به گزارش پایگاه خبری تحلیلی هاژه، کنه ها عامل شیوع بیماری تب کریمه کنگو در دامها است که در زمان گرم بودن هوا بیشترین فعالیت را دارند، به همین دلیل تب کریمه هم از اواخر فروردین تا اوایل پاییز بیشترین میزان شیوع را دارد.
بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یکی از خطرناک ترین بیماری های قابل انتقال از دام به انسان است که در هفته گذشته 2 مورد ابتلای انسانی به این بیماری در استان کرمانشاه گزارش شد که مبتلایان اکنون در بیمارستان بستری هستند.
در ایران بیشترین موارد ابتلا به این بیماری از طریق ذبح غیربهداشتی دام و تماس با لاشه دام های آلوده بوده است.
** مردم نکات بهداشتی را رعایت کنند
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه در این باره گفت: این بیماری جزء تب مختصر و گذرا معمولاً علائم دیگری در دام ایجاد نمی کند و چون تب نشانه بسیاری از بیماریهاست، نمیتواند به تشخیص قطعی این بیماری کمک کند، ضمناً تلفاتی نیز در دام ها ندارد.
دکتر نادر پرور با بیان اینکه ویروس بیماری در خون و بافتهای بدن حیوان مبتلا وجود دارد، افزود: در این مدت، انجام کارهایی مثل شاخ بری، پشم چینی، کشتار دام های مبتلا و هرگونه فعالیتی که سبب تماس افراد با خون و سایر بافتهای آلوده دامها، میتواند سبب انتقال آلودگی شود.
وی با تصریح اینکه ویروس بیماری تب کریمه کنگو با حرارت و در پروسه پخت و پز از بین می رود، گفت: هنگام آماده سازی گوشت و آلایش دامی، محیط آشپزخانه و ظرفها آلوده میشوند و وجود هرگونه جراحت در پوست ممکن است، سبب بیماری شود.
مدیرکل دامپزشکی کرمانشاه به دامداران، شاغلان کشتارگاه ها، مراکز بسته بندی، میادین عرضه دام زنده و سایر مشاغل مرتبط توصیه کرد: به دلیل عدم امکان تشخیص بیماری در دام مبتلا، از وسایل ایمنی فردی همچون لباس کار، کلاه، ماسک، دستکش، چکمه و ... در هنگام کار با دام استفاده کنند.
پرور، مهمترین راه کنترل و پیشگیری از این بیماری خطرناک را رعایت مدت زمان پیش سرد در کشتارگاه برشمرد و اضافه کرد: خوشبختانه کشتارگاه شهرستان های سنقر، پاوه و کشتارگاه صنعتی دام بیستون کرمانشاه که مسئول تامین گوشت شهرستان های کرمانشاه، صحنه و هرسین است مجهز به سالن پیش سرد است و لاشه پس از استحصال به مدت 24 ساعت در این اتاق ها به منظور طی پروسه جمود نعشی نگهداری می شود.
وی گفت: این مهم خود باعث افزایش کیفیت لاشه، افزایش ماندگاری، ضد عفونی شدن و نهایتا از بین رفتن این بیماری می شود و از این بابت هیچگونه نگرانی برای مصرف کنندگان نداریم.
او اضافه کرد: رایزنی های لازم با فرمانداران و شهرداران برای تسریع در تجهیز کشتارگاه ها به سالن پیش سرد به عمل آمده است.
پرور توصیه کرد: گوشت قرمز خریداری شده را به مدت 24 ساعت و جگر را به مدت 48 در یخچال خانگی ( با دمای صفر تا چهار درجه سانتی گراد) نگهداری و سپس مصرف نمایند.
**مواظب کنه ها باشید
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه در ادامه با اشاره به وجود کنه ها در مراتع، گفت: دوست داران طبیعت و گردشگران مناطق طبیعی به منظور جلوگیری از گزش کنه ها مراقبت های لازم را به عمل آورده و در صورت گزش در سریعترین زمان ممکن به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.
پرور، از سم پاشی دام و جایگاه نگهداری دام به عنوان مهمترین راه کنترل و پیشگیری از این بیماری برشمرد و اظهار داشت: انجام سم پاشی بدن و جایگاه نگهداری دام زیرنظر کارشناسان دامپزشکی با فاصله زمانی 15 روز را تا پایان فصل تابستان از راه های مقابله با این بیماری است.
او گفت: این کارعلاوه بر از بین بردن انگل های خارجی بدن دام باعث پیشگیری از بیماری های تب خونریزی دهنده کریمه کنگو و سایر بیماری های دامی و مشترک می شود.
او با اشاره به انجام سم پاشی رایگان در بیش از 800 روستا، تصریح کرد: این سم پاشی با اولویت مناطق زلزله زده، پرخطر، گرمسیری و مناطق آلوده با همکاری بخشداران و خود پرورش دهندگان انجام شده و در این طرح بیش از 10 هزار لیتر سم به مصرف رسیده است.
وی اصلاح و بهسازی جایگاه نگهداری دام را از دیگر راهکارهای موثر در پیشگیری از این بیماری دانست و گفت: اصلاح کف، سقف و دیوار های جایگاه نگهداری دام شرایط را برای تکثیر و تزاید کنه ها ناامن کرده و موجب تسریع در رسیدن سموم و شعله به کنه ها می شود و متعاقبا خطر ابتلا به این بیماری را کاهش می دهد و در جایگاه دام نیز نباید هیچ گونه وسیله اضافهای نگهداری شود، چرا که اینها مکانهای مناسبی برای مخفی شدن و تخمگذاری کنهها هستند.
** کشتار باید زیرنظر دامپزشکی باشد
پرور با تاکید بر لزوم ذبح دامها به صورت بهداشتی و تحت نظارت دامپزشکی در کشتارگاه تصریح کرد: از کشتار دام در خارج از کشتارگاهها و مراکزی که تحت نظارت دامپزشکی نیستند، جداً خودداری شود.
وی به مردم توصیه کرد: علاوه بر جدی گرفتن هشدارهای بهداشتی دامپزشکی از خریداری گوشت قرمز از مراکز نامعتبر و کشتار غیرمجاز خیابانی جداً پرهیز نمایند و فقط از مراکز تحت نظارت دامپزشکی فرآورده خام دامی خود را تهیه نمایند.
منبع: ایرنا