به گزارش پایگاه خبری هاژه، جلسه شورای حفاظت از منابع آب شهرستان مهاباد روز سه شنبه ۲۰ آذرماه با حضور فرماندار و تعدادی از مسئولان شهرستانی در محل فرمانداری مهاباد برگزار گردید.
حجم مخزن آب سد مهاباد هم اکنون ۷۰ میلیون متر مکعب است
جهینی مدیر امور آب مهاباد در ابتدای جلسه با ارائه آماری به بررسی وضعیت سد مهاباد پرداخت. وی اشاره کرد که حجم کنونی مخزن آب شهرستان مهاباد ۷۰ میلیون متر مکعب میباشد که این حجم پارسال در همین موقع ۶۴/۳ میلیون متر مکعب بوده است. جهینی میزان بارندگی در مهاباد را از ابتدای سال آبی امسال ۱۱۹/٨ میلی متر عنوان کرد که این بارندگی در مدت مشابه پارسال ۹۱/۶ میلیمتر بوده است.
مدیر امور آب مهاباد تعداد چاههای غیرمجاز موجود در شهرستان مهاباد را ۵۴۰۴ حلقه عنوان کرد که از این تعداد حدود ٨۵ حلقه از ابتدای امسال مسدود شدهاند و تعداد کل چاههای غیرمجاز مسدود شده تاکنون حدود ٥۱۳ حلقه بوده است.
وی در ادامە افزود میزان آب رها سازی شده از سد مهاباد برای احیای دریاچه ارومیه حدود ۴۰ میلیون متر مکعب بوده که ۱۲ میلیون متر مکعب در فازل اول و حدود ۲٨ میلیون متر مکعب در فاز اول صورت گرفته است.
پروندههای که دو سال پیش میبایست حکمشان اجرا میشد
مدیر امور آب شهرستان مهاباد اعلام داشت که در مورد تجاوزهایی که به حریم سد مهاباد صورت گرفته چهار پرونده موجود است که از دو سال پیش حکم قضایی آنها صادر شده اما دستهایی در کار بوده که مانع اجرای آنها شده است.
در ادامه وی با ابراز نگرانی شدید از تجاوزها به حریم سد مهاباد ابراز داشت که برای ۲۵ مورد دیگر از این تجاوزها نیز پرونده تشکیل شده است.
وی اظهار داشت مقدار آبی که از سد مهاباد برای استفاده زمینهای تغییر کاربری یافته به کشاورزی مصرف میشود حدود ۱۵ میلیون متر مکعب میباشد.
نحوه برخورد با متخلفان به نوعی معظل تبدیل شده است
پاتو رییس اداره منابع طبیعی شهرستان مهاباد در ادامه جلسه با انتقاد از نحوه برخورد با متخلفان و متجاوزین به منابع طبیعی اعلام داشت که پس از کش و قوسهای فراون برای تشکیل پرونده و معرفی به دادگاه هنگام اجرای حکم با تبدیل حبس به جریمههای نقدی پایین سبب میشود که بازدارندگی این برخوردها به حداقل خود برسد، وی همچنین در ارتباط با تخلفاتی که در اطراف و حاشیه شهر صورت میگیرد اعلام داشت که متولی و مسئول پیگیری اداره راه و شهرسازی شهرستان میباشد. وی در ادامه اعلام کرد که بیشتر متخلفین از افراد با نفوذ در دستگاهها بوده و کشاورزان عادی نیستند.
ما حق نداریم از حقابه کشاورزان ببخشیم
در این جلسه مهندس بابانزاده مدیر عامل کانون خبرگان کشاورزی استان آذربایجان غربی با انتقاد از زمان رهاسازی و عدم مدیریت کافی در برنامهریزی جهت کاهش محصولی همچون چغندر اعلام داشت که حقابه حق کشاورز و در مالکیت وی است و نمیتوان این حق را از وی گرفت.
پنجاه روستای مهاباد در معرض تهدید نمک دریاچه ارومیه
ایرج شجاعی فرماندار مهاباد در پایان جلسه در رابطه با بحث رهاسازی آب سد مهاباد اعلام داشت که این رهاسازی مربوط به تمام سدهای استان میباشد و اکوسیستم به همه ما ارتباط پیدا میکند طوری که اگر برای شهری در نزدیکی ما مشکل بی آبی بوجود آید مستقیما بر شهر ما نیز اثر گذار خواهد بود، همچنین هم اکنون پنجاه روستای مهاباد با خطرات نمک ناشی از خشک شدن دریاچه ارومیه دست و پنجه نرم میکنند و در بعضی موارد این خطرات تاثیرات خود را نیز گذاشته است که این رهاسازی آب هر چند به مقدار کم اما فعلا جلوی رخ دادن بحران برای این روستاها را گرفته است.
راه اندازی شعبه ویژه دادگاهها و تشکیل یگان حفاظت از حریم سد و رودخانهها
فرماندار مهاباد در ادامه با انتقاد از زمان بودن روند اجرای احکام برای متخلفان و متجاوزین به حریمها پیشنهاد کرد که در دادگاهها شعبه ویژهای تشکیل شود که به صورت اختصاصی تنها پروندههای مربوط به تجاوز و زمین خواری و موارد مشابه را بررسی کند تا این پروندهها با گذشت زمان به فراموشی سپرده نشوند وی همچنین بر لزوم تشکیل یگان حفاظت از طرف ادارات مربوطه تاکید کرد تا با برخوردهای قاطع و قبل از آنکه در زمینها درختی کاشته و یا ساخت و سازی صورت گیرد اقدام لازم انجام گرفته شده باشد.
فرماندار مهاباد در ادامه با اشاره به اینکه جنگ های آینده بر سر منابع آب خواهد بود اظهار داشت که با توجه به رشد جمعیت کشاورزان و محدودیت ظرفیت منابع آبی لازم است که برای کشاورزان و فرزندانشان در آینده به فکر معیشت جایگزین و اشتغال زایی بود تا بیشتر از این از به منابع آبی فشار نیاید.
دکتر ایرج شجاعی با اشاره به اینکه برخورد با زمین خواران و متخلفان همت جدی و مداوم میخواهد اعلام کرد چون عدهای بسیار با نفوذ و قدرتمند بوده و در قالبهای گوناگون همچون شرکت تعاونی فعالیت میکنند و حتی خود صاحب رسانه هستند.
شایان ذکر است در پایان این جلسه جهینی مدیر امور آب شهرستان مهاباد در گفتگو در خبرنگار هاژه و در پاسخ این سوال که چرا از تمام سدهای استان رهاسازی آب صورت نمیگیرد و مسئول تصمیم گیری در خصوص رهاسازی آب چه ارگانی است اعلام داشت که دستور رهاسازی آب سدها را به صورت مستقیم مدیریت منابع آب ایران و معاونت ریاست جمهوری صادر میکنند و تعیین میزان رهاسازی برای هر سد توسط مدیریت منابع آب استان صورت می گیرد و رهاسازی برای سدها به ترتیب و دورهای خواهد بود به عنوان مثال در دور اول رهاسازی آب در سدهای مهاباد، زولا و شهرچای صورت گرفت و دور بعد بقیه سدها را شامل خواهد شد.