به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، اولین جلسه کمیته تخصصی ایمنی آب در مهاباد با هدف ارتقای کیفیت و ایمنی منابع آب شهرستان مهاباد برگزار شد.
سامرند مرزنگ مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان مهاباد در این جلسه اظهار کرد: آب دریاچه سد مهاباد به عنوان منبع اصلی تأمین کننده آب شرب شهری و کشاورزی با 9 عامل تهدید کننده کیفیت روبروست و برای افزایش کیفیت و ایمنی آب اجرای " برنامه ایمنی آب" در استان و شهرستان کلید خورده است.
وی افزود: ورود فاضلاب خانگی روستاهای بالا دست به رودخانه و سد مهاباد، ورود فاضلاب کشاورزی ناشی از کشت و زرع و فضولات حیوانی، ورود عناصر سنگین، مواد شیمیایی و مشتقات نفتی ناشی از تردد خودروها و معادن در بالادست سد، آلودگی ناشی از آبزی پروری و ورود مواد شیمیایی ناشی از شنا کردن، پشم گوسفندان و زباله ناشی از گردشگری مهمترین عوامل تهدید کننده کیفیت آب دریاچه سد مهاباد میباشند.
مرزنگ تصریح کرد: عدم برخورداری تعدادی از شهروندان در حاشیه شهر از آب لوله کشی، فرسودگی قسمتی از شبکه توزیع آب و انباشت رسوبات در آن از مشکلات سیستم توزیع آب شرب مهاباد میباشد که در این طرح بصورت دستورالعملی مشترک اقداماتی جهت حل مشکلات انجام خواهد گرفت.
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان مهاباد در ادامه از ورود فاضلاب خانگی جمعیت 10 هزار نفری روستاهای شهرستان مهاباد به آب دریاچه و رودخانه خبر داد و گفت: فاضلاب 2 روستای خانگی و یوسفکند در بخش مرکزی وارد رودخانه میشود و فاضلاب خانگی روستاهای قاضیآباد، دهبکر، کوتر، داش تمرو حمزه آباد وارد دریاچه سد مهاباد میشود، لذا دفع فاضلاب استاندارد این روستاها باید در دستور کار جدی مسئولان قرار گیرد.
جعفر ایمانیان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مهاباد در ادامه اظهار کرد: برای جلوگیری از اتراق دام در جوار سد مهاباد، اجرای طرح های دام پروری صنعتی( در فضای بسته) در صورت تأمین اعتبار و تسهیلات می توانند راهکار خوبی برای رفع این مشکل باشد و در کنار آن دامداران روستاهای همجوار سد را به سوی دامپروری مدرن و بدون تهدید کردن منابع آب سوق دهد.
وی افزود: بخش بزرگی از زمینهای کشاورزی روستاهای اطراف سد مهاباد در بالادست بصورت دیمی است و بخش کوچکی از آن به باغداری اختصاص یافته و سهم آلوده کردن آب سد مهاباد به وسیله مزارع کشاورزی دیم بسیار ناچیز است.
ایمانیان تصریح کرد: برخی از اراضی دیمی در کنار سد مهاباد و در بالادست بصورت غیر قانونی به باغ تبدیل شده و سهم آلودگی آنها در مقایسه با اراضی دیم افزایش یافته است.
ایرج شجاعی فرماندار مهاباد نیز در این جلسه با اشاره به اهمیت اجرای طرح برنامه ایمنی آب اظهار کرد: اگر این برنامه بصورت دقیق اجرا شود بخش بزرگی از مشکلات حل خواهد شود.
وی افزود: امنیت دریاچه سد مهاباد از نظر محیط زیستی و بهداشتی بدلیل نزدیکی به شهر برای شهروندان بسیار حائز اهمیت است و آلودگی آب جبران ناپذیر است.
شجاعی تصریح کرد: اقدمات خوبی برای کاهش آلودگی از سوی ادارات و ارگانها صورت گرفته و اولویت اصلی برای کاهش آلودگی تخصیص بودجه برای آب و فاضلاب روستایی خواهد بود.
به گزارش هاژه، بیش از 1 میلیارد نفر از جمعیت جهان به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند و سالانه 1.5 میلیون نفر به علت عدم دسترسی به آب سالم جان خود را از دست میدهند. سد مهاباد نزدیکترین سد به شهر است و 9 عامل اصلی آلوده کننده در کاهش کیفیت آن نقش دارند.