تاریخ: ۱۳۹۸/۲/۲۹
اولویت دفع فاضلاب روستاهای بالادست سد
تأمین آب موردنیاز روستاییان همواره یکی از عوامل مهم بازدارنده در مهاجرت آن‌ها به شهرها و توسعه پایدار قلمداد می‌گردد، به طوریکه پس از خشکسالی‌ها، تامین زیرساخت‌های جمعیت روستایی به ویژه تامین آب شرب و بهداشتی روستاییان به یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های دولت تبدیل شده است.
تأمین آب شرب سالم و بهداشتی یکی از مهم‌ترین معضلات و مشکلاتی است که برخی از ساکنان روستایی در مهاباد از آن رنج می‌برند، همچنین در بخش عمده‌ای از روستاهای دهستان منگور شرقی به دلیل واقع ‌شدن در ارتفاعات، امکان حفر چاه عمیق وجود ندارد و مردم ناگریز به استفاده از آب‌های سطحی و چشمه‌ها هستند که آن ‌هم با اندکی کاهش در میزان نزولات آسمانی دچار کم‌آبی می‌گردد.
رییس آب و فاضلاب روستايی مهاباد در گفتگو با خبرنگار هاژه اظهار کرد: از 194 روستای شهرستان مهاباد 108 روستای این شهرستان به اضافه 3 روستای میاندوآب با جمعیتی بالغ بر 57 هزار نفر تحت پوشش آب و فاضلاب روستایی مهاباد هستند.
کمال حسنی نالوسی با بیان اینکه وزارت نیرو در حال حاضر متعهد به آبرسانی به روستاهای بالای 20 خانوار است، گفت: 35 روستای بالای 20 خانوار در مهاباد فاقد تاسیسات آبرسانی هستند که طبق بررسی‌ها علت اصلی آن به دو موضوع‌ برمی‌گردد، یا منشا پایدار ندارند و یا اینکه مردم آن رغبتی ندارند تحت پوشش شبکه آب و فاضلاب روستایی قرار گیرند.
**عملیات آبرسانی به 141 روستای مهاباد
رییس آب و فاضلاب روستايی مهاباد با اشاره به اینکه هر سال تعداد زیادی از روستاهای این شهرستان با مشکل آب مواجه می‌گردند، گفت: با وارد مدار شدن تصفیه‌خانه جدید شهر مهاباد، تصمیم گرفته شد از تصفیه‌خانه قدیم آن برای سامانه‌های آب شرب روستایی استفاده شود.
نالوسی ظرفیت تصفیه‌خانه قدیم را عالی توصیف کرد و افزود: این تصفیه‌خانه ظرفیت آنرا دارد که 600 متر مکعب آب را در ثانیه تصفیه نماید، در صورتی که میزان مورد استفاده روستاییان تحت پوشش 130 متر مکعب در ثانیه خواهد بود و طبق مطالعات انجام شده این تصفیه‌خانه تا 20 سال آینده جوابگوی نیاز تأمین آب روستاییان خواهد بود.
وی اضافه کرد: طرح مطالعات آبرسانی به 141 روستای بخش مرکزی و خلیفان از طریق تصفیه‌خانه قدیمی مهاباد به اتمام رسیده است و استعلامات از شهرداری، منابع طبیعی، راه و حمل و نقل جاده‌ای در دست اقدام هستند، پیمانکار فعال است و 3 هزار متر لوله در حال حاضر آماده است که به محض دریافت نتیجه استعلامات، عملیات انتقال آب شروع خواهد شد.
اعتبار اختصاص یافته برای این پروژه بالغ بر 300 میلیارد تومان از محل اعتبارات ملی است. پروژه به گونه‌ای طراحی شده که به محض اینکه خط لوله به هر کدام از روستاهای شامل طرح برسد، به خط انتقال وصل و مورد بهرەبرداری خواهد بود.
**مشکل آب در بخش منگور شرقی به قوت خود باقیست
رییس آب و فاضلاب روستايی مهاباد بیان کرد: با توجه به توپوگرافی منطقه، انتقال آب به بخش عمده‌ای از روستاهای بخش خلیفان (53 روستا) که به منگور شرقی شناخته می‌شود دشوار است، لذا در حال حاضر اجرای خط انتقال این منطقه با توجه به هزینه‌های اقتصادی و فنی آن بسیار سخت است.
نالوسی در پاسخ به این سوال که چرا آب و فاضلاب روستایی حتی در سال‌های قبل هم نتوانسته کاری برای روستاهای این منطقه انجام دهد گفت: اصلی‌ترین دلیل این است که نتوانسته‌ایم منشا پایداری برای آب روستاییان این منطقه پیدا کنیم، توپوگرافی منطقه خلیفان به نحوی است که آبها اکثرا سطحی هستند، کشاورزان حق دسترسی به چشمه‌ها را نداده و همکاری لازم با آب و فاضلاب روستایی در جهت شناسایی و آزادسازی جشمه‌ها صورت نگرفته است. لذا تا زمانیکه مردم رغبتی نداشته باشد و منشا معرفی ننمایند، بهره‌مندی از آب شرب سخت خواهد بود.
**روستاهای بالا دست سد در اولویت دفع فاضلاب
کمال حسنی نالوسی در خصوص سیستم دفع فاضلاب روستایی گفت: به دلیل گرفتاری‌هایی که در بحث آب وجود دارد، وزارت نیرو هنوز به این مقوله ورود پیدا نکرده است، چرا که اولویت بر آب آشامیدنی روستاهاست.
وی افزود: اگر اعتباری برای دفع فاضلاب روستایی در نظر گرفته شود اولویت ما روستاهای بالادست سد مهاباد خواهد بود، چرا که نقشه‌ آنها از سال 96 آماده ‌می‌باشد. 
در استان آذربایجان غربی سه تصفیه خانه فاضلاب روستایی وجود دارد که تصفیه‌خانه گو‌ک‌تپه یکی از آنهاست و 98 درصد جمعیت گوک تپه را تحت پوشش قرار داده است.