زورار احمدي دبير مهابادي از طرف سازمان تحقيقات فيزيک هسته اي اروپا، جهت شرکت در برنامه سالانه ي دبيران دبيرستان هاي سراسر جهان، به مرکز تحقيقات ذرات بنيادي اروپا (سرن) واقع در سوئيس به عنوان تنها نماينده ي ايران دعوت بە عمل آمده است. اين رویداد بهانه اي شد تا پايگاه خبري ـ تحلیلی هاژه مصاحبه اي را با اين دبير موفق ترتيب دهد.
ا
هاژه : آقاي احمدي ممنون از وقتي که در اختیار ما قرار دادید. در ابتدا خودتان را معرفي فرمایید.
زورار احمدي: به نام خدا من زورار احمدي متولد 1365 در مهاباد هستم. از سال 1387 به استخدام رسمي اداره ي آموزش و پرورش شهرستان مهاباد در آمده ام.
بنده دارنده ي مدرک کارشناسي در رشته ي فيزيک هسته ايي از دانشگاه اروميه هستم و مدرک کارشناسي ارشد را نيز در همين رشته و در همان دانشگاه به معدل ممتاز 19.58 به پايان رسانده ام.
هم اکنون که در محضر شما هستم دبير دبيرستان شاهد(شهید کاوە) مهاباد و مدرس پژوهشسراي دانش آموزي مهاباد می باشم.
هاژه: درباره ي کارهاي تحقيقاتي و مقالاتي خود توضيح دهيد.
زورار احمدي: من در دو کنفرانس داخلي شرکت کرده ام که در هر دوي آن ها مقالاتي ارائه داده ام يکي از مقالات بنده در کنفرانس پژوهشکده ي فيزيک کاربردي و چاره شناسي تبريز که يک کنفرانس بين المللي است، به چاپ رسيده است، مقاله ي ارائه شده در زمينه ي "برهمکنش ليزري و سطح گرافيني" بوده است.
همچنين در کنفرانس فيزيک ايران که در مشهد برگزار شد مقاله ي تخصصي تري را در همان زمينه ي قبلي يعني برهمکنش ليزري و سطح گرافيني ارائه دادم و به چاپ رسيد.
در رديف مقالات بين المللي هم يک مقاله در "ISI "در حدود يک ماه پيش ارائه شد و در مجله ي "international journal physics b". به چاپ رسيده است
هاژه: سرن چگونه مرکزی است؟
زورار احمدی: سرن بزرگترین آزمایشگاه جهان است که در ژنو سوئیس واقع شده است.
در یک جمله سرن، آزمایشگاه مختص فیزیک ذرات بنیادی است.
در ابتدا این مرکز با نام مرکز تحقیقات فیزک هسته ای اروپا بنا نهاده شد که به مرور زمان بعد از پیشرفت علم در زمینه ی فیزیک اتمی، تحقیقات فیزیک اتمی در این مرکز کمتر و در مقابل آن تحقیقات فیزیک ذرات بنیادی بیشتر شد.
هاژه: آیا تا بە حال این مرکز دستاورد و موفقیتی داشته است؟
بله در سال 2013 نوبل فیزیک به دلیل تحقیق علمی آقای پیتر هیگز در ضمینه ی کشف و آشکارسازی ذره ی هیگز، بە این مرکز اعطا شد.
لازم بە ذکر است که تمامی کارهای آزمایشگاهی مربوط به آشکارسازی و کشف این ذره در مرکز سرن انجام شده بود.
هاژه: چگونه به سرن دعوت شديد ؟
زورار احمدي: سرن يک برنامه ي سالانه براي آموزش فيزيک دارد. اين برنامه مختص دبيران رشته هايي که به تکنولوژي و فيزيک مرتبط ميشوند، است.
مي توان گفت همه ي دبيران فيزيک با اين برنامه آشنايي دارند و تعدادي زيادي از آنان براي دعوت به اين برنامه اقدام و تقاضانامه اي جهت حضور در اين برنامه به این مرکز ارسال ميکنند که تقاضانامه ی من با موافقت هیئت داوری همراه شد و بنده به این مرکز دعوت شدم.
هاژه: شرایط حضور در این مرکز چیست؟
زورار احمدی: موارد زیادی موجب پذیرفته شدن در این مرکز میشود که به چندی از آنان اشاره خواهم کرد.
یکی از شرایط مهم آن جوان بودن متقاضیان به دلیل سرمایه گذاری و بازدهی زمانی افرادی است. شرط دیگر حضور در این مرکز متقاضی باید دبیر این رشته در کشور خود باشد. همچنین رزومه و تعداد مقالات و کیفیت مقالات ارائه شده بسیار تاثیر گذار است .
هاژه: آیا تا به حال کسی از ایران به این مرکز دعوت شده است؟
زورار احمدی: بله. هر سال ایران حداکثر دو سهم دارد. در ایران از سال 2013 تا به حال 4 نفر به این مرکز دعوت شده اند که در سال 2014 از مهاباد آقای سلیمان معروفی یه این مرکز دعوت شده بودند.
هاژه: برنامه خاصی برای آینده و بخصوص حضور در این مراسم دارید؟
زورار احمدی: حوزه ی کاری من تا امروز فیزیک بنیادی نبوده است. حوزه ی کاری من به بخش تکنولوژیک آزمایشگاهی سرن بر می گردد (آشکارسازی مواد)
و اما برنامه ای که خودم دارم اولا می خواهم بیشتر وارد حوزه ی ذرات بنیادی شوم.
دوما می خواهم ارتباطی بین تخصص خود که فیزیک اتمی است با فیزیک بنیادی برقرار کنم و مهمتر از آن اطلاعات خویش را بالا برده و بتوانم ارتباطی پایدار و مستمر با دبیران نماینده کشورهای جهان در سرن برقرار کنم تا بتوانم از مشاهدات و تجربیات آنها استفاده و این مشاهدات را به کشور و شهرم انتقال دهم تا در این زمینه مثمر ثمر باشد. هم از این اطلاعات و تجربیات در کلاس درس استفاده شود یعنی در واقع می خواهم پل ارتباطی بین روش های تدریس و این اطلاعات برقرار کرده باشم.
هاژه : چه وقت به سوئیس اعزام خواهید شد؟
زورر احمدی: بامداد روز شنبه 12 ام تیر ماه عازم خواهم شد و به مدت 22 روز در آنجا به کار های علمی و تحقیقاتی مشغول خواهم شد.
هاژه: و اما سخن اخر شما
زورار احمدی: از تمامی کسانی که در این راه من را یاری داده اند تشکر میکنم به خصوص خانواده ام و به خصوص آقای سلیمان معروفی که در راه رسیدن به این مقطع به من کمک کرده اند.
هاژه: ممنون از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.
زورار احمدی: خسته نباشید. موفق باشید.