث ایستگاه سنجش آب رودخانه و تالاب کانی برازان و...
قهرمان تالاب های کشور در دو بخش اجرایی و سمن ها تا (کنون سه مورد)
 تامین حقابه تالاب‌های شهرستان و اجرای برنامه های مختلف آموزشی طی دو سال گذشته ـ تدوین برنامه جامع مدیریت تالاب کانی برازان ـ تدوین برنامه عمل سیپا و نهایتا جلوگیری از تخلفات شکار و صید و آلودگی های زیست محیطی.

در پایان انتظار می رفت سایت خبری مذکور قبل از انتشار گزارش سراسر اتهام و با جهت گیری خاص ابتدا به اداره حفاظت محیط زیست مراجعه و جهت جلوگیری از تشویش اذهان عمومی بعد از مشاهده گزارشات و مستندات اقدام به انتشار گزارش مذکور می نمود تا اطلاع رسانی صحیح و دقیق تری به مردم صورت می گرفت.