به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، در حالیکه محیط زیست کشور و منطقه هر روز در معرض نابودی و تهدید قرار دارد، حال نوبت به جنگلها رسیده و در روزهای گذشته دلالان و قاچاقچیان چوب بصورت بسیار گسترده و چشمگیر به جان جنگلهای منطقه غرب کشور و جنوب استان آذربایجان غربی افتادهاند به نحوی که عبور و مرور زیاد محمولههای چوب در سطح شهر مهاباد اعتراض فعالان حوزه محیط زیست و شهروندان را درپی داشته است.
رییس اداره منابع طبیعی شهرستان مهاباد نیز در همین رابطه از ممنوعیت هرگونه محموله چوب درختان در هر نقطه از شهرستان و محورهای مواصلاتی بدون مجوز منابع طبیعی خبر داد.
مجید پاتو در گفتگو با خبرنگار هاژه اظهار کرد: بدلیل توقف بهرهبرداری از جنگلهای شمال کشور، دلالان و قاچاقچیان چوب درختان به جنگلهای غرب کشور و این منطقه به جان جنگلها افتادهاند.
وی افزود: بدلیل موقعیت شاهراهی شهرستان مهاباد و قرارگیری در مسیر اتوبان تبریز، زنجان، تهران و ارومیه این محمولهها از طریق جادههای مواصلاتی مهاباد به شهرهای اطراف و کلانشهرها منتقل میشود لذا از تمامی مراکز صدور بارنامه خواسته میشود بدون مجوز منابع طبیعی اقدام به صدور بارنامه نکنند.
مجید پاتو تصریح کرد: با هماهنگیهای صورت گرفته با نیروی انتظامی، پایگاهها و پاسگاههای نظامی هر نوع محموله چوب در سطح شهرستان باید بازرسی و در صورت عدم مجوز توقیف شود.
رییس اداره منابع طبیعی شهرستان مهاباد در ادامه از توقیف محموله 10 تنی چوب در چند روز گذشته با همکاری نیروی انتظامی خبر داد و گفت: این محموله از سردشت بارگیری شده بود و در محورهای مواصلاتی شهرستان مهاباد توقیف شد. در این رابطه دو نفر دستگیر و به مراجع قضایی تحویل داده شدهاند.
وی افزود: در هفته گذشته نیز 2 محموله چوب درختان جنگلی و بید به وزن چهار تن که به صورت قاچاق در حال انتقال از این شهرستان بود، توقیف شد. در این زمینه 2 دستگاه خودرو توقیف شده و رانندگان آنها نیز دستگیر و متهمان این پرونده به منظور سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی معرفی شدند.
پاتو تصریح کرد: متأسفانه اغلب چوبهای قطع شده از درختان سالم بوده ولی دلالان و قاچاقچیان با شگرد قرار دادن چوب سالم در لایه زیرین بار خودرو و پوشاندن آنها با چوبهای غیرقابل مصرف سعی در گمراهی و اختفای جرم دارند.
وی با تأکید بر اینکه برابر قانون حمل هرگونه چوب باغی و جنگلی و طبیعی (خودرو) باید با نظارت منابع طبیعی صورت گیرد اظهار کرد: تقاضا میشود مراکز صدور بارنامه از صدور مجوز تردد بدون مجوز منابع طبیعی جدا خودداری کند و پلیس راه شهرستان نیز به محض رویت این محمولهها اقدام به بازرسی و در صورت نبود مجوز محموله را توقیف نماید.
این مقام مسئول ابراز امیدواری کرد با این روش حجم قاچاق چوب درختان به کمترین میزان خود برسد.
رییس اداره منابع طبیعی در ادامه اظهار کرد: امسال 50 تن محوله چوب در این شهرستان از گونههای جنگلی ممنوعالقطع گلابی وحشی، زالزالک، بلوط، گز و بید توقیف شده و از مردم طبیعت دوست، همیاران طبیعت، دهیاران، شوراهای اسلامی شهر و روستا خواسته میشود، برای مشارکت در حفاظت از منابع طبیعی، گزارش های خود را مبنی بر تخریب، تصرف و قطع غیرمجاز درختان را با شماره تلفن 1504 به یگان حفاظت منابع طبیعی اطلاع دهند.
دکتر مجید پاتو در پایان افزود: در شهرستان مهاباد بیش از 197 هزار هکتار مراتع روستایی و ییلاقی و 600 هکتار جنگل وجود دارد که جنگلهای مهاباد بیشتر در مناطق غربی و در روستاهای کاولان و کوران واقع شده است.
جنگلهای این شهرستان که جزو جنگلهای زاگرس شمالی بوده در طول بیش از 50 هزار سال گذشته تشکیل شده و به لحاظ محافظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی، توانایی های اکوتوریستی و ارزش های زندگی، دارای اهمیت زیادی است.