به گزارش پایگاه خبری هاژه روز یکشنبه مورخه 14 تیرماه جلسه حفاظت از منابع آب با محوریت "سد مهاباد" و "آب کشاورزی" در سالن جلسات فرمانداری مهاباد تشکیل گردید.
معاون استاندار و فرماندار ویژه مهاباد اظهار کرد: سد مهاباد بدلیل تامین آب شرب جمعیت 170هزار نفر شهر و 143 روستا دارای اهمیت ویژه است و به منظور حفاظت و بالا بردن استانداردها 5 میلیارد تومان برای فنس کشی این محدوده مصوب شده است.
ایرج شجاعی افزود: ادارات زیربط مسئول هستند که گشت های خود را برای بررسی وضعیت زدن چاهها در اقصی نقاط شهرستان بکار گیرند و چاههای آب شرب را شناسایی کنند، چرا که به علت بحران کم آبی که بوجود آمده دیگر نباید اجازه زدن چاه و صدور پروانه بهره برداری داده شود.
وی در مورد آلاینده هایی که سد مهاباد را تهدید می کنند اظهار داشت: مطابق تحقیقات زیست محیطی اولین آلاینده ای که سد مهاباد را تهدید می کند، اطراق احشام و و پشم شویی می باشد و در جهت کاهش این عمل روستاییان حاشیه سد را از زیانهای وارده بر آب سد مطلع نموده ایم و فعالیت هاییدر جهت کاهش این آلاینده ها را در برنامه داریم.
رییس سازمان جهاد کشاورزی مهاباد گفت: متاسفانه مبنای مصرف آب کشاورزی خوب لحاظ نشده است. چون بسیاری از کانالها و مسیرها نیاز به مرمت و بازسازی دارند و در این میان آب زیادی هدر می رود به همین دلیل تقاضا داریم که از میزان قبلی حداقل 10 درصد بیشتر برای بخش کشاورزی لحاظ شود.
کلیجی از اجرای 3 هزار هکتار آبیاری تجمیعی در شهرستان مهاباد خبر داد و گفت: در این طرح 85 درصد از طریق تسهیلات دولتی و 15 درصد دیگر آورده بهره برداران (کشاورزان) می باشد که در جهت حمایت از آنها به لحاظ مالی تسهیلات و تمهیداتی اندیشیده شده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی مهاباد ادامه داد: امسال سطح زیر کشت چغندرقند به میزان 360 هکتار کاهش پیدا کرده است و برای تغییر الگوی کشت به محصول کلزا، به دو نوبت آب در شهریور و مهرماه سال جاری نیاز داریم.
سلیمی معاون توزیع برق مهاباد در جلسه گفت:جداسازی فیدرهای برق بدلیل پیوستگی خطوط وجود ندارد و نمی توان برق منطقه پمپاژ آب را قطع کرد در همین راستا مکاتباتی جهت تهیه ژنراتور و اصلاح آن صورت گرفته است.
امینی آذر نماینده شبکه بهداشت و درمان گفت: تعداد 11 هزار و 700 مورد آزمایش کلر سنجی آب صورت گرفته است که 99 درصد وضعیت آب شهری مطلوب بوده است.
وی افزود: آب شرب روستایی در وضعیت مطلوبی قرار دارد به طوری که در 60 درصد آب آنها نیاز به کلرزنی نبوده است.
پاتو رییس اداره منابع طبیعی اظهار کرد: در آبیاری فضای سبز روش نوینی بوجود آمده است که بااستفاده از سوپر ژله های جاذبه ای می توان مصرف آب را به میزان 65 درصد کاهش داد.
نالوسی رییس آب و فاضلاب روستایی گفت: در تامین آب شرب روستا، متاسفانه برخی از روستاییان همکاری نمی کنند، برای ایجاد چاه زمین نمی دهند یا اگر زمین می دهند، مکانی را می دهند که اصلا آب ندارد، چون آنها آب کشاورزی خویش را بر آب شرب روستا ترجیح می دهند.
وی افزود: پروانه حفر چاه نیاز به مالکیت زمین دارد و باید اداره منابع طبیعی اجازه این کار را بدهد و این پروسه زمانبر است و نیازمند همکاری بین ارگانهای زیربط می باشد.
لازم به یادآوری است که تامین آب شرب یکی از منابعی است که در ایران با کمبود مواجه است به همین علت از جایگاه مدیریتی ویژه ای برخوردار است. در این راستا تدابیری را در جهت فنس کشی دور سد برای جلوگیری از شنا، شستن ماشین و احشام اندیشیده می شود. بیشترین آب مصرفی در ایران در قسمت کشاورزی به سبب آبیاری سنتی، عدم مرمت کانالهای قدیمی و هدر رفتن آب زیاد می باشد که می توان بااستفاده از تکنولوژی نوین کشاورزی در عرصه آبیاری تحت فشار و طرح تجمیع آبیاری مصرف آن را تقلیل داد.