تاریخ: ۱۳۹۸/۲/۱۷
سی هزار حاشیه نشین محله اسلام آباد ارومیه یک متر فضای سبز ندارند

در کلان‌شهر ارومیه، مناطقی تحت عنوان سکونتگاه‌های غیررسمی مانند اسلام‌آباد وجود دارد که نه تنها شهربازی یا خانه بازی ندارد بلکه حتی یک متر پارک یا فضای سبزی هم ندارد تا کودکان پرتعداد این محله بتوانند ساعاتی را در آنجا کودکی کنند.

به گزارش پایگاه خبری هاژه به نقل از خبرگزاری تسنیم از ارومیه، با افزایش جمعیت و تراکم شهرنشینی تقاضا برای ساخت و ساز ساختمان افزایش یافته است و بدیهی است که این امر می‌تواند به نادیده شدن اهمیت فضای سبز بیانجامد در این میان کشور ما با سرانه فضای سبز 11.8 مترمربع از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست و کمبود فضای سبز در بسیاری از شهرهای احساس می‌شود

بنابر اعلام مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان آذربایجان غربی سرانه فضای سبز این استان 1300 مترمربع از میانگین کشوری کمتر است، این کمبود سرانه متوجه کلان‌شهر ارومیه نیز هست بطوریکه سرانه اکولوژیک این شهرستان با استانداردهای جهانی فاصله زیادی دارد.

 

سرانه فضای سبز ارومیه کمتر از میانگین کشوری است

 به گفته علی شایگان رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری ارومیه، سرانه اکولوژیک فضای سبز شهری ارومیه 11.5 مترمربع به ازای هر نفر است این در حالی است که بر اساس استانداردها حداقل سرانه اکولوژیک فضای سبز در کلان‌شهرها 15 متر مربع است، بنابراین تقاضا برای افزایش فضای سبز در سطح شهر نمی‌تواند آن‌چنان نتیجه‌بخش باشد و به نیاز تمام شهروندان از اقصی نقاط این شهرستان پاسخ دهد.

 

از طرفی کمبود پارک و فضای سبز به خصوص در مناطق حاشیه‌نشین که تعداد کودکان نسبت به سایر مناطق هم بیشتر است نیاز مبرمی به حل این مسئله دارد، این کودکان که تنها دل‌خوشی آنها بازی با هم سن و سالان خود است متأسفانه مکان مناسبی برای رفع هیجانات کودکانه و رفع نیازهای طبیعی خود را ندارند.

 

 بسیاری از مناطق شهرستان ارومیه فضای سبز ندارد و جمعیت  متراکم هسته مرکزی این شهر از نعمت فضای سبز در محل زندگی خودشان بی‌بهره‌اند.

 

شبیه این مناطق را در محله بزرگ 30 هزار نفری اسلام‌آباد می‌توان دید، کمبود فضای سبز در محله اسلام آباد ارومیه به طور بارز و محسوسی آثار و تبعات خود را نشان می‌دهد.

 

«زمین‌های قولنامه‌ای» مانع ایجاد فضای سبز اسلام آباد

رئیس کمیسیون نظارت شورای شهر ارومیه در این باره به خبرنگار تسنیم گفت: در منطقه اسلام‌آباد بسیاری از مردم زمین‌های قولنامه‌ای دارند و با اتکا به این قولنامه‌ها اقدام به ساخت‌وساز می‌کنند  به همین خاطر تا زمانی که مشکل مالکیت این زمین‌ها حل نشود نمی‌توان ساختار و شکل طرح تفصیلی را عوض کرد.

عبدالرحمن نقشین افزود: مناطق اسلام‌آباد، کشتارگاه و بادکی در بافت روستایی بوده بنابراین از پیش زمینی برای فضای سبز وسالن ورزشی و فرهنگسرای این مناطق در نظر گرفته نشده است.

نقشین وجود فضای سبز در این منطقه را مهم شمرد و اظهار داشت: اعتبارات لازم از سوی شهرداری برای این امر در نظر گرفته شده است و در حال حاضر منتظر زمین مناسب هستیم یک یا دو مورد زمین مناسب برای این امر یافتیم اما شهرداری پول نداشت بنابراین صاحب زمین‌های مد نظر نیز از پذیرش زمین معوض خودداری کرد.

 

ضرورت ایجاد فضای سبز در همه سکونتگاه های غیررسمی ارومیه

 

خبرنگار تسنیم  با  اهالی این محل همراه شد تا نظرات آنان را به عنوان کسانی که سال‌هاست در این شهر زندگی می‌کنند به گوش مسئولین برساند!

علی شیخی دانشجوی گردشگری در این باره می‌گوید: فضای سبز کلان‌شهر ارومیه نسبت به سایر شهرها کم است و این کمبود  خود را در خیابان‌ها و میادین اصلی شهر نشان می‌دهد، وجود فضای سبز در محل زندگی‌ام آرزویی است که از بچگی همراه با من بزرگ شده است!

بچه‌های منطقه کشتارگاه ارومیه در حسرت یک زمین بازی

فقدان امکانات بهداشتی و نیازهای اولیه زندگی در منطقه کشتارگاه ارومیه به

محمودی از کسبه‌های اهل اسلام آباد با گله از عدم نظارت بر مشکلات این منطقه حاشیه‌نشین می‌گوید: وجود و وسعت فضاهای سبز بیشتر در مناطق بالا شهر به چشم می‌خورد این را به‌وضوح می‌توان از نوع گل‌کاری‌های متنوع و روشنایی‌های کافی دریافت، اما ضرورت و اهمیت وجود فضاهای سبز مناطق پایین شهر چه می‌شود؟

 

یکی از طلاب مسجد فاروق اعظم در این محله می‌گوید:  تا آنجایی که با ما در میان می‌گذارند زمین‌های متعددی برای ایجاد فضای سبز در نظر گرفته شده ولی متأسفانه تاکنون به توافق شهرداری و صاحب زمین نینجامیده است.

این طلبه خاطرنشان می‌کند:  باغ خشکیده و بدون محصولی که کانون و محل تجمع معتادین و متکدیان شده و جز این کارایی ندارد از نظر اهالی مناسب‌ترین زمین برای ایجاد فضای سبز در  این محله است البته به شرطی که مسئولین ذیربط و صاحب این باغ باهم به توافق برسند.

خانم منکری که بیماری قلبی دارد می‌گوید: بدلیل نبود فضای سبز مجبور هر روز صبح علی‌الطلوع به همراه همسایگان برای ورزش به پارک محله مجاور که در محله جاده انهر است بروم در حالیکه انتظار این است فضای سبز مناسبی در این منطقه پر جمعیت وجود داشته باشد اما نیست و نه اقدامی برای ایجاد آن شده است. 

اسلام‌آباد، کشتارگاه، الواج و دیگر محلات شبیه اینها، بعضاً برگ برنده برخی از کاندیداها در دوران انتخابات هستند، مسئولین در ایام انتخابات و گاهی چند ماه قبل‌تر به میان این مردم رفته و به آنها وعده‌هایی می‌دهند تا سبد رأیشان را پر کنند، ایجاد فضای سبز یکی از این وعده‌هاست که تا به امروز تحقق نیافته است.

 منبع: تسنیم آذربایجان غربی