تاریخ: ۱۳۹۷/۵/۲۵
سازمان‌های مردم نهاد و ضرورت توجه بە آنان
امید کاکەرشی

سازمان های مردم نهاد (سمن) یا (NGO) سازمان های داوطلبانه، غیردولتی، غیرانتفاعی، عام‌المنفعه و خیرخواهانه، مطابق اساسنامه مشخص در حوزه های خاص به فعالیت مشغول‌اند و ویژگی مهم آنها غیر سیاسی بودن است. سمن ها تحت عنوان شخصیت حقوقی سازمان خود، حق انتخاب فعالیت سیاسی ندارند. خیرخواهانه بودنشان به این معناست که هدف از تشکیل این سازمان ها کسب درآمد اقتصادی نیست و اگر درآمدی به دست آورند باید در راستای اهداف خیرخواهانه عمومی یا حل مشکلی از اجتماع که در اساسنامه قید شده است، هزینه کنند. موضوع فعالیت سمن‌ها متنوع است، ازجمله خیریه، ارائە راهکار برای رفع آسیب‌های اجتماعی، زیست محیطی، آبادانی، بهبود وضعیت فرهنگی جامعه، زنان، کودکان، حمایتی، توسعه و… معرفی می‌کنند.

یکی از عوامل اندازەگیری سرمایه اجتماعی، میزان و کیفیت فعالیت سازمان‌های مردمی است.

در ایران، سمن ها نسبتا نوپا بوده و مراحل ابتدایی رشد و بلوغ خود را طی می کنند. با وجود این، در آیین نامه ها و قوانین کشور اهمیت خاصی به توانمندسازی سمن ها و لزوم بهره‌گیری از نقش موثر و قابلیت های آن ها مبذول شده است

بنابراین ضروری است که هم سازمان های مردم نهاد در پویایی، بالندگی و مدیریت مناسب و ارائه خدمات مطلوب به همنوعان بکوشند و هم دولت و مسئولین در این مسیر به آنها مساعدت کنند. سازمان مردم نهاد از آنجا که بر پایه ارزش بنیادین «ایثار» و خدمت رسانی به سایر انسانها بر اساس اصل عدم انتفاع شکل گرفته است می‌تواند در کنار نظام سیاسی، محقق کننده این اهداف باشد.

لذا در همین راستا سازمان های مردم نهاد مهاباد در زمینه‌های مختلف خیریه، نیکوکاری، فرهنگی، درمانی، زیست محیطی، اجتماعی، ورزشی، کمک به محرومین و غیره فعالیت دارند. این سازمان ها که ریشه آن به حس نوع دوستی به مردم برمی‌گردد به حمدالله توانسته اند تا حد زیادی از توان و مشارکت خیرین و افراد توانمند در رفع کمبودها و مسائل و مشکلات فوق اقدام نماید..

 در پایان امید است که شاهد نقش سازمان های مردم نهاد در توسعه همه جانبه کشورمان باشیم.