تاریخ: ۱۳۹۷/۴/۲۲
خواص عسل طبیعی و راههای تشخیص آن
 
دکتر صابر الهی

طبق استانداردهای تعریف شده در کشورهای توسعه یافته و ایران، عسل به شهد یا نوش گیاهان و گلها اطلاق می‌شود که زنبور عسل پس از تغذیه از گیاهان مختلف آنرا فرآوری کرده باشد.
چنانچه اگر زنبورداران بجای شهد گلها و گیاهان از قند سفید یا شکر استفاده نمایند محصول آنرا نمی‌توان عسل نامید.
زنبور عسل دارای نیروی شگفت انگیزی است که گلها و گیاهان سودمند را از غیرمفید تشخیص داده و با اشتیاق فراوان بسوی گیاهان طبی و شفابخش رفته و شهد آنها را به بهترین شکل در اختیار انسان قرار میدهد.
عسل طبیعی چندین برابر عسل مصنوعی سودمند و با کیفیت برای انسان است. ولی عسل مصنوعی برای انسان فاقد ارزش دارویی است.

●خواص و ویژگیهای عسل طبیعی
1-زود جذب خون میشود 2-از ایجاد عفونت در معده و روده جلوگیری می‌کند.
3-برطرف کننده یبوست و عامل خون ساز است 4-مسکنی خوب برای برای رفع خستگی و بی خوابیست 5-در زنان باردار باعث تقویت شبکه عصبی نوزاد خواهدشد 6-برای تقویت قلب و امراض ریوی موثر است و ...

■ویتامین های موجود در عسل طبیعی
ویتامینA, ویتامین D,E,K,C, ویتامینB1
(تیامین)، ویتامین B2 (ریبوفلاوین)

■تشخیص عسل طبیعی از تقلبی
۱-ساده ترین و مطمن ترین روش، تهیه عسل از افراد زنبوردار دارای غریزه انسانیت و کسانی که از نحوه فعالیت آنها آگاهی دارید.
۲-توجه به برچسب ظرف عسل، چون انسان تولیدکننده کاردان و ایمان بخود مشخصات خود را حک مینماید.
۳-اگر عسل طبیعی را روی روزنامه کمی حرارت دهید بعد از مایع شدن تبدیل به پودر می‌شود ولی عسل مصنوعی تبخیر می‌شود.
۴-به شرط آنالیز خرید کنید.
۵-عسل طبیعی بسرعت در آب سرد حل نمی‌شود و بصورت یک رشته ضخیم پیوسته در ته لیوان پر از آب جمع می‌شود
ولی عسل مصنوعی به محض ترکیب با آب از هم گسسته و پراکنده می‌شود.
۶-بسیاری از مردم از شکرک زدن عسل شک و تردید دارند. اکثر عسل ها بعد از مدتی شکرک می‌زنند و این نشانه تقلبی بودن عسل نیست. شکرک زدن عسل با توجه به نوع گیاه، میزان و نوع ذرات موجود در آن، رطوبت، دما و غیره فرق دارد
اگر عسل شکرک زده را در دمای 65 الی 70 درجه سانتی گراد حرارت دهید به حالت خودش برمی‌گردد.

●دلایل شکرک زدن عسل
1-دما: عسل در دمای پایین تر از 14 درجه سانتی گراد شکرک میزند
2-وجود آنزیم دیاستاز
3-رطوبت 4- گلوکز فراوان
مثلا عسل اقاقیا که گلوکز کمی دارد بعد از 4 سال نیز شکرک نمی‌زند ولی عسل آفتابگردان بدلیل گلوکز فراوان طی 3 هفته تا یک ماه شکرک می‌زند.