تاریخ: ۱۳۹۷/۸/۲۳
با اندیشە‌های هەژار می‌توان آزادی، عدالت و صلح به ارمغان آورد

روز چهارشنبه ۲۳ آبان ماه، دومین همایش منطقه‌ای در مهاباد به همت انجمن ادبی و به منظور بررسی آثار و شخصیت فرهنگی، ادبی، سیاسی عبدالرحمن شرفکندی "هەژار" با حضور گسترده شاعران، نویسندگان، ادیبان و علاقه‌مندان در تالار وحدت مهاباد آغاز گردید.

افتتاحییە‌ی این همایش با سخنرانی و خیرمقدم قادر مرادی رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مهاباد همراه بود، سپس سالار پورمند به عنوان دبیر اجرایی همایش استاد هەژار، پیام انجمن ادبی را قرائت نمود. وی ضمن اشاره‌ای کوتاه به فعالیت‌ها و اهداف انجمن گفت: از هم اکنون مژده برگزاری سومین همایش و این بار با محوریت یکی از مفاخر را از این تریبون اعلام می‌نماییم.

معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان مهاباد با بیان اینکە سخن گفتن از بزرگمردی چون استاد هه‌ژار سخت است، گفت: ایشان عالمی جامع الشرایط هستند که با تمام لهجه‌های زبان کوردی و اصول و متون آن آشنا بودند.

ایرج شجاعی افزود: ما مردمانی هستیم که کمتر به بزرگان خود پرداختەایم، لذا وظیفه ماست این ستارگان را به همه جهانیان بشناسانیم، چرا که با اندیشه‌های کسانی چون هه‌ژار می‌توان آزادی، عدالت و صلح به ارمغان آورد.

حجت‌الاسلام‌ و‌ المسلمین ناصر خدایاری مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی در این همایش با ارائه مقاله‌ای به زوایای گوناگون زندگی عبدالرحمن شرفکندی پرداخت و وی را مبارزی آزادیخواه توصیف نمود که با روحیه عدالت‌خواهی تمام عمر خویش را صرف خدمت به بشریت نموده است.

نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی سخن گفتن از هه‌ژار را لازمه شناخت علمی و آکادمیک از آثار ایشان عنوان نمود و افزود: ماموستا هەژار هیچگاه برای نان شعر نسرود، بلکه درونمایە اشعار ایشان همواره عشق به کوردستان بودە است.

جلال محمودزاده گفت: "چێشتی مجێور" اگرچه سرگذشت استاد هه‌ژار است ولی به جرائت می‌توان گفت این کتاب سرگذشت تاریخ پر فراز و نشیب ملت کورد نیز به شمار می‌رود.

ماموستا عبدالسلام امامی، امام جمعە مهاباد از دیگر سخنرانان این همایش اظهار کرد: استاد هە‌ژار تا زمانی که چشم از جهان فرو بست همواره در راه خدمت به فرهنگ و ادبیات کوردی گام برداشت.

در بخش دوم مراسم ابراهیم مرادی با ارائه مقاله‌ای به بررسی لغت شناسی زبان شعری در رباعیات خیام ترجمه استاد هه‌ژار پرداخت.

سپس پنل علمی همایش با حضور احمد احمدیان و عادل محمدی و رضا شجیعی برگزار شد که در این پنل محوریت بحث بر زبان و فرهنگ بود.

قبل از قرائت بخش دوم مقالات استاد عزیز شاهرخ به اجرای یکی از آثار استاد هه‌ژار با نام "هەڵۆ" پرداخت.

سپس احمد غلامی مقاله‌ای با عنوان فرهنگ لغات به مثابه ناخودآگاه سیاسی یک ملت ارائە نمود.

یونس رضایی ضمن اشاره به اشعار استاد هه‌ژار گفت: شخصیت هه‌ژار قادر به خلق اثری نوستالژیک است به نام "به‌ره‌و موکریان".

وی ضمن بیان انواع نوستالژی، نوستالژی سیاسی و اجتماعی هه‌ژار را نوعی بازگشت به پیشینه‌ای دانست که بر اساس باورهایش ساخته شده‌اند.

رضایی شاعر نوپرداز کورد، شعر بە‌رەو موکریان هه‌ژار را کلاژی از خاطرات یک شخصیت، عشق انسان کورد، آداب و رسوم، سیاست ورزی و هویت یک ملت عنوان نمود و گفت: مجموعە این خاطرات کوتاه در این شعر ترسیم کننده تابلو بزرگی‌ست که چه بسا معنای آن از خاطرات جزئی بیشتر است و آن چیزی‌ست که ما آن را "کورد بودن" می‌نامیم.

مراسم روز اول با رونمایی از تمبر عبدالرحمن شرفکندی "هەژار" طراحی مهرداد رامیدی نیا پایان یافت و روز دوم مراسم نیز فردا پنج شنبه در دو نوبت صبح و عصر خواهد بود.