تاریخ: ۱۳۹۸/۲/۱۶
بهترین راه جلوگیری از تشنگی در ماه رمضان

با نزدیکی ماه رمضان و همزمانی آن با روز‌های گرم بیش از آنکه گرسنگی برای روزه داران سخت باشد پیدا کردن راه حلی برای تحمل تشنگی بیشتر اهمیت پیدا میکند که در این گزارش پیشنهاد‌های مفیدی را برای آن میتوانید بخوانید.

شمارش معکوس آغاز ماه پر برکت رمضان شروع شده است و در کنار آمادگی‌های روحی و معنوی روزه داران باید به لحاظ جسمی نیز از آمادگی مطلوبی برخوردار باشند.

 
 
تحمل تشنگی در روز‌های طولانی و گرم این روز‌ها قطعا یکی از دغدغه‌های روزه داران خواهد بود که ما سعی می‌کنیم در این گزارش راه حل‌های مفیدی را به شما آموزش دهیم.
آب، بهترین نوشیدنی گوارا در ماه رمضان
آب بهترین نوع نوشیدنی است و جایگزینی برای آن وجود ندارد، به گونه‌ای که کارشناسان تغذیه به افراد توصیه می‌کنند روزانه به میزان یک لیتر و نیم آب بنوشند؛ بنابراین بهتر است روزه دارن در فاصله میان افطار تا سحر به اندازه کافی آب و مایعات مصرف کنند تا کمبود آب بدن آن‌ها جبران شود. همچنین به افراد توصیه می‌شود تا به آب آشامیدنی خود برخی از عناصر سالم نظیر برگ‌های نعناع، زنجبیل رنده شده و یا لیموی برش داده شده را اضافه کنند.
 
آب میوه بهترین راهکار‌ها برای مبارزه با تشنگی در ماه رمضان
یکی از بهترین راهکار‌ها برای مبارزه با تشنگی در ماه رمضان مصرف انواع مایعات به ویژه مایعاتی که آب بدن را تامی می‌کنند و همچنین آب میوه‌های طبیعی است که حاوی مواد معدنی می‌باشند. حال از آنجا که آب میوه‌های غیر طبیعی برای سلامت افراد مضر بوده و باعث ایجاد آلرژی می‌شود، به روزه داران توصیه می‌شود در فاصله افطار تا سحر حتی الامکان از مصرف این نوشیدنی‌ها که دارای رنگ‌های مصنوعی و مقادیر زیاد شکر است، خودداری کرده و سبزی‌ها و میوه‌های تازه را جایگزین آن‌ها کنند.
میوه‌ها و سبزیجات تازه را فراموش نکنید
میوه‌ها و سبزیجات تازه دارای مقادیر قابل توجهی آب و فیبر است که برای مدت زمان طولانی در روده‌ها باقی می‌مانند؛ بنابراین به افراد روزه دار توصیه می‌شود هنگام شب و در وعده‌های غذایی پیش از سحر به مقدار کافی میوه و سبزی مصرف کنند تا از تشنگی آن‌ها در طول روز جلوگیری شود. به گفته کارشناسان تغذیه خیار یکی از محبوب‌ترین میوه‌ها و سبزیجات محسوب می‌شود که دارای طبع سرد و خنک است و راهی موثر برای مبارزه با تشنگی در ماه رمضان است. همچنین این میوه مفید دارای الیاف سلولزی مغذی است که در فرایند هضم مواد غذایی را آسان‌تر کرده و به اخراج مواد سمی و پاک کردن روده‌ها کمک می‌کند.
 
مواد غذایی که ماه رمضان شما تشنه‌تر می‌کنند
 
*نمک
یکی از مواد غذایی که نیاز بدن برای نوشیدن آب را افزایش می‌دهد نمک است؛ بنابراین به روزه دارای توصیه می‌شود از مصرف مقدار زیاد نمک در غذا‌های خود خودداری کرده و به جای مصرف زیاد نمک در سالاد، با اضافه کردن لیموی تازه طعم و مزه آن را افزایش دهند.
 
*ادویه جات
غذا‌هایی که دارای مقادیر زیاد نمک و فلفل و یا ادویه‌های دیگر است، نیاز بدن را برای نوشیدن آب افزایش می‌دهد. این در حالی است که هنگام خوردن غذا‌های پر ادویه آب موجود در دهان، حلق و معده افراد جذب شده و باعث کم آبی بدن می‌شود؛ بنابراین به روزه دارن توصیه می‌شود از مصرف غذا‌های پر ادویه و تند به وی‍ژه در وعده سحر خودداری کنند.
 
*محرک‌ها
بهتر است روزه داران مصرف محرک‌های کافئین دار نظیر چای و قهوه که باعث افزایش فعالیت کلیه‌ها می‌شود را کاهش دهند. همچنین افراد روزه دار باید توجه داشته باشند که این نوشیدنی‌ها به هیچ وجه جای مصرف آب را نمی‌گیرد و طبیعت گرم آن‌ها نیز به افراد اجازه نمی‌دهد تا مقادیر زیادی از آن‌ها را مصرف کرده و کم آبی بدن خود را جبران کنند.
 
*نوشیدنی‌های مناسب برای سحری
سحر زمانی است که باید بدن را آمده برای ۱۷ ساعت روزه داری کنید به همین علت باید از بهترین و مقوی‌ترین مواد غذایی و البته نوشیدنی‌های مناسب استفاده کنید تا در طول روز به هیچ عنوان تشنه یا گشنه نشوید. آب همیشه به عنوان بهترین نوشیدنی درهر زمانی شناخته میشود و در هنگام سحر نیز سعی کنید بیشترآب استفاده کنید. البته دقت داشته باشید که آبی که می‌نوشید نباید خیلی خنک یا گرم باشد و آبی با دمای اتاق برای رفع تشنگی بهترین گزینه است. برای آنکه در طول روز از تشنگی فرار کنید، میتوانید چند قطره لیموترش در آب خود بچکانید. این محلول معجز‌ه  ای برای روز‌های گرم تابستان و فرار از تشنگی در هنگام روزه داری است.
یکی از بهترین جایگزین‌های آب برای افرادی که در طول روز بسیارتشنه می‌شوند عرق کاسنی است. اگر در طول روز تشنه می‌شویدمی توانید هنگام سحر به جای آب از عرق کاسنی استفاده کنید.
در کنار نوشیدنی‌های مناسب برخی از نوشیدنی‌های نیزممنوعه هستند و باید از مصرف کردن آن‌ها جدا پرهیز کنید.
یکی از نوشیدنی‌های ممنوعه هنگام سحر چای پر رنگ است که باعث می‌شود آب بدن در طول روز کاسته شده و تشنگی به سراغ روزه دار آید نوشیدنی‌های مخصوص افطار پس از ۱۷ ساعت عبادت و روزه داری، افطار زمانی است که باید قوای از دست رفته بدن را به آن بازگردانید به همین علت استفاده از نوشیدنی های مقوی و سرشار از ویتامین لازم است. البته دقت داشته باشید شمامی توانید از این نوشیدنی‌ها در زمانی بین افطار تا سحراستفاده کنید.
 
سعی کنید همیشه روزه خود را با یک نوشیدنی افطار کنید وبهترین گزینه‌ها برای باز کردن روزه چای، شیر گرم و آب جوش هستند. مایعات سریعا قوای بدن را به آن باز می‌گردانند همچنین دستگاه گوارش را آماده برای دریافت مواد غذایی می‌کنند. به هیچ عنوان از نوشیدنی‌های سرد و تگرگی استفاده نکنید. تحقیقات پزشکی حاکی از آن است که نوشیدنی‌های سرد بعد از مدت طولانی که هیچ چیزی نخورده اید می‌توانند دستگاه گوارش و اندام‌های داخلی بدن را دچار مشکلات گوناگون کنند.
برای زمان میان افطار و سحر از آب میوه‌های طبیعی استفاده کنید تا هم عطش شما برطرف شود و هم ویتامین‌های لازم واردبدن شوند.
استفاده از آب هندوانه بهترین گزینه برای روزه دارانی است که احساس تشنگی آن‌ها بعد از افطار همچنان باقی مانده است. سعی کنید در طول ماه مبارک رمضان نوشابه و تمامی نوشیدنی‌های گاز دار را فراموش کنید. این نوشیدنی‌های نیاز به معده ای فعال برای هضم شدن دارند، اما زمانی که معده شما به خاطر روزه داری کم کار شده دیگر توانی برای هضم نوشابه باقی نمی‌ماند.
فاصله بین افطار تا سحر بهترین زمان برای جبران آب بدن
چای به علت داشتن مواد آنتی اکسیدان و ضد سرطان برای بدن مفید است، اما چای به علت مدر بودن باعث می‌شود مقداربیشتری از آب بدن دفع شود. هنگام افطار بهتر است که از شیر ولرم همراه با مواد دارای قند طبیعی مانند خرما، عسل یا انگورشیرین استفاده شود چرا که این مواد شیرین افزون بر تنظیم قندخون، خاصیت سم زدایی نیز دارند. یکی از راه‌های مقابله باتشنگی در ماه مبارک رمضان مصرف میوه و سبزی فراوان است که افزون بر مقاومت بیشتر در مقابل تشنگی، به علت داشتن فیبر، سرعت حرکت مواد غذایی را کاهش داده و سبب می‌شود احساس گرسنگی نیز دیرتر فعال شود. مصرف میوه و سبزی سبب رفع مشکل یبوست نیز می‌شود. سبزی‌ها مانند کاهو، خیار، کرفس وسبزی خوردن، چون آب را در خود نگه می‌دارند، زمینه ساز استمرار و تداوم آبرسانی به بدن می‌شوند و مصرف سالاد کاهو به خصوص در وعده سحر توصیه می‌شود.
 
پرهیز از نوشیدن آب یخ در ماه رمضان
زمانی که آب خنک همراه با یخ مصرف می‌شود، چون دمای بدن رابرای مدت کوتاهی پائین می‌آورد، باعث رفع عطش در درازمدت نمی شود. هنگام افطار باید از نوشیدن آب یخ به طور ناگهانی پرهیز کرد همچنین در وعده افطار نیز از نوشیدنی‌های ولرم استفاده کرد.
 
رفع تشنگی با نوشیدنی‌های سنتی
*شربت آبلیمو
شربت آبلیمو کم شیرین سبب ترشح بزاق شده و احساس تشنگیرا در روزه داران برطرف می‌کند.
*شربت خاکشیر و تخم شربتی
شربت خاکشیر و تخم شربتی خنک کننده و ضد عطش هستند و می توانند آب را درون دانه‌های خود نگه دارند و به تدریج آن را به بدن برسانند. در نتیجه نیاز بدن را به مدت طولانی‌تر نسبت به آب تامین می‌کند. بهتر است آن‌ها را بدون شکر یا با شکر کم مصرفکرد.
*کاسنی 
در عرقیات سنتی، فقط کاسنی خاصیت خنک کنندگی بدن را دارد، از این رو پیشنهاد می‌شود نوشیدنی‌هایی مانند خاکشیر را باکمی کاسنی و گلاب مخلوط و سپس استفاده کرد.
*شربت سکنجبین
شربت سکنجبین به تنهایی یا با اضافه کردن سکنجبین به خاکشیر نیز می‌تواند به رفع عطش کمک کند و بهتر است این ترکیب را تهیه و برای کاهش تشنگی آن را نوشید.
*دم کرده نعناع
دم کرده برگ خشک نعناع و یا مخلوط آن با عسل بین افطار تا سحر موجب رفع تشنگی خواهد شد. تهیه و مصرف شربت نعناع نیز در رفع تشنگی بسیار مفید است. برای تهیه آن باید از شربت پایه استفاده کرد. جوشاندن شکر و آب به نسبت دوبه یک و افزودن مقداری عرق نعناع و آب لیمو ترش که باید به صورت خنک مصرف شود. این شربت نیز به میزان زیادی از عطش جلوگیری می‌کند.
*دم کرده لیمو عمانی با گل گاو زبان و نبات
دم کرده لیمو عمانی با گل گاو زبان و نبات نیز می‌تواند علاوه بررفع تشنگی، باعث آرامش و خواب مناسب در شب شود. ** شربت تمبر هندی با عسل خیس کردن تمبر هندی و صاف کردن آن وسپس مخلوط آن با عسل و تهیه شربت، نوشیدنی مفیدی برای رفعیبوست در ماه رمضان محسوب می‌شود.
 
*مخلوط زردآلوی تازه همراه با عسل
مخلوط زرد آلوی تازه همراه عسل نیز مناسب جهت رفع عطش و سنگینی معده است.
 
چند پیشنهاد مفید برای رفع تشنگی در ماه رمضان
۱- به روزه داران توصیه می‌شود برای پیشگیری از کاهش شدید آب بدن تنها در صورت ضرورت از منزل خارج شوند. در طول روز از نور خورشید فاصله بگیرید و حتی‌الامکان در مناطق سایه‌دار و خنک بایستید. در صورت امکان از پوشش کلاه استفاده کنید و فعالیت‌های بدنی را کاهش دهید.
۲- با فاصله یک ساعت بعد از افطار سعی کنید ۸ لیوان آب و مایعات خنک را به مرور تا هنگام خواب بنوشید و حتی‌الامکان از نوشیدن چای، قهوه و نوشابه‌ها، به‌دلیل دارا بودن سطح بالایی از کافئین و شکر خودداری کنید چرا که این مایعات باعث از دست رفتن سریع‌تر آب بدن می‌شوند. دقت داشته باشید که نوشیدن آب زیاد در هنگام سحر تأثیری در پیشگیری از تشنگی ندارد، زیرا در صورت نوشیدن آب بیش از حد نیاز، بدن آب اضافی را دفع می‌کند. پس، آب مورد نیاز بدن باید در فاصله میان افطار تا سحر به تدریج و از طریق مصرف آب و میوه‌های آب‌دار تامین شود.
۳- برخی مواد غذایی و شیرینی‌های مصنوعی مانند زولبیا و بامیه، غلظت مایعات بدن را افزایش می‌دهند و در نتیجه روزه‌دار احساس تشنگی می‌کند. توصیه می‌شود برای پیشگیری از افزایش غلظت مایعات بدن از قند‌های گیاهی مانند خرما به جای زولبیا و بامیه استفاده شود.
۴- از میوه‌هایی، چون زردآلو و هلو استفاده کنید، چرا که این میوه‌ها به‌طور چشمگیری در کاهش درد و ناراحتی ناشی از اسید معده کمک می‌کنند و تا حدودی مواد معدنی از دست رفته ناشی از تعریق را جبران خواهند کرد.
۵- جایگزین مواد مغذی از دست رفته از طریق نوشیدن آب‌میوه‌ها و مصرف سبزیجات و میوه‌های آبکی بسیار مفید است. میوه‌هایی، چون مرکبات و توت فرنگی که می‌توانند علاوه‌ بر آب، مواد ضروری، چون کلسیم و فیبر، آهن، پتاسیم و دیگر مواد معدنی و همچنین ویتامین‌های c، b. ۱ و b. ۲ را تامین کنند. میوه‌های آب‌دار مانند هندوانه و خربزه نیز نقش مهمی در تامین مایعات بدن دارند و توصیه می‌شود در فاصله افطار و سحر این میوه‌ها مصرف شوند و دیگر اینکه مصرف لیموترش نیز در پیشگیری از تشنگی و گرمازدگی موثر است.
۶- خوردن چای مخصوصا چای پر رنگ، برای رفع تشنگی پس از سحری اشتباه است. افراد دقت کنند که این باور که چای پس از سحری می‌تواند باعث رفع تشنگی شود درست نیست، زیرا چای دفع مکرر مثانه را در بر دارد.
فشار خونی‌ها مراقب باشند
همه باید توجه خاصی به موضوع کم‌آبی بدن داشته باشند، اما این مساله برای بعضی از افراد مانند کسانی که دچار پرفشاری خون هستند، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. یکی از پزشکان در این باره می گوید: بیماران مبتلا به فشار خون بالا حتما باید با نظر پزشک روزه بگیرند، زیرا کم شدن آب بدن با خطر بالا رفتن فشار خون همراه است. بر همین اساس، وی توصیه می‌کند این بیماران در طول روز، چند بار فشار خون‌شان را کنترل کنند و فقط در صورتی که پزشک صلاح می‌داند، روزه بگیرند.