تاریخ: ۱۳۹۷/۳/۲۹
گرامیداشت مادر ادبیات کودک و نوجوان در مهاباد برگزار شد

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، گرامیداشت مادر ادبیات کودک و نوجوان در کتابخانه "توران میرهادی"  در روستای ایندریقاش مهاباد برگزار شد.

یعقوب خضری نویسنده و منتقد ادبیات کودک و نوجوان در ابتدای مراسم اظهار کرد: در نظر داریم یاد و خاطره‌ی شخصیت برجسته‌ی فرهنگی و یکی از بنیان‌گذار و مسئول طرح فرهنگنامه کودکان و نوجوانان را گرامی بداریم که به مادر ادبیات کودک و نوجوان در ایران مشهور است.

وی افزود: در سایه‌ی همین تلاش و کوشش به همراه همسرش محسن خمارلو توانسته به مدت ۲۵ سال مجتمع آموزشی تجربی فرهاد یا مدرسه فرهاد را از سال ۱۳۳۴ تا ۱۳۵۹ اداره کند که مجتمع نامبرده یکی از آموزشگاه‌های تجربی و الگوواره‌ی ایران بوده تا اهداف‌ و کارکردهای آموزش و پرورش مدرن در آن تجربه و ارزیابی شود.  از طرفی دیگر از سال ۱۳۵۸ سرپرستی تدوین و تألیف فرهنگنامه کودکان و نوجوانان را نیز برعهده گرفته و توانسته بعنوان بنیان‌گذار و مسئول طرح فرهنگنامه کودکان و نوجوانان، اولین کتاب مرجع ایرانی برای کودکان و نوجوانان به رشته‌ی تحریر درآورد.

خضری در ادامه با اشاره به ارزش و محتوای  فرهنگ نامه کودک و نوجوان اظهار کرد: این فرهنگنامه می تواند دانشنامه‌ای باشد برای سنین مختلف کودک و نوجوان  تا به سوالات آن ها در زمینه های مختلف جواب بدهد.

خضری در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: اگر ما امروز بە عنوان هموطنان کورد در گوشەای از خاک ایران از شخصیتی بزرگ بە نام توران میرهادی سخن می‌گوییم و نام ایشان را روی مکان مقدسی چون کتابخانە می‌گذاریم بدان معناست کە ادبیات کوردی( کودکان) ادبیاتی دمکرات‌ منش است کە راە را برای گفتمان و تعامل علمی و ادبی با ادبیات سایر زبانها گشودە است. بە عبارت دیگر می‌توانیم بگوییم کە ادبیات ما ادبیاتی حسودگر و تنگ‌نظر نیست. این مٶلفە، زمانی معنا پیدا می‌کند کە ادبیات‌ با همە زبانهای موجود(فارسی، ترکی، عربی، بلوچ و ....) بە خاستگاەهای ادبی همدیگر و تفاوت‌ها و اشتراکات ادبی هم احترام بگذارند.

وی در پایان تاکید کرد: این همسایگی یکی از نمودهای تقویت تعامل و گفتمان بین ادبیات کودکان می‌تواند باشد و در سایه همین مجاورت ادبی، بسترها و فرصتهای بی‌شماری جهت خدمت بە ادبیات کودکان  فراهم می‌آید.

ادامه مراسم با اجرای نمایش و شعر و داستان خوانی کودکان و نوجوانان همراه بود که در قسمت داستان، محمد مام‌قادری، پویا میرزایی، اشکان حسین‌پور و سید فردین پارسا به ارائه‌ی داستان‌های خود پرداختند  که به زبان شیرین کودکانه خود نوشته بودند.

در بخش شعر نیز زکریا سید محمدی و متین آیار به یاد توران میرهادی شعرهای خود را تقدیم کردند.

در بخش نمایش نیز پنج تن از اعضای علاقمند به نمایش و قصه گویی(فردین پارسا،متین آیار،پویا میرزایی و  سالار گواهیان در نقش قصه گو )، نمایش طوطی و بازرگان را اجرا کردند.

همچنین طرح چندین معما از طرف زکریا سید محمدی و یاسین  حسین پورو همچنین در نهایت بچه ها با خواندن آوازهای کوردی و فارسی شاد( فرشاد و فرشید فتاحی و متین آیار و دیار و...  فضای شاد و مفرحی را بوجود آوردند. سپس از طرف خضری (نویسنده و منتقد ادبیات کودک و نوجوان)،چالاک کورده (فعال فرهنگی)، شه‌ویار گلابی‌آذر جهت گرامیداشت یاد و خاطره‌ی بانوی گرانقدر و مادر ادبیات کودک و نوجوان چندین جلد کتاب کودک و نوجوان به همه‌ی کودکان حاضر در برنامه اهدا گردید.

در پایان از تلاش دو نوجوان زحمتکش و همکار برنامه؛ آقای میلاد حمه مراد و شایان کدخدا قادری هم تقدیر به عمل آمد.